Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 1203 / 21 / 0
Siemka,
Nie znalazłem podobnego tematu więc zakładam.

Od dłuższego czasu (około roku) mam taki oto problem - moje stawy, szczególnie po lewej stronie ciała, barkowy, łokciowy - dość mocno uprzykrzają mi życie, strzelają przy zwyczajnych ruchach jak staremu dziadowi (a mam koło trzydziestki). Do tego czasem gdy jakiś staw mi "strzela" to pojawia się cholernie nieprzyjemny ból, taki tępy, chwilowy. Coraz częściej boli mnie też kark i tak jakby coś mi się "przesuwało" między kręgami C1 a C2 (tak mi się wydaje z "wymacania").

Zrobiłem sobie prześwietlenia i nie wyszło nic ciekawego, w opisie lekarza też nic. Norma.

Uznałem, że zacznę suplementację:

Preparatem Hyalutidin (kwas hialuronowy i chondroityna – kompleks HCK (roztwór o stężeniu 1.500,0 mg/100ml))

Do tego płyn Flexit Liquid, który również zawiera to co ten preparat wyżej to dodatkowo: MSM (Methylsulfonylmethane), siarczan glukozaminy, duże ilości wit. C, L-prolinę.

Jeszcze dodatkowo biorę SAM-e (s-adenozylometionina) 1200-1800mg dziennie (btw zauważyłem świetne działanie antydepresyjne)

Oraz łykam ekstrakt w kapsułkach z Czarciego Pazura (Devil's Claw) od Puritan's Pride i smaruję się jakąś niemiecką maścią również z wyciągiem z Czarciego Pazura - świetnie rozluźnia mięśnie ale działa to cudo bardzo krótko - 1,5-2 godziny.

No i staram się ruszać jak najwięcej ale czasu mało... Siłka dziennie z pół godziny i wieczorem 1-2 godziny spaceru. Raz na tydzień basen. Jak ładna pogoda to rower.

Jadę tak już ponad 3 miesiące i nie widzę znaczącej poprawy stanu moich stawów...
Co robię źle? Czy muszę iść do lekarza? (A zostaje mi tylko prywatny - nieważne z jakich powodów) Może jakieś masaże czy rehabilitacja? Co polecacie? Bo sam już nie wiem co robić... Proszę o pomoc.

EDIT: A, zapomniałem dodać, że rzadko używam opio ale ostatnio próbowałem BF-a i przez godzinę wszystkie nieprzyjemne jazdy z moimi stawami zniknęły... Ale nie specjalnie widzi mi się jechać długo na jakimkolwiek opio...
Chcę widzieć już tylko jedno światło.
Widzenie zbyt wielu jest wyczerpujące.
  • 61 / 1 / 0
Po pierwsze zapisz się do reumatologa.
Zanieś mu opisy prześwietlenia, powiedz co ci dolega.
Siłownia nie jest dobrym pomysłem jeśli chodzi o chore stawy.
Basen tak, jeśli rower to na pewno nie górski.
Najlepiej turystyczny, plecy proste, ręce poniżej barków.
:old:
DLACZEGO ŻYJĘ W KRAJU W KTÓRYM WSZYSCY CHCĄ MNIE ZROBIĆ W H.... Scio me nihil scire - Sokrates
Cogito ergo sum - Kartezjusz
  • 1203 / 21 / 0
Właśnie doktorka to sobie zostawię na później.
Siłka raczej nie jakaś "wyczynowa" tylko rekreacyjnie, parę kilo na atlasie, dużo brzuszków i takie tam. Nic nie wyciskam na ławeczce jeśli o to Ci chodzi.
A rower mam trekkingowy, wygodny więc też nie szkodzi na bank.

Chodziło mi raczej o to czy ktoś może mi polecić jakiś system samoleczenia, jakieś suple inne niż te, które jem, może jakieś leki?

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale dodam jeszcze, że mam za sobą kilkanaście lat ostrego palenia mj, teraz stopuję już z tym, palę rekreacyjnie a nie sportowo. Teraz łykam też sporo benzo.
  • 61 / 1 / 0
Suple wybrałeś najlepsze, nic lepszego polecić nie mogę.
Na stawy to ogólnie nic nie ma, nawet lekarz nic ci na to nie da.
Do reumatologa polecam zapisać się żeby rozpoznał lub zdiagnozował co to jest.
Jeśli zadzwonisz jutro do przychodni, to może w lipcu znajdzie się jakiś termin :-D
Serio.... :-D
Namawiam cię na lekarza, jednostronny ból stawów jest osobliwy,
może to być początek poważnej choroby.
Oczywiście zrobisz jak uważasz, tylko jak nastąpi nasilenie choroby,
obrzęk i stan zapalny to nie będziesz miał do kogo się zwrócić o pomoc.
Nie życzę ci tego, ale nie bagatelizuj objawów, stawy to podstawa.
:old:
DLACZEGO ŻYJĘ W KRAJU W KTÓRYM WSZYSCY CHCĄ MNIE ZROBIĆ W H.... Scio me nihil scire - Sokrates
Cogito ergo sum - Kartezjusz
  • 199 / 8 / 0
Po 1rwsze to błędne kolejności polecasz , po 2gie autor zrobił co powinien po 1rwsze i niech tak dalej robi ;
Hydrolizat kolagenowy 10+ gr. dziennie
Olej Lniany +-20ml /dz
D3
Imbir
Kurkuma
+dodatki typu pieprz etc.

Cissus Quadrangularis

Można i żelatynę wymieszać z ww. przyprawami +dodatki ...w ten sposób zwiększając przy okazji biodostępność żelatyny...
Wywar z nóżek kurzych też daje radę ...xd
  • 58 / 2 / 0
Najlepszy na stawy jest MSM ale w dawkach o 1 do 6g dziennie. Zaczynasz od grama i stopniowo dochodzisz do sześciu. Dobra jest też boswelia, no i wymieniony wcześniej cissus. I jak najwiecej kolagenu.
  • 1203 / 21 / 0
Dzięki za rzeczowe odpowiedzi @donhujan @THatmanC :-)

Właśnie zakupiłem sobie pół kilo MSM w prochu, będę dawkował tak jak podałeś donhujan, od małych dawek do większych (muszę wziąć pod uwagę, że trochę MSM siedzi też w Flexicie, który piję).
Olej lniany też kupiłem w kapsach i jeszcze olej z wiesiołka.
Z boswelią i cissusem muszę się wstrzymać do przyszłego miesiąca bo drogie są a "czekam na przelew" ;-)

Będę opisywał dalej jak przebiega kuracja, może komuś też przyda się takie info.
  • 466 / 10 / 0
najlepsze odzywka na stawy to Animal Flex Universala polecana kulturysta, spróbuj może Ci pomoże według mnie działa zajebiscie...
http://sklep.kfd.pl/universal-animal-fl ... p-226.html
  • 11 / / 0
dokładnie. dzonty wyczerpał temat, można zamknąc. Hehe. Naprawde Animal Flex to najbardziej kompeltny suplement na stawy. Dobry jest jeszcze Flexit. Cos takiego.
  • 1203 / 21 / 0
420alldaylong pisze:

...Do tego płyn Flexit Liquid, który również zawiera to co ten preparat wyżej to dodatkowo: MSM (Methylsulfonylmethane), siarczan glukozaminy, duże ilości wit. C, L-prolinę...
Czy Ty kurwa czytać nie potrafisz? W pierwszym poście napisałem, że piję Flexit! :nuts:

Ten Animal Flex to ma raczej podobne składniki, nie wiem czy jest sens póki co go łączyć z tym co jem. Ale może ogólnie dobry. Jak skończy mi się Flexit to pomyślę o nim.

Póki co jem dodatkowo 1g 2 razy dziennie MSM. Jakaś tam poprawa jest ale na razie na granicy placebo.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci

Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.

1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.

Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.