edit:
Chaiłbym poznać waszą opinię na temat postanowienia które załączyłem wcześniej.
Policja powołuję się na
Art. 228.
§ 1. Przedmioty wydane lub znalezione w czasie przeszukania należy po dokonaniu oględzin, sporządzeniu spisu i opisu zabrać albo oddać na przechowanie osobie godnej zaufania z zaznaczeniem obowiązku przedstawienia na każde żądanie organu prowadzącego postępowanie.
§ 2. Tak samo należy postąpić ze znalezionymi w czasie przeszukania przedmiota-mi mogącymi stanowić dowód innego przestępstwa, podlegającymi przepad-kowi lub których posiadanie jest zabronione.
Art. 230.
§ 1. Jeżeli zatrzymanie rzeczy lub przeszukanie nastąpiło bez uprzedniego polece-nia sądu lub prokuratora, a w ciągu 7 dni od dnia czynności nie nastąpiło jej za-twierdzenie, należy niezwłocznie zwrócić zatrzymane rzeczy osobie uprawnio-nej, chyba że nastąpiło dobrowolne wydanie, a osoba ta nie złożyła wniosku, o którym mowa w art. 217 § 4.
§ 2. Należy również zwrócić osobie uprawnionej zatrzymane rzeczy niezwłocznie po stwierdzeniu ich zbędności dla postępowania karnego. Jeżeli wyniknie spór co do własności rzeczy, a nie ma dostatecznych danych do niezwłocznego roz-strzygnięcia, odsyła się osoby zainteresowane na drogę procesu cywilnego.
§ 3. Rzeczy, których posiadanie jest zabronione, przekazuje się właściwemu urzędowi lub instytucji
Posiadanie tych substancji nie jest zabronione a już napewno nie posiadanie mojego dysku.
Che zapytać czy jest sens pisać zażalenie ?
http://studentprawa.edu.pl/artykuly/ite ... -osobistej
http://maszprawo.org.pl/2013/08/kontrol ... licjantow/
http://talk.hyperreal.info/kontrola-rew ... 22313.html
Ogólnie edytuj posty i napisz konkretnie o co Ci chodzi.
* * *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
edit
Dodam że sprawa tyczy się mojej osoby a nie koleżanki a błąd w druku to sobie jakiś policjant zrobił.
* * *
Ty chcesz zażalenie walić? Jest ustawa o środkach zastępczych i módl się, żeby z dysku Ci jakiś korespondencji nie wyciągnęli a'propos handlu, bo grzywna jest od 20 tysi do miliona nawet. Szykuj strategię działania, a przede wszystkim uszy po sobie, ale wiesz - nie do bólu. Generalnie lipa trochę, niemniej da się z tego wyjść. Byleby handlu nie dojebali bo będzie grubo wtedy. Pamiętaj: nikt nic nie wiedział, tylko na Twój użytek, nikomu nie udostępniałeś itd, nie wiedziałeś, że tak nie wolno - nie chciałeś po dilerach latać, których zresztą się boisz i żadnego nie znasz wogle. Chciałeś spróbować i poczuć się wolnym, generalnie nie bierzesz, bajeruj tam no
W ogóle to ile tego miałeś? Chyba nie cały plecak? :-D Poczytaj tutaj forum, są miliony tematów na ten temat i wiele dobrych rad. Nic nowego nie można dopowiedzieć.
* * *
Przestępstwo – czyn zabroniony, popełniony z zamiarem, uznany za zasadniczo społecznie szkodliwy lub społecznie niebezpieczny, konkretnie zdefiniowany i zagrożony karą na mocy prawa karnego
Czyn na mocy prawa karnego a w ustawie o sanepidzie jest kara administracyjna. Jest to kara nakładana w drodze aktów administracyjnych na podmioty zachowujące się sprzecznie ze stosowanymi normami prawnymi. Podstawowym celem stosowania kar (sankcji) administracyjnych jest zapewnienie poszanowania prawa oraz wywołanie negatywnych konsekwencji w związku z naruszeniem nakazu lub zakazu.
Co napewno nie jest przestępstwem a na przestępstwo powołuje się policja według przywołanych paragrafów.
ale by nas oskarżyc o sprzedaż musza miec świadka, ktory potwierdzi kupno takowych substancji.
Samo ich posiadanie jest legalne, nie moze świadczyc o domniemaniu popełnieniu... przestepstwa.
Moje doswiadczenie:
Ok 1 miesac temu znajomy zadzwonił z inf. ze jedzie do mnie policja.
Byla 9 rano wiec otwożylem magiczną szafe, wyjmujac z niej cały zestaw, ukladałem to na stół --
-- am2201 alfa 2dpmp no pain 3dmmc ur i inne..
-- herbata, tyton, kofeina cukier puder, mieta
Wszystko jeden obok drugiego, jak w sklepie.
Poszedłem na miasto, w domu została moja mama.Powiedzialem jej, że jak coś to rewizje niech pozwoli im zrobić.
Final byl taki, że pod wieczor wracam i wszystko jest. Dochodzeniowca na miejsce wezwali i 3h sprawdzal czy cos nielegalne... nic nie znalazł.
Dodam że moja mama stwierdziła na koniec rewizji nerwowe zachowania i kąśliwe uwagi :diabolic: :diabolic:
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Rząd za, kantony przeciwko: Czy Szwajcaria zalegalizuje marihuanę?
Parlament federalny chce zdekryminalizować konopie indyjskie w Szwajcarii. Jednak już etap konsultacji pokazuje, że sprzeciw wobec projektu jest duży.
Marihuana warta ponad milion upchana w Dacii. Szybka akcja CBŚP pod Warszawą
Niepozorna czerwona Dacia, a w niej ponad 20 kg marihuany upchanej w trzy kartonowe pudła! Przesyłki warte ponad milion złotych nadane zostały kurierem z Królestwa Hiszpanii. Przez Polskę przewoził je 51-letni Polak. Został zatrzymany w szybkiej akcji CBŚP w podwarszawskich Jankach.
Leki z Poznania jechały do Ukrainy. Tam produkowano z nich narkotyki
26 stycznia 2026 roku do Sądu Okręgowego w Poznaniu trafił akt oskarżenia przeciwko siedmiu osobom podejrzanym o udział w zorganizowanej grupie przestępczej działającej na terenie Polski i Ukrainy. Sprawę opisała Prokuratura Okręgowa w Poznaniu.