Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 62, 62b, lub 64 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Witajcie,nie miałam już gdzie zwrócić się o pomoc, gdyż wszędzie gdzie idę do adwokata biorą grube pieniądze za udzielenie porady, a niestety nie stać mnie na ciągłe płatne porady. Chcę przedstawić sprawę jasno i potrzebuje pomocy, co robić, co mi grozi itp.

3 lata temu w styczniu zostałam "nakryta" przez policję za posiadanie marihuany. Była to ilość znikoma, (0,15g) , w maju sąd orzekł wyrok i dostałam 3 na 3 (3 miesiące na 3 lata). Mam kuratora i zawiasy kończą mi się dokładnie w maju. Niestety w ostatnim czasie doszło do dziwnej sytuacji, gdyż byłam ze znajomymi na imprezie, paliłam papierosa a jedna z osób miała przy sobie "marihuane". Ktoś zadzwonił na policję i wszyscy wylądowaliśmy na tzw. "dołku". Nie posiadałam przy sobie tego narkotyku, ale oczywiście jak to bywa każdy z nas miał przeszukiwanie domu. Byłam pewna siebie i wiedziałam że nic w domu nielegalnego nie posiadam. Jednakże jak sie okazało w domu w moim pokoju znalazł się "dopalacz" (mała ilość), który zakupiłam około roku temuna stronie internetowej i było napisane że to legalne, było nieużywane, zapomniałam zupełnie o tym, było to wtedy legalne i jednym słowem załamałam się. Na policji wyszło, że jest to substancja nielegalna, ale powiedzieli że w głownym laboratorium może wyjść zupełnie inaczej. Mam taką nadzieję, chociaż wątpię, bo ciągle są wpisywane nowe składniki na zakazane substancje. Jestem dosłownie załamana. Nie wiem co mam robić. Czy mam brać adwokata czy jest nadzieja że nie odwieszą mi poprzednich zawiasów ? Nie chcę za takie coś wylądować w więzieniu gdyż wiem, że nie poradziłabym tam sobie, jestem osobą prawą nie skrzywdziłam nikogo, a to że jestem młoda i czasem popełniam błędy to normalne, jestem tylko człowiekiem....
1. Czy jest szansa że uda mi się zapłacić tylko grzywnę?
2. Co robić?
3. Czy odwieszą mi poprzednie zawiasy ?
4. Czy pójdę do więzienia? (Jeśli tak to co mam zrobić żeby do niego nie iść, nie jestem osobą bogatą nie posiadam funduszy żeby kupić najlepszego adwokata a to są koszta)
5. Jakie powinno być moje pierwsze działanie na dzień dzisiejszy? Czekanie na eskeprtyze, wynajecie jak najszybciej adwokata, czy składanie jakiegos pisma z prosba tylko o grzywnę?

Proszę o odpowiedź
  • 4024 / 371 / 951
Jednakże jak sie okazało w domu w moim pokoju znalazł się "dopalacz" (mała ilość), który zakupiłam około roku temuna stronie internetowej i było napisane że to legalne, było nieużywane, zapomniałam zupełnie o tym, było to wtedy legalne i jednym słowem załamałam się.

Jeśli było legalne roku temu, to jest legalne i teraz, w ciągu ostatniego roku nic się w tej materii nie zmieniło (ostatnia nowelizacja weszła w życie 1 stycznia 2012), tak że dokładne (labolatoryjne) badanie tego środka powinno wykazać, że jesteś czysta. To dość normalne, że te szybkie testy nie rozróżniają precyzyjnie substancji, wiele jest takich sytuacji znajdziesz opisanych na forum.
  • 5299 / 104 / 0
Opowiedz coś więcej o tym "dopalaczu". To tzw. "ercek" czy jakieś dziwne pigułki gwałtu z kolekcjonerów, takie wiesz, w opakowaniu pod pretekstem soli do kąpieli? Jaki drug wyszedł na teście? Pamiętaj, że nie wolno Ci podpisać się pod papierkiem, że to co zabarwiło to jest jakieś nielegalne X. W razie gdy jednak podpisałaś, udaj się do schroniska i żądaj rozmowy z prowadzącym sprawę owczarkiem, że chcesz dodać coś do zeznania. Gdy już będziesz w budzie a owczarek będzie podpięty łańcuchem do komputra dopiero (maszyny do pisania? %-D ) dopiero wtedy nawijaj makaron ocb, a mianowicie:

- w dniu zakupu dany produkt był legalny i pochodził z źródło
- substancja zadziałała na narkotest gdyż jest on niedokładny, a Ty podpisałaś papier bo nie wiedziałaś, że możesz odmówić
- gdybyś chciała kupić nielegalne narkotyki szukałabyś (szukałabyś, nie że byś do niego poszła albo zadzwoniła :) ) dilera a nie zamawiała przez Internet legalny asortyment
1. Czy jest szansa że uda mi się zapłacić tylko grzywnę?
Jest szansa na uniewinnienie
2. Co robić?
J.w. + możesz prosić o wysłanie na bardziej szczegółową ekspertyzę gdyż istnieją bardzo mocne przesłanki ku temu, że w chwili zakupu substancja była legalna
3. Czy odwieszą mi poprzednie zawiasy ?
Mała szansa, ale jest. Broń się!
4. Czy pójdę do więzienia? (Jeśli tak to co mam zrobić żeby do niego nie iść, nie jestem osobą bogatą nie posiadam funduszy żeby kupić najlepszego adwokata a to są koszta)
Adwokat to dobra sprawa, po to są właśnie. Ale to Twój wybór i nie nam decydować.
5. Jakie powinno być moje pierwsze działanie na dzień dzisiejszy? Czekanie na eskeprtyze, wynajecie jak najszybciej adwokata, czy składanie jakiegos pisma z prosba tylko o grzywnę?
Proś o uniewinnienie, substancja nie była nielegalna, prawo nie działa wstecz, zerowa szkodliwość społeczna.

Powodzenia
Ostatnio zmieniony 22 listopada 2013 przez pilleater, łącznie zmieniany 2 razy.
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 3 / / 0
Jednak mi trochę ratujecie życie, to był dopalacz jakiś na ich testach wyszło że to nielegalne zabawrwilo się że jest to substancja nielegalna pies powąchał to i mówi : mefedron bufedron czy inne świństwo. Nie był to żaden kryształ jak typowa mefa, biały proch i tyle .. jeszzcze jakiś na prawdę stary bo zmienioną miał barwę i musiał trochę leżeć .. nie podpisywalam nic ze to jest substancja nielegalna bo powiedzieli ze to do eksertyzy w glownym laboratorium musza dac . Podpisalam ze kupialm to kiedy bylo to legalne bo tak myslalam ze to legalne tak bylo napisane na stronie jakis czas temu i ze tutaj mi powiedzieli ze to niby mefedron... nie wiem co teraz robic .. robia w ch....
  • 4024 / 371 / 951
Spokojnie. Na razie nie jesteś o nic oskarżona, prawda?
  • 506 / 12 / 0
Nie wiesz co to była za substancja? Lub jak się nazywał produkt (dopalacz), który kupiłaś? Data zakupu (bo pewnie "rok temu" to tak mniej więcej)? Strona, z której zamówiłaś (nie podawaj tu nazwy, regulamin zabrania) może Ci przypomni nazwę produktu.
http://www.youtube.com/watch?v=r16GL3N4PdM
"Jak działa jamniczek"
  • 3 / / 0
Właśnie nie pamietam jak sie nazywala ta substancja, coś Crystal ~~ i był to RC chemicals , bo znalazłam kopertę jakąś w domu . Strony dokładnie nei pamiętam bo to w kafejce zrobiłam i umówiłam się z kurierem. Oskarżenia jeszcze żadnego nie dostałam .... najgorsze jest czekanie mam nadzieje że nie będzie to posiadało substancji nielegalnych. Na policji zpaytałam się więc jak była możliwość dojścia tego paczką a ten zaczął mi opowiadać : A co ja? jakieś kr,,,,wa CIA jestem? no nic narazie w takim razie zostaje mi tylko i wyłącznie czekać i okaże się, nie chce iść do więzenia jak mi odwieszą wyrok za jakieś śmieszne pierdoły -.- bo to tak na prawdę są pierdoły w porównaniu z innymi sprawami . Tak jak powiedziałam za 0,15 g marihuany dostałam wyrok 3 na 3 plus opłaty jakieś... brak słów, dzięki za każdą odpowiedź. Więc teraz mam najgorsze obawy że pójdę siedzieć... ;/
  • 80 / 2 / 0
jesli na opakowaniu pisalo samo crystal to byl to pentedron od barona, w tej chwili legalny i mozesz spac spokojnie. Jesli z badaniami zdaza przed delegalizacja to jeszcze Ci go oddadza ;),
  • 72 / / 0
Czytam to i patrze i nie dowierzam za 0,15 żeby dostać zawiasy;/ współczuje Tobie.
Prawda jest taka, jesli stać cię na papugę to z każdej opresji wychodzi się obronnąręką.
Pozdr.
  • 1472 / 26 / 0
Spokojnie sklep a tym bardziej w nazwie chemicals nie handlował kontrorolowanymi substancjami

ostatnio lista się poszerzyła 8 czerwca 2011 więc substancja legalna :-)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.

Nastolatki z województwa łódzkiego najrzadziej w Polsce sięgają po używki

Nastolatki z województwa łódzkiego rzadziej, niż ich rówieśnicy w innych częściach Polski, sięgają po alkohol i narkotyki. Wynika to z najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi. Wyniki zaprezentowano w Międzynarodowym Dniu Zapobiegania Narkomanii.

Bezzałogowa łódź z internetem od Muska. Kartele coraz bardziej „smart”

Kolumbijskie służby wiele już widziały, ale ich ostatnie odkrycie zaskoczyło nawet weteranów walki z kartelami narkotykowymi. Marynarka wojenna tego kraju po raz pierwszy zatrzymała półzanurzalną, zdalnie sterowaną łódź do przemytu narkotyków. Jednostka była połączona z internetem przez system Starlink należący do Elona Muska.