Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam, niedługo wybieram się do ziemi świętej czyt. Amsterdam. Bedę jechał pociągiem z Belgii i tak samo wracał. Czy ktoś wie może czy w pociągu występują kontrole? Niby przypału wielkiego zgarnąć nie można, bo prawdopodobnie tylko mandat i konfiskata pietruchy (chyba ze przewóz przez granice robi swoje) ale nie chciałby ryzykować ani tym ani tym.
  • 203 / / 0
Na pewno występują jakieś kontrole, chociażby rutynowe. Na to, że kontroli nie będzie na 100% raczej nie ma co liczyć. Moim zdaniem to tak jak z piciem alkoholu w miejscu publicznym. Raz się uda, drugi, trzeci itd. ale prędzej czy później raczej na pewno się natnie na smutnych panów w mundurkach. Mimo tego ja bym próbował przewieźć. Ryzyko takiej kontroli wydaję mi się niewielkie.
Do odważnych trip należy :)
  • 934 / 12 / 0
Nie wiem do końca o jakich kontrolach wy mówicie, bo w Schengen jako takie nie istnieją żadne stałe kontrole na granicach, pociągami trochę pojeździłem po Europie i oprócz odprawy paszportowej do Eurostara w Londynie (ale to nie Schengen) nie spotkałem się z żadnymi kontrolami. Nie wiem jak to dokładnie wygląda na narko szlakach wiodących z Amsterdamu, ale zawsze można kupić bilet na Thalysa, tam mogę się załoazyc nie ma kontroli i jaka przyjemnosć z jady, polecam.
  • 35 / 1 / 0
Miej na uwadze fakt, iż jesteśmy w strefie Schengen,i jako takich granic z groźnymi wąsatymi Panami robiącymi analne kontrole być nie powinno, ale niech nie uśpi to Twojej uwagi, bo szlaki "z" i "do" stolicy uciech - pociągami,samochodami, czy nawet hulajnogą są dobrze kontrolowane wbrew pozorom, i jak to w życiu bywa - albo się uda, albo nie uda :) .
Co do podróży thalysem - sprawdź sobie na ich stronie, z jakich miast z Belgii odjeżdżają i za jakie sumy, bo szczerze mówiąc na kilkanaście podróży jakie odbyli moi znajomi, żadna nie była kłopotliwa.

Zdr.
ODPOWIEDZ
Newsy
Złagodzony wyrok za przemyt narkotyków. „To od pana zależy, czy skorzysta z tej szansy”

Półtora roku więzienia za przemyt trzech kilogramów narkotyków z Holandii do Polski. W kwietniu tego roku w mieszkaniu Tomasza M. z Lęborka znaleziono duże ilości różnego rodzaju środków odurzających. Sąd Okręgowy w Słupsku zdecydował się na złagodzenie kary dla 37-latka.

Fatalna pomyłka - myślał, że to klienci i wręczył narkotyki nieumundurowanym policjantom

Policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie zatrzymali mężczyznę, który podczas kontroli klatki schodowej… sam podał funkcjonariuszowi woreczek z suszem roślinnym. Interwencja doprowadziła do zabezpieczenia większej ilości narkotyków.

Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów

Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.