Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 422 / 3 / 0
[ external image ]

[ external image ]

Uploaded with ImageShack.us

W zeszłym sezonie 2012 roku niektórzy użytkownicy raportowali pojaw łysiczek o nietypowym wyglądzie. Łysiczki 'albinoski', bo tak można by je nazwać, cechują się bardzo jasnym, mimo wilgoci, ubarwieniem, kapelusz jasnopomarańczowy, blaszki właściwie białe, ponadto zdają się być nietypowych rozmiarów, z reguły większość z nich jest wybujała, choć widywałem i mniejsze.

Rok temu znalazłem jedną czy dwie, w tym na tym samym stanowisku pojawiła się już spora gromada na przestrzeni około metra(okazy uwiecznione na foto): 'obca' grzybnia chyba się rozprzestrzenia.

Czy wiadomo cokolwiek o nich? Choroba, wada genetyczna, podgatunek? Czy mogą różnicć się zauważalnie w mocy?

Zapraszam do raportowania obserwacji i spostrzeżeń.
Uwaga! Użytkownik zWidzian nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 488 / 13 / 2
Szczerze mówiąc to widziałem dzisiaj na łące grzyby nieco "odmienne" od tych co zbieram zawsze, były znacznie bardziej spiczaste, i miały białe blaszki. Wszystko pasowało teoretycznie do łysic, ale widać było różnice.

Coś takiego, bardzo szpiczasty grzyb podobny do łysicy, z białymi blaszkami:
[ external image ]

Mówię że ten na zdjęciu jest podobny do tamtych, a nie taki sam.

Zwłaszcza te blaszki, w normalnych łysicach są ciemne, lub fioletowe, a te były akurat białe.

Czy łysice lancetowate mogą mieć białe blaszki, i nie ma żadnej różnicy w ich działaniu?

Widziałem też grzyby, mające nieco większy trzon od łysic ale będące koloru.. zielono-żółtego. Z kształtu nie było praktycznie różnicy pomiędzy tymi a normalną łysiczką, ale no właśnie sam nie wiem co o tym sądzić.

Dobry temat :)
Ostatnio zmieniony 22 września 2013 przez Rahciah, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 2874 / 298 / 0
W temacie o dawkowaniu była dyskusja na temat małej ilości zjedzonych grzybów (około 10) i niektórzy nie wierzyli w to, że taka ilość może działać, pokolenie jednak pisał że przecież doskonale wie co przeżył.
Myślisz że gadam "z dupy".
Tu zdjęcie tych łysiczek które zjadł:
http://talk.hyperreal.info/grzyby-dawko ... 3-520.html
(na samym dole strony)
Ostatnio zmieniony 22 września 2013 przez jsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Więc się w miasto wypuszczam
niech Bóg będzie ze mną jak autodestrukcja
masz wyraźny kształt, a świat to iluzja
jakbym te twoje pieniądze miał to bym je puszczał
  • 488 / 13 / 2
Sądzę że nie zrozumiałeś o czym jest temat. Mówimy tutaj o nietypowych łysicach.
  • 684 / 154 / 1
Rahciah pisze:
Sądzę że nie zrozumiałeś o czym jest temat. Mówimy tutaj o nietypowych łysicach.
Ja natomiast sądzę, że Ty nie zajrzałeś w link który został podany. Opisany osobnik zjadł małą ilość białych łysic i one zadziałały. ;-)
  • 422 / 3 / 0
Właśnie te białe blaszki mnie zaniepokoiły, w pierwszym momencie zawachałem się czy to 'to'. Było ich tam koło dziesięciu, może kilkanaście, tylko w tym jednym miejscu, tuż obok już pokazały się standardowe łysice, choć też rosłe. Zauważyłem na uszkodzonych egzemplarzach intensywne niebieszczenie, można tłummaczyć większym kontrastem niż u normalnie zabarwionych, niekoniecznie większą mocą. Podobnie przygoda Pokolenia też jeszcze nie musi świadczyć o większej mocy albinosów, okazy większe, a Pokolenie bardziej 'uduchowiony' :-D

Wydaje mi się także, że kapelusze albinosów są jakby zniekształcone, guzkowate miejscami.

Pozwole sobie wrzucić tutaj historyczne zdjęcie Pokolenia Czyichś Inicjałów :-D

[ external image ]
Uwaga! Użytkownik zWidzian nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Wróciłem właśnie z Jeseników i na jednej z łąk od jasnej cholery widziałem okazów z pierwszego foto. Myślałem początkowo, że to bohemica/serbica ale po kilku godzinach nie zauważyłem zmiany zabarwienia.
Uwaga! Użytkownik vislaus nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1392 / 10 / 0
Sprawdź, czy działają. Ja nie dam głowy, że to są w ogóle łysiczki.

E: Nie tyle kolor, co kształt blaszek mi nie pasuje, i krawędź kapelusza.
You can't understand a user's mind, but try, with your books and degrees. If you let yourself go and opened your mind, I'll bet you'll be using like me. And it ain't so bad...
  • 1 / / 0
Albinosy są bardziej euforyczne. Rosną na tych samych stanowiskach co ciemno ubarwione,lecz nie na wszystkich lokalizacjach,wykazując podobna , a czasem nawet większą liczebność.
  • 1392 / 10 / 0