Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Szukam nowych (w miarę) publikacji na temat psychodelików, głównie LSD i psylocybiny. Piszę pracę na studiach i teoretycznie powinienem korzystać ze źródeł nie starszych niż 10 lat, a ja ciągle jadę na starej dobrej Psychedelic Encyclopedia. I nie zrozumcie mnie źle, ja uważam, że ta książka jest świetna, ale formalnie, jak na to spojrzy pani profesor, która o LSD słyszala co najwyżej, że można po nim z okna skoczyć, to nie będzie zadowolona, że bazuję na starych informacjach z ćpuńskich czasów...

Zatem może ktoś wie, czy coś ciekawego w ciągu ostatnich 10 lat zostało opublikowanego? Najbardziej mnie interesuje temat korelacji między osobowością i zażywaniem tych środków, ale ogólne książki na temat psychodelików też będą bardzo mile widziane. Chodzi o to, żeby w pracy było jednak kilka odniesień do literatury z tego wieku ;)
  • 2775 / 39 / 0
Student piszący pracę nie potrafi znaleźć odpowiednich źródeł?

Świat schodzi na psy, może znajdź lepiej kogoś kto napiszę tę pracę dla ciebie za hajs
Uwaga! Użytkownik BS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1893 / 182 / 0
Jakis czas temu ukazala sie ksiazka 'The Shulgin Index, Volume One: Psychedelic Phenethylamines and Related Compounds'

A ze starszych:
Christian Rätsch - The Encyclopedia of Psychoactive Plants
no i:
Daniel Pinchbeck - Przelamujac umysl
Robert Anton Wilson - Sex, Drugs and Magick
ale to niemal beletrystyka :)
  • 3 / / 0
BS, dzięki, to było bardzo pomocne!

Nie wiem, czy kiedyś próbowałeś przeglądać internet w poszukiwaniu solidnych naukowych badań, szczególnie w tematach mało popularnych wśród badaczy, a tym bardziej badań polskich. Bazy artykułów naukowych, które dają sensowne wyniki (jak np EBSCO) są anglojęzyczne, a co za tym idzie polskich publikacji tam zwyczajnie brakuje (nie, żebym sobie nie radził z językiem, ale robiąc badania na terenie Polski warto mieć przynajmniej jakieś oparcie w rodzimych publikacjach). Nie mówiąc już o tym, że sporo z tych artykułów to rewizje starych badań, więc nowych wyników nie podają. Polskie katalogi biblioteczne po wpisaniu takich haseł jak 'psychodeliki', 'halucynogeny', 'LSD' itp też nie dają żadnych sensownych wyników (tzn nie ma tam nic, czego już bym nie czytał i co nie jest starsze niż te wymagane przez uniwerek 10 lat). Zresztą ja tu nie napisałem, żeby dyskutować o dostępności materiałów i stanie polskich badań, ot, myślałem, że skoro to forum tematyczne, to ktoś może coś wygrzebał, albo jest na bieżąco i jest w stanie polecić, zatem jeśli nie umiesz mi pomóc, to masz inne tematy do trollowania, aye?

Dersu Uzala - dzięki, z Shulgina znam PiHKAL i TiHKAL, wiesz, czy w tym jest coś nowego? Bo z tego, co czytam w opiniach i komentarzach, to jest połączenie tych dwóch.
  • 1893 / 182 / 0
'The Shulgin Index is a comprehensive collection of the known psychedelic phenethylamines and related compounds. There are 126 main compounds with detailed physical properties, synthesis and analytical chemistry, biochemistry, pharmacological properties, and legal status. Fully referenced with over 2,000 citations. There are sub-tables of lesser-studied structural homologues and analogues, over 1300 total compounds covered. GCMS scans are included for 229 compounds. This book is an invaluable resource for researchers, physicians, chemists, and law enforcement'

Z tego co sie orientuje po recenzjach w sieci jest to czysto naukowe kompendium, bez zadnych 'przypowiesci' znanych z poprzednich ksiazek. Jak widac liczba opisanych substancji jest o wiele wieksza, wiec jest to pozycja godna uwagi i warto szarpnac portfelem (bo na internetach kopii nie ma).
  • 4024 / 375 / 951
http://sklep.okultura.pl/albert-hofmann ... euzis.html

Copyright © 2008 The Beckley Foundation and Amanda Feilding
  • 1893 / 182 / 0
A jednak mozna sciagnac sobie The Shulgin Index z sieci... Mozna tez kupic ksiazke z autografem Shulgina za 150 dolcow :)
  • 440 / 30 / 0
scholar.duckduckgo.pl
Uwaga! Użytkownik rencznik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana

Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.

Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.

Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.