Kompletuję właśnie bibliografię do mojej prezentacji maturalnej, której tematem jest bohater uzależniony od narkotyków.
Chciałabym ją napisać pod kątem motywów, które skłaniały ludzi do sięgnięcia po używki. Wypisałam parę punktów, np. pokolenie lat 60, patologiczne rodziny, tworzenie pod wpływem, jakieś wydarzenie doprowadzające do uzależnienia, ucieczka od rzeczywistości...
Przeglądałam już wasze forum, które z pewnością wiele mi rozjaśniło, jednak chciałam się zapytać, czy nie macie jeszcze jakichś pomysłów :)
Z pewnością wezmę wiersz Wisławy Szymborskiej "Prospekt" oraz "Bliznę" Anthonego Kiedisa. Potrzebuję jeszcze jedną książkę (zastanawiałam się nad "morfiną", ale nie wiem czy jest najlepszym pomysłem).
Ponadto potrzebuję ze dwa filmy - zastanawiam się nad "Koksiarzami", może "Hair"? Może "Easy Rider"? Nie chcę wybrać żadnego oklepanego "Requiem dla snu" czy "Trainspotting".
Pytanie do was: znacie może jeszcze jakieś opracowania na temat narkotyków? Może rozdział z podręcznika o psychologii, może artykuł w gazecie na ten temat?
Z góry dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam
maszmuche pisze: może "Hair"? Może "Easy Rider"?
http://www.filmweb.pl/film/Narkomani-1971-8022
Mam nadzieję, że swojej prezentacji nie wrzucisz dwóch kotów do tego samego worka, czyli właśnie sięgania po narkotyki i uzależnienia od nich. Dla wielu te pojęcia są równoznaczne, a jednak różnice mogą być tak duże jak pomiędzy lampką wina do obiadu a alkoholizmem.
Z takich popularnych książek to : "My, dzieci z dworca zooo" (jest też film), "Pamiętnik narkomanki"
Moja Heroina, świadectwo psychiatry Macieja Kozłowskiego - to jest świetne dzieło. Opowiada o zmaganiach z nałogiem, ale także o stanie lecznictwa narkomanów w Polsce. Porusza także wiele kontekstów brania narkotyków w wymiarze społecznym.
A stare polskie filmy o ćpaniu to: "Pantarej" i "jestem przeciw" oba znajdziesz na jutubie.
Zainteresuj się także profesorem Vetulanim.
Generalnie jak jesteś niećpający to trudno Ci będzie napisać o tym rozsądną pracę. Jak się nie siedzi w temacie to trudno jest sobie wyobrazić co naprawdę oznaczają dragi. Poczytaj trochę hajpa sobie, to sam zobaczysz. Jak byś chciał informacji dokładniejszych o nałogu, i ogólnie, jak to jest ćpać w ciągu, męczyć się na detoksach, oraz informacji o dragach w kulturze to napisz mi prywatną wiadomość. Chętnie pomogę i odpowiem na każde pytanie ale w prywatnej wymianie maili. A trochę wiedzy w temacie mam - ćpam już kilka lat. Po za tym mam wprawę w pisaniu prac maturalnych bo robię to for money.
Poza tym, niezależnie jaką napiszesz pracę, jej ocena będzie bardzo zależna od poglądu na sprawę narkotyków profesorów (a ta ocena będzie prawdopodobnie konserwatywna). Mówiąc inaczej: wybrałaś sobie ciekawy ale bardzo niebezpieczny temat.
I broń boże nie wybieraj "requiem..." bo ten film to straszna ściema propagandowa.
lostinwonderland pisze:Może "Heroina" Tomasza Piątka?
Lilia1 pisze:Generalnie jak jesteś niećpający to trudno Ci będzie napisać o tym rozsądną pracę. Jak się nie siedzi w temacie to trudno jest sobie wyobrazić co naprawdę oznaczają dragi.
Mam nadzieję, że nie trafię na jakichś mega sztywnych egzaminatorów, aczkolwiek i tak uważam, że mój temat nie jest jakiś bardzo bulwersujący - "problem" narkotyków już długo towarzyszy naszemu społeczeństwu i jest to interesujące, co skłania poszczególne osoby do sięgnięcia po zakazane owoce ;D
januszgarlacz pisze:Czemu morfina nie jest najlepszym pomysłem ?
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.
Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży
Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.
Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?
Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.