uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 48 / 1 / 0
Witam
Tym razem nie miało być serio, bo nikt nie zakladał że wyrośnie. Ale jednak. Kilka tygodni temu do doniczki w której rośnie 3-5 letni aloes włożyłem nasionko - było spisane na straty, a sadzone było na bani.
2-3 tygodnie potem, gdy chciałem podalać swojego kaktua zobaczyłem, że oplata go niczym bluszcz 5-8 cm łodyga konopi. Na końcu dwa małe i dwa duże listki.

Moje pytanie, czy jeśli pozostawie te rośliny w spokoju, dając im jedynie światło - zarówno dzienne jak i z lampki - oraz wysoką temperaturę w pokoju, konopia ma szanse rozwinąć się, warto próbować ? Czy bardziej prawdopodobne że zdechnie jak zostanie w doniczce razem z aloesem ?
  • 3215 / 418 / 0
Konopia ma szansę się rozwinąć, ale mniemam, że przez niedobory światła i składników odżywczych ( aloes zapewne ma swoje korzonki w całej doniczce w dużym zagęszczeniu ) będzie mała i słaba
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 48 / 1 / 0
Postaram się zapewnić składniki dodatkowo w najbliższym czasie, adekwatnie do jej wzrostu oraz warunków. Aloes jako roślina lecznicza mam nadzieje, zdziała cuda i teraz :) De facto aloes nie jest zbyt wymagający. Sama konopia wspiera się na nim. W dzień oświetlana jest mizernym światłem - jak o tej porze roku - zaś wieczorem przez całą noc świeci na nią lampa.

Bardzo dziekuję za odp. :)
Bede dawał znać jak idzie rozwój rośliny w aloesie, czy też jakieś fotorealcje jeśli ktoś będzie ciekaw.
  • 3215 / 418 / 0
Możesz zapewnić składniki, ale system korzeniowy konopi nie będzie miał się za bardzo gdzie rozwinąć w doniczce którą najpewniej po brzegi wypełniają korzenie aloesu :rolleyes:
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 528 / 4 / 0
Tylko szkód narobisz aloesowi.
Konopia się nie rozwinie bo ma za mało światła, oraz ciśnie się w jednej (domniemam, że małej. Ile litrów?) doniczce z aloesem.
Jakiej lampy używasz? Pewnie i wieczorem ma mizerne światło od tej lampy, szkoda prądu.
  • 40 / 1 / 0
Zalecam rozsadzć obie rośliny, zanim jeszcze korzenie konopii się dobrze rozwiną. Samo światło z lampki niewiele pomoże. Zrozumiałem ,że łodyga jest dość mocno wyciągnięta. To świadczy o tym ,że roślina ma za mało światła. Ja na Twoim miejscu dał bym to na out kiedy zrobi się cieplej. Do tego czasu przestaw ją w lepiej oświetlone miejsce o ile to możliwe. Co do roślin razem, istnieje takie zjawisko jak allelopatia ,chociaż skoro konopia rośnie można je w tym wypadku wykluczyć. Życzę udanej hodowli <;
Uwaga! Użytkownik penisrosnie nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 98 / / 0
Poza tym aloes nie musi być tak często nawadniany, więc rośliny raczej by nie współpracowały.
jedna drugiej zabierała by wartościowe składniki gleby.
No i system korzeniowy nie ma szans. Wyjątkiem była by duuuża donica.
Uwolnijcie swój umysł na zawsze
Niech sam wybiera co ważne.
  • 45 / / 0
No i jak? Przeżyła?
Szkocja jasnowidząco broni narkotyków.
Elaine blath, Feainnewedd Dearme aen a'caelme tedd
Eigean evelienn deireadh Que'n esse, va en esseath
Feainnewedd, elaine blath!
  • 645 / 3 / 0
Fajny temat w sam raz do działu Hodowla ;)

Wybacz, nie powinno do tego dojść
Ostatnio zmieniony 15 września 2013 przez Fatmorgan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kajam się
  • 48 / 1 / 0
Witam,

pisze z duzym opoznieniem, lecz informuje że - Tak roslina przezyla :) Donica byla bardzo duza, gdy roslina dosc mocno sie rozwinela przesadzilem ja. Nie odniosla przez to szkód. Ale wracając do aloesu.. on zdechł. Moglem domyslec sie, ze raczej zgnije od nadmiaru wody. I tak sie stalo. Ot, pamietajmy na przyszlosc.

pozdro
ODPOWIEDZ
Newsy
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.

Irvin Rosenfeld: Człowiek, który wypalił 120 000 jointów od rządu USA

Wyobraź sobie, że co 25 dni listonosz puka do Twoich drzwi i wręcza Ci przesyłkę od rządu federalnego. W środku nie ma jednak pism z urzędu skarbowego, lecz metalowa puszka przypominająca opakowanie od kawy. Po jej otwarciu widzisz 300 starannie skręconych jointów.

Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?

W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.