twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 27 / / 0
Trzy dni temu zaobserwowałem u mojej rośliny, ze końcówki dolnych liści opadają i stają się żółte (1. i 2. zdjęcie). Rzuciłem okiem do 'diagnostki dla rolnika' i uznałem, że to kwestia niedoboru azotu, przy okazji oddaliłem roślinę od lampy, bo te najbliższe liście (najbliższe lampie) byłyby najbardziej żółte. Dziś zaglądam do rośliny by dodać azotu i zastaję widok jak na zdjęciu poniżej - liście zwinięte i opadnięte. Łodygi trzymają się mocno, kolor też ten co zawsze, ale wygląda to tragicznie.
Wiecie jaka jest tego przyczyna? Da się coś z tym zrobić?

pierwsze dwa zdjęcia sprzed trzech dni:
[ external image ]
[ external image ]

zdjęcia sprzed chwili:
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
  • 135 / / 0
Ile podlewasz ??? chyba za mokro:-( raczej juz nie odzyja ale jakas szansa jest jesli korzenie nie zaczely gnic
ORMO nie śpi ORMO czuwa ORMO życie twe zatruwa
  • 87 / 3 / 0
Miałem tak samo z dwoma moimi roślinkami na oucie. Rosły wolno i miały żółte końcówki liści. Jednak zareagowałem i orzesadziłem je do innej ziemi, bo w tej pierwszej było pełno obornika i celowałem właśnie nie w niedobór, a nadmiar azotu. Mineło kilka tygodni i obecnie są to moje największe rośliny. Też jest możliwe, że miały za dużo wody i korzenie zaczeły gnić. W tym okresie przed przesadzeniem był też taki okres, że padało non stop przez 10 dni, więc tak samo mogło być z twoimi.
Sola dosis facit venenum.
  • 135 / / 0
revanek to przez wode ,moje rosną praktycznie na oborniku.Widziales moze kiedys krowia kupe na ktorej rosna normalnie roslinki ba kanie (takie grzyby) rosna tylkio wokól kup %-D . naturalny azot ciezko jest przedawkowac.Ja zaczelem teraz dopiero podlewac florowitem i zaczely mi listki żółknąć .
ORMO nie śpi ORMO czuwa ORMO życie twe zatruwa
  • 303 / 1 / 0
Widać od razu, że w bagnie stoi. A skoro roślina jest już w takim stanie, to zapewne po korzeniach.
Uwaga! Użytkownik nomas nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek

Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.