twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 27 / / 0
Trzy dni temu zaobserwowałem u mojej rośliny, ze końcówki dolnych liści opadają i stają się żółte (1. i 2. zdjęcie). Rzuciłem okiem do 'diagnostki dla rolnika' i uznałem, że to kwestia niedoboru azotu, przy okazji oddaliłem roślinę od lampy, bo te najbliższe liście (najbliższe lampie) byłyby najbardziej żółte. Dziś zaglądam do rośliny by dodać azotu i zastaję widok jak na zdjęciu poniżej - liście zwinięte i opadnięte. Łodygi trzymają się mocno, kolor też ten co zawsze, ale wygląda to tragicznie.
Wiecie jaka jest tego przyczyna? Da się coś z tym zrobić?

pierwsze dwa zdjęcia sprzed trzech dni:
[ external image ]
[ external image ]

zdjęcia sprzed chwili:
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
  • 135 / / 0
Ile podlewasz ??? chyba za mokro:-( raczej juz nie odzyja ale jakas szansa jest jesli korzenie nie zaczely gnic
ORMO nie śpi ORMO czuwa ORMO życie twe zatruwa
  • 87 / 3 / 0
Miałem tak samo z dwoma moimi roślinkami na oucie. Rosły wolno i miały żółte końcówki liści. Jednak zareagowałem i orzesadziłem je do innej ziemi, bo w tej pierwszej było pełno obornika i celowałem właśnie nie w niedobór, a nadmiar azotu. Mineło kilka tygodni i obecnie są to moje największe rośliny. Też jest możliwe, że miały za dużo wody i korzenie zaczeły gnić. W tym okresie przed przesadzeniem był też taki okres, że padało non stop przez 10 dni, więc tak samo mogło być z twoimi.
Sola dosis facit venenum.
  • 135 / / 0
revanek to przez wode ,moje rosną praktycznie na oborniku.Widziales moze kiedys krowia kupe na ktorej rosna normalnie roslinki ba kanie (takie grzyby) rosna tylkio wokól kup %-D . naturalny azot ciezko jest przedawkowac.Ja zaczelem teraz dopiero podlewac florowitem i zaczely mi listki żółknąć .
ORMO nie śpi ORMO czuwa ORMO życie twe zatruwa
  • 303 / 1 / 0
Widać od razu, że w bagnie stoi. A skoro roślina jest już w takim stanie, to zapewne po korzeniach.
Uwaga! Użytkownik nomas nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Czy mija epoka narkotykowego rocka?

Czy lekarstwem na samotność, niepewność lub lęk mogą być psychodeliki?

Newsy
Polska prezydencja rozpoczyna prace horyzontalnej grupy ds. Narkotyków w Radzie Unii Europejskiej

Polska objęła przewodnictwo w Horyzontalnej Grupie ds. Narkotyków (HDG) w ramach prezydencji w Radzie Unii Europejskiej na pierwsze półrocze 2025 roku. Przewodniczącym HDG został podinsp. Michał Aleksandrowicz z Centralnego Biura Śledczego Policji, a jego zastępcą dr Artur Malczewski z Krajowego Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom. Działania w ramach prezydencji to efekt wspólnej pracy Centralnego Biura Śledczego Policji oraz Krajowego Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom.

Narkotyki o wartości miliarda euro. To dzieje się w Holandii

Służby celne podsumowały ubiegły rok: przechwycono narkotyki o wartości blisko miliarda euro. Prawie na każdym statku przypływającym do holenderskich portów z Ameryki Łacińskiej przemycana jest kokaina. Mafia wykupuje holenderskie firmy, hotele i kamienice. Pracują dla niej młodzi Holendrzy.

Będzie minimalna cena za gram alkoholu? Czarny scenariusz dla browarów

Ministerstwo Zdrowia analizuje możliwość wprowadzenia minimalnej ceny za gram alkoholu, co skutkowałoby głównie wzrostem cen piwa. To spełnienie marzeń przemysłu spirytusowego - mówią piwowarzy - informuje wtorkowy "Puls Biznesu".