uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 1736 / 18 / 0
Witam
Mój box: 82x62cm ~0.5m^2 wysokosc: 140cm (trzeba odjac 15cm lampa, 25cm odleglosc od lampy, 15cm donczki) Czyli w praktyce maksymalna wysokosc roslin to 80cm (liczac od miejsca z ktorego wychodzi z ziemi do konca topów)
Jaka jerst optymalna ilość roślin (z nasion) dla danej powieżchni? Oczywiście mówie o źeńskich przeznaczonych na plon bo praktycznie tylko takie beda staly w boksie... :)
Jeszcze nie zdecydowałem się na technike uprawy - mysle ze wyjdzie w praniu wiec napiszcie mi dla ponizej przedstawionych schematów:
1. Standard czyli: normalnie sobie roslinki rosna + LST + naginanie lodyg tak aby mialy jak najwiecej swiatla.
2. LST i później SCROG czyli wplatanie szczytow w siatke...

Długość okresu wegetatywnego: około 30 dni. Odmiana: White Widow (4sztuki) Santa Maria (2sztuki)

Czy warto kiełkować wszystkie nasiona czy tylko zmarnuje je nie zwiekszajac efektywnie plonu?

Czy dam rade uprawiac je "standardowo" czy powinienem zastosowac SCROG. Osobiscie jednak wole standradrowo na poczatek ale jak bedzie trzeba to zastosuje scrog bo teoretycznie wiem jak sie do tego zabrac i jak go zrealizować.

Tak czy inaczej powiedzcie mi jaka jest optymalna ilosc roslin na takiego boksa i czy opłaca sie w nim trzymac 6 roslinek...

Leptosoma ty masz bardzo pdoobnego boxa wiec czekam na twoje rady. Inni tesh sie niech wypowiadaja, tylko ze odpowiedzi niech beda przemyslane. Jesli ktos chce sie dopieprzyc oto skad wiem ze bede mial 2 źeńskie SM to neich nawet tego ne pisze - poprsotu sobie tak założyłem, jak bedzie mniej to płakać nie bede wazne żeby przynajmniej 1 z 3 była źeńska, White Widow są feminizowane...

Pozdro i prosze o rady...
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 41 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Ca2na3is »
Jakbyś się uparł to i 6 roślin się zmieści ale koniecznie byś musiał się zabrać za ScrOG. Jak dla mnie to ScrOG to bardzo ciekawa technika ponieważ można uzyskać na jednej roślinie kilka-kilkanaście porównywalnie równych topów. Uprawiając normalnie ew. +LST zawsze znajdzie się jakiś topik, który będzie w cieniu innych. Jeżeli koniecznie chcesz uprawiać normalnie bądź z LST to 4 rośliny powinny dać sobie rade i nie przeszkadzać sobie wzajemnie. Ja w boxe o podstawie ok. 35x35 trzymałem 2 rośliny (żeńska + LST; męska można by powiedzieć HST -jak nie było miejsca to łamałem gałęzie). Ostateczna decyzja należy do ciebie. Jah... bleessss
Cannabis niczym akumulatorek. Zawsze i wszędzie FOREVER!
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
No więc powinienem sobie chyba poradzić z 6 samicami w tym boxie...
Bede na 80% uprawiał stosujac LST troche dla zwiekszenia plonów, troche dlatego ze lubie sie paprać w ten robocie ;P...
Jeśli chodzi o wysokość boxa to jak to jest z tymi roslinami? Jak beda mialy 1/3 przewidzianej na nie wysokosci to zatrzymac wega?
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 41 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Ca2na3is »
LeonardoDaVinci
Żeby dowalić widma niebieskiego to możesz wpakować ok 4 cienkie 13W rury. Kosztują w granicy 7pln i do tego trzeba doliczyć cene taniego kompakta 13-18W z którego kradniemy układ zapłonowy. Można by użyć samych kompaktów ale te tanizny mają po 370lm przy 13W więc to nie ma sensu, a taka rura ma około 800lm z tego co się orientuje. Dasz takie rurki w poprzeg między szczytami i powinno załatwić sprawe niedoboru widma niebieskiego.

Elektroniczny dławik:
Opis wykorzystania elementów żarówki kompaktowej

Zakładając nowe terrarium postanowiłem zrezygnować ze zwykłych dławików, które strasznie się grzeją i buczą. Wpadłem na pomyśl użycia osprzętu od żarówek energooszczędnych. Moim zdaniem jest to chyba jeden z łatwiejszych sposobów podłączania świetlówek, ponieważ mamy tylko zasilanie oraz 4 kabelki, które musimy podłączyć-nie potrzebujemy żadnych starterów.

Przewagę elektronicznych dławików (które zaadoptujemy od żarówek energooszczędnych) stanowią fakty:
nie grzeją się tak mocno
zajmują mniej miejsca
są łatwe do montażu
świetlówka świeci dłużej i jaśniej (20%), nie zużywa się tak szybko,
świeci prawie ciągłym światłem, nie miga
zapala się natychmiast
nie potrzebuje dodatkowych urządzeń - starter
Mają niestety jedną wadę-nie można zastosować ich do świetlówek o większej mocy 36-40 W.

Potrzebujemy świetlówkę energoszczedna odpowiedniej mocy - ja używam o 1-2W większą od planowanej świetlówki,ponieważ nikt jeszcze nie sprawdził czy np. świetlówka 18 W świeci identycznie na dławiku o mocy 18 W i na osprzęcie od kompaktówki 18 W - więc można użyć trochę większej.

Zaczynając od początku należy wziąć świetlówkę energooszczędna najtańsza jaka uda się wam znaleźć-oczywiście o potrzebnej mocy. Odlutowujemy koniec (ten srebrny) i delikatnie zdejmujemy cały gwint uważając, aby nie uszkodzić biegnących tam kabli. Jeżeli udało się zdjąć metal, należy delikatnie rozciąć plastik, uważając by nie uszkodzić płytki.

Po rozpiłowaniu widzimy 4 kabelki dochodzące do końca żarówki należy zapamiętać ich połączenie, idą one parami najczęściej po dwie z jednej i z drugiej strony (na rysunku: 1a, 2a oraz 3a, 4) świetlówki. Teraz możemy odlutować te 6 przewodów i wsadzić w ich miejsce kabelki o wymaganej długości, uwaga by nie spalić płytki! Teraz już wystarczy tylko podłączyć świetlówkę, włączyć do kontaktu i podziwiać jak ładnie świeci.

Tak to wygląda od dołu.
[ external image ]
Cannabis niczym akumulatorek. Zawsze i wszędzie FOREVER!
  • 243 / / 0
Nieprzeczytany post autor: CANY »
Co radzicie, mam box 40x56x97 wysoki, nasiona z femaleseeds NL & ice.
Techniki: LST, FIM, ScrOG wchodzą w grę, co mi poradzicie?? ILE ROŚLIN NA TĄ POWIERZCHNIĘ??
  • 243 / / 0
Nieprzeczytany post autor: CANY »
Co radzicie, mam box 40x56x97 wysoki, nasiona z femaleseeds NL & ice.
Techniki: LST, FIM, ScrOG wchodzą w grę, co mi poradzicie?? ILE ROŚLIN NA TĄ POWIERZCHNIĘ??
  • 201 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Ziolo »
2
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.

Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.

Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby

Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).