Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 48 / 2 / 0
Która z tych roślin ma najlepsze właściwości?
Uwaga! Użytkownik DeadFreak nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 554 / 3 / 0
Yerba Mate, a dlaczego to znajdziesz w sieci pełno materiałów. Polecam yerbamateforum.pl :-)
Uwaga! Użytkownik kontofilmowe jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1513 / 26 / 0
Zależy czego szukasz. Do czego dążysz?
Yerba i herbata - przyjemność z picia. Bardzo zdrowe, różne działanie.
Guarana i Yerba - pobudzenie, Guarana niezbyt smaczna (wiele osób twierdzi, że yerba też - trzeba polubić).
Temat trochę nie wiadomo o czym i po co...
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2012 przez mr_b, łącznie zmieniany 1 raz.
mr_b∩ʁbꞁө
  • 554 / 3 / 0
@DeadFreak - To może dokładniej odpowiem na twoje pytanie. Jeśli chodzi o właściwośći prozdrowotne to zdecydowanie Yerba, zielona herbata też jednak ma mniej pozytywnych właściwości zdrowotnych. Natomiast jeśli chodzi o pobudzenia to Yerba i Guarana... Tyle tylko że guarana pobudza mocniej od Yerby tylko trochę krócej, natomiast Yerba słabiej lecz dłużej. I tak wszystko zależy od dawki i od tego jak organizm zareaguje na daną substancję, może zareagować inaczej na Yerbę i inaczej na Guaranę.
Uwaga! Użytkownik kontofilmowe jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 10 / / 0
A czy nie jest czasem tak, że to kofeina z guarany uwalnia się w żołądku aż 6 godzin, a yerba pobudza mocno i przyjemnie, lecz trzeba ciągle dolewać, bo działa krótko? Przynajmniej na mnie tak to działa.
  • 1513 / 26 / 0
Tak mi się też wydaje. Guarana działała na mnie długo i bardzo przyjemnie (koło 6 godzin wyraźnego działania) - yerba dodatkowo w specyficzny sposób poprawia nastrój (stopniowe działanie możliwe, że jest tak jak napisałeś warunkowane tym, że nie dajesz całej dawki ale dorzuca się co jakiś czas), choć i guarana nie działa identycznie jak kawa.
mr_b∩ʁbꞁө
  • 554 / 3 / 0
@Ironek i mr_brown - Prawie cała kofeina z Yerby uwalnia się po pierwszym zalaniu, tylko że ta kofeina działa subtelniej, dłużej i nie daje takiego wyrażnego kopa jak ta z Guarany czy Kawy. Guarana to taka lepsza wersja kawy i mocniejsza od Yerby pod względem kopa, tylko działanie ma nieco inne i jednak krótsze. Wszystko i tak zależy od ilości jakiej użyjesz Yerby, czy tam Guarany. Niby wszystkie wymienione posiadają w składzie kofeinę, ale posiadają też inne dodatki dlatego różnice w działaniach są tak bardzo odczuwalne. Mogłem trochę namieszać bo trochę zmulony jestem, ale mniej więcej tak to wygląda w rzeczywistości :-)
  • 1513 / 26 / 0
Nie jestem pewien ale chyba uwalnia się przy pierwszym zalaniu (yerby) a potem jest wypłukiwana z fusów przez przesączającą się wodę (wraz z smakiem itp). Picie rozłożone w czasie powoduje mniej gwałtowne działanie. Tak mi się wydaje (coś przypomina).
Ostatnio zmieniony 24 stycznia 2012 przez mr_b, łącznie zmieniany 1 raz.
mr_b∩ʁbꞁө
  • 554 / 3 / 0
To nie tak jak napisałeś. ponad jakieś 70% i więcej kofeiny pochłaniasz już po pierwszym zalaniu, poczytaj co i jak dokładnie jeśli jeszcze nie znalazłeś tu tego linka http://www.yerbamateforum.pl/ Tu wiedzą praktycznie wszystko o YM i jeszcze więcej ;-)
  • 74 / / 0
Ja nie mam takich dylematów jak autor topiku. Piję yerbę z ekstraktem z guarany i przełykam przy tym kapsułki z ekstraktem z zielonej herbaty :cool:

Ten mix wielokrotnie przydawał się w pracy. Pobudzenie trwa bardzo długo (od 7 do 13) i utrzymuje się na stałym poziomie.
Uwaga! Użytkownik glizda jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Narkopandemia w Niemczech. Umiera coraz więcej młodych ludzi

Liczba zgonów spowodowanych zażywaniem narkotyków utrzymuje się w Niemczech na wysokim poziomie. W ubiegłym roku 2137 osób zmarło z powodu konsumpcji narkotyków. To o 90 niż rok wcześniej – przekazał Hendrik Streeck, pełnomocnik niemieckiego rządu ds. uzależnień i narkotyków.

Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.