Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Witam was serdecznie.
Niestety tak jak i wielu z tego forum i mi zdarzyła się ta wyjątkowa i szczególna okazja być zatrzymanym przez policje.
Moze najpierw przedstawie po krótce całe zajście, a potem zadam pytania na które chce uzyskać odpowiedz od bardziej doswiadczonych uzytkowników.
Niewiem czy wiecie ale w poznaniu trwają juwenalia w związku z czym wczoraj bylismy niepokojeni przez dwie nieznajome osoby które usiłowały kupić od nas narkotyki, po czym wymusiły poczęstowanie buchem z lufki.
Osoby te poinformowały lub nie teraz juz nie pamiętam dokładnie iż są policjantami i siłą utrudniły mi poruszanie się rozpoczynąjąc preszukanie grzaebiąc mi po kieszeniach swoimi brudnymi łapami,nie okazując odznaki ani nic prócz informowania słownego! Z powodu moich protestow dotyczących przeszukania "to są kpiny a nie przeszukanie itp" została uzyta wobec mnie grożba karalna,
po czym jeden z policjantów poprosił tego bardziej wieśnaickiego i dresowatego o pomoc i ten drugi rozdarł mi szarpiąc koszulkę która była moją zajebiście ulubioną koszulką. Oczywiście wkoncu zobaczyłem odznake jak juz połowa moich rzeczy leżała na ziemi. OCzywiście zadnych przysługujących mi praw ani nic również nie usłyszałem.
Ubliżał mi też od baranów i głąbów. Ostatecznie gówno przy mnie znaleźli ale widzieli jak nabijam lufkę i przy koledze znalezli jakieś resztki.
Nic nie podpisałem prócz zeznan ktore zawiewrają wszystkie kontrowersyjne elementy.
no. i moje pytanie do was brzmi:
a)czy warto pisać zażalenie/podanie o przekroczenie uprawnien(polcijanci tłumaczyli sie ze to było "na gorącym uczynku iz e kazdy miał prawo zastosować siłe"
b)jak takie coś ma wyglądać mniejwięcej
c)wiem ze to załośnie brzmi i wogóle to hujowy jeastem ze dałem sie tak zrobić ale czy mieli czy mieli prawa zachowywać sie jak ostatnie huje i penery?
czyli co jak jak zobacze kogoś kto przykładowo wciąga kreski to moge go okładać i szarpać i wzywać policje?
d) czy jak złoze to cośtam dziś itp to to taknaprawde coś da? czy przynajmniej trsozeczke utrudni im życie?
e)ile mam czasu na tę akcje ze skarżeniem itp? 14dni roboczych?
f) ogólnie niejest zle ale dziękuje ze nie mieszkam w teksaisie bo z takim hamstwem to sie jeszcze niespotkałem.
g)przepraszam za wszystkie bledy, ale jestem jeszcze pijany jak szpak.
Nie licze na jakies wielkie konsekwencje ale mogli by dostać chociaż jakąś nagane, ja jestem rozliczany z prawa jakieby nie było co do przecinka a oni jak widać osrali procedurę postępowania od góry do dołu, ja rozumiem ze moze i mają do czynienia z prawdziwymi przestępcami ale jednak skoro ktoś tam nakazuje takie a takie postępowanie to powinno się postępować w taki wyznaczony sposób.

zapytam jeszcze , czy mogę teoretycznie jakoś "zamówić" zeby cała korespondencja przychodziła na skrytke pocztową? to niby polecone ale zawsze moga wrzucać awizo i tyle. ja osobiście to tak az sie nieprzejmuje bo w domu zdążyli się przyzwyczaić do korespondencji, ale kolega mimo ze jest znacznie starszy to przejmuje sie tym bardzo bo jego biedna mama ma prawie 70lat i jest juz po zawale.
Uwaga! Użytkownik uhip nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2814 / 14 / 0
Ehhh...Przez to, że jestem moderatorem straciłem spore opracowanie na ten temat. No cóż. Od nowa, ale zwięźlej.
uhip pisze:
po czym wymusiły poczęstowanie buchem z lufki.
W sposób?
uhip pisze:
Osoby te poinformowały lub nie teraz juz nie pamiętam dokładnie iż są policjantami i siłą utrudniły mi poruszanie się rozpoczynąjąc preszukanie grzaebiąc mi po kieszeniach swoimi brudnymi łapami,nie okazując odznaki ani nic prócz informowania słownego!
Było wezwanie o jej okazanie? Poinformowania o? Znajdował się z nimi umundurowany funkcjonariusz?
Przeszukanie było zasadne, gdyż funkcjonariusz widział, czuł zapach konopi i miał uzasadnione podejrzenie.
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 26 lipca 2005 r. w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów ([url=http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20051411186&type=2]PDF[/url]) pisze:
§ 2. 1. Policjant, który przystępuje do czynności służbowych związanych z wykonywaniem uprawnień określonych w § 1 pkt 1-3, 5, 7 i 8, jest obowiązany podać swój stopień, imię i nazwisko w sposób umożliwiający odnotowanie tych danych, a także podstawę prawną i przyczynę podjęcia czynności służbowej.
2. Policjant nieumundurowany przy wykonywaniu uprawnień, o których mowa w ust. 1, innych niż określone w art. 61 ustawy, okazuje ponadto legitymację służbową, a na żądanie osoby, wobec której podjęto wykonywanie tych uprawnień, umożliwia odnotowanie danych w niej zawartych.
3. Po zakończeniu wykonywania czynności służbowych, o których mowa w § 1 pkt 1-3 i 5, policjant ustnie informuje osobę, wobec której czynności te podjęto, o prawie złożenia zażalenia do właściwego miejscowo prokuratora na sposób przeprowadzenia tych czynności.
uhip pisze:
została uzyta wobec mnie grożba karalna,
O treści?
uhip pisze:
ten drugi rozdarł mi szarpiąc koszulkę która była moją zajebiście ulubioną koszulką.
Sprawa cywilna o zniszczenie mienia. W porównaniu do kradzieży jest bez względu na wartość tak samo traktowane. Skarga do Komendanta na to...hm...wątpliwy sens.
uhip pisze:
Oczywiście wkoncu zobaczyłem odznake jak juz połowa moich rzeczy leżała na ziemi.
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 26 lipca 2005 r. w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów ([url=http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20051411186&type=2]PDF[/url]) pisze:
§ 8. 1. Policjant przy zatrzymywaniu osoby jest obowiązany podjąć wobec niej kolejno następujące czynności:
1) określone w § 2 ust. 1;
2) sprawdzić, czy osoba zatrzymywana posiada przy sobie broń lub inne niebezpieczne przedmioty mogące służyć do popełnienia przestępstwa lub wykroczenia albo przedmioty mogące stanowić dowody w postępowaniu lub podlegające przepadkowi;
3) odebrać broń i przedmioty, o których mowa w pkt 2;
4) wylegitymować osobę zatrzymywaną;
5) poinformować osobę zatrzymywaną o zatrzymaniu oraz uprzedzić o obowiązku podporządkowania się wydawanym poleceniom, a także o możliwości użycia środków przymusu bezpośredniego w przypadku niepodporządkowania się wydanym poleceniom;
6) doprowadzić osobę zatrzymaną do jednostki organizacyjnej Policji.
2. W przypadku zatrzymywania osoby, co do której z posiadanych informacji lub okoliczności faktycznych wynika, że może posiadać broń palną lub inne niebezpieczne przedmioty mogące służyć do popełnienia przestępstwa lub wykroczenia albo mogące stanowić dowody w postępowaniu lub podlegające przepadkowi, policjant, przystępując do zatrzymania, poprzedza je okrzykiem "Policja", a następnie w kolejności:
1) sprawdza, czy osoba zatrzymywana posiada przy sobie broń lub inne niebezpieczne przedmioty mogące służyć do popełnienia przestępstwa lub wykroczenia albo przedmioty mogące stanowić dowody w postępowaniu lub podlegające przepadkowi;
2) odbiera broń i przedmioty, o których mowa w pkt 1;
3) wykonuje czynności określone w § 2 ust. 1;
4) informuje osobę zatrzymywaną o zatrzymaniu oraz uprzedza o obowiązku podporządkowania się wydawanym poleceniom, a także o możliwości użycia środków przymusu bezpośredniego w przypadku niepodporządkowania się wydanym poleceniom;
5) doprowadza osobę zatrzymaną do jednostki organizacyjnej Policji.
uhip pisze:
Ubliżał mi też od baranów i głąbów.
Bez możliwości wyciągnięcia konsekwencji.
uhip pisze:
a)czy warto pisać zażalenie/podanie o przekroczenie uprawnien(polcijanci tłumaczyli sie ze to było "na gorącym uczynku iz e kazdy miał prawo zastosować siłe"
Tylko koszulkę Ci zniszczył. Tak to nic takiego.
uhip pisze:
b)jak takie coś ma wyglądać mniejwięcej
Patrz na http://bip.kgp.policja.gov.pl/palm/kgp/ ... ioski.html .
Dodatkowo tipy:
  • Wyraź wprost prośbę o szczegółowe informowanie o przebiegu postępowania.
  • Po sprawie jak uzyskasz mętną odpowiedź o konsekwencjach możesz starać się uzyskać więcej informacji przez ustawę o dostępie do informacji publicznej co daje Ci wiele przywilejów. Patrz http://www.informacjapubliczna.org.pl/1 ... _kogo.html
uhip pisze:
c)wiem ze to załośnie brzmi i wogóle to hujowy jeastem ze dałem sie tak zrobić ale czy mieli czy mieli prawa zachowywać sie jak ostatnie huje i penery?
Tak.
uhip pisze:
czyli co jak jak zobacze kogoś kto przykładowo wciąga kreski to moge go okładać i szarpać i wzywać policje?
Nie jesteś funkcjonariuszem Policji i nie masz ich uprawnień.
Istnieje coś takiego jak zatrzymanie obywatelskie. Możesz w trakcie niego użyć różnych środków współmiernych do chronionego dobra tzn.
  • gość z pistoletem/nożem i rabunek na sklep - cios pięścią i od razu obezwładnienie tak,
  • narkoman z 1g MJ w kieszeni - użycie przemocy w szczególności powodowanie obrażeń ciała zwłaszcza w przypadku nie używania jej przez sprawcę nie.
uhip pisze:
d) czy jak złoze to cośtam dziś itp to to taknaprawde coś da? czy przynajmniej trsozeczke utrudni im życie?
Jak będzie podstawa to tak.
uhip pisze:
e)ile mam czasu na tę akcje ze skarżeniem itp? 14dni roboczych?
W rozsądnym terminie nie powinno być kłopotów z pewnością.
uhip pisze:
g)przepraszam za wszystkie bledy, ale jestem jeszcze pijany jak szpak.
Unikaj pisania na forum pod wpływem substancji odurzających, zwłaszcza tego typu tematów.
uhip pisze:
zapytam jeszcze , czy mogę teoretycznie jakoś "zamówić" zeby cała korespondencja przychodziła na skrytke pocztową?
Prawdopodobnie istnieje możliwość ustalenia osobnego adresu korespondencji, albo podać adres zamieszkania. W skrzynce pocztowej nie zamieszkasz, ale u jakiegoś znajomego już Ci wolno.
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Nowelizacja ustawy tytoniowej. MZ chce zakazać sprzedaży jednorazowych e-papierosów

Ministerstwo Zdrowia opublikowało projekt nowelizacji ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Jednym z jego głównych założeń jest całkowity zakaz sprzedaży jednorazowych e-papierosów, zarówno tych z nikotyną, jak i bez niej.

Musk zażywał narkotyki w Białym Domu? Trump "ma nadzieję, że nie"

Donald Trump, komentując doniesienia "New York Timesa", wyraził nadzieję, że Elon Musk nie zażywał narkotyków w Białym Domu. Amerykański przywódca zdradził także, co zrobi z zakupioną od miliardera teslą. Od momentu odejścia Muska z administracji pomiędzy prezydentem a jego byłym doradcą trwa spór.

Jak służby rozbiły kokainowy szlak z Kostaryki do Europy?

Międzynarodowa operacja o kryptonimie „Purga-Calipso Guanacaste”, koordynowana w Europie przez Europol i prowadzona równolegle przez kostarykańską Policía de Control de Drogas, hiszpańską Guardia Civil oraz portugalską Polícia Judiciária, zlikwidowała szlak przerzutowy, którym od 2019 roku trafiały do Europy setki kilogramów kokainy ukrytej w mrożonym proszku juki i kontenerach z owocami.