Szczególny dział, poświęcony wyczerpującym opracowaniom danych kwestii.
  • 1 / / 0
siema, wydało mi się interesujące, ciekawe co o tym sądzicie.

Musiałem ostatnio zrobić pracę na pewien temat na uczelni i polecono mi tą stronę jako źródło dużej liczby naukowych opracowań.
Nie wiedziałem wcześniej że istnieje taka strona.
Można tam znaleźć dużą ilość badań na temat THC (i pewnie innych narkotyków też)
Jedynym minusem jest to, że niewiele jest ich w języku polskim, ale za to w angielskim nadrabiają

http://jpet.aspetjournals.org/content/186/3/646.short

Na razie znalazłem fragment z 1973 o przeciw obrzękowym działaniu THC doustnie, napisany przez byłych pracowników uniwersytetu Californii.

http://jpet.aspetjournals.org/content/186/3/646.short

można tam znaleźć np to że THC ma działanie przeciwbólowe lepsze od aspiryny w przypadku choroby reumatycznej, oraz działanie przeciw obrzękowe.
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"

Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.

Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło

Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.

Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni

Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.