Dział służący informacji na temat zmian w prawie – proponowanych, jak i wprowadzonych w życie.
ODPOWIEDZ
  • 2814 / 14 / 0
Przebieg procesu legislacyjnego można obserwować w temacie Proces legislacyjny dla projektu ustawy nr 3444.

Analizę ustawy dla plebsu może ktoś inny spróbuje napisać? Treść ustawy jest dostępna[1].

Ustawa obecnie jest na etapie Komisja Sprawiedliwości i Praw Człowieka (SPC).Zastosowano do niej "szybsze głosowanie"[2].

Ale tych ustaw na dopalacze ostatnio się namnożyło.Wszystkie wejść w życie nie mogą.

Przypisy
  1. http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/ ... e/3444.pdf
  2. http://orka.sejm.gov.pl/PlanyKom.nsf/Ko ... tegory=SPC (mirror)
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2775 / 39 / 0
PcP pisze:
Analizę ustawy dla plebsu
Jaśnie Pan raczy wybaczyć, że nie każdy jest prawnikiem (lub nie zna dobrze tego języka itp.) lub nie może spędzać przed komputerem tak wiele czasu jak Ty :nuts:
Uwaga! Użytkownik BS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2814 / 14 / 0
Nie chciałem nikogo urazić tym określeniem. Po prostu nie chce tego opisywać,nie mam właśnie czasu (trzeba pisać projekt... ;) )a ustawa trochę długa. Wiem,że nie każdy ma taką wiedzę. Liczę jednak,że nie jestem jedyny.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Holenderski eksperyment z regulowaną uprawą marihuany okazał się sukcesem

Minął dokładnie rok, odkąd holenderskie coffeeshopy w wybranych gminach zaczęły sprzedawać wyłącznie legalnie uprawianą marihuanę. Eksperyment, który miał uderzyć w czarny rynek, przynosi pierwsze wymierne efekty. Choć nie obyło się bez kar finansowych, ogólny bilans jest zaskakująco pozytywny.

Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę

Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.

Rekiny na „bombie”. Przechodzą pozytywnie testy na narkotyki i kofeinę

Rekiny pod wpływem kokainy? To brzmi jak przepis na absurdalny horror. Niestety, to nasza ziemska rzeczywistość. U drapieżnych ryb żyjących w rajskich wodach Bahamów wykryto obecność narkotyków, leków i kofeiny. To nie oznacza jednak, że rekiny zmieniły styl życia na „imprezowy” – to my zmuszamy je do udziału w niebezpiecznym eksperymencie chemicznym.