To mój pierwszy post na hyperreal, więc z góry przepraszam, za ewentualne pomyłki.
Mam nadzieje, że zadaje to pytanie w odpowiednim wątku, bo co do tego, że społeczność hyperreal będzie dobrze poinformowana nie mam wątpliwości.
Poszukuję literatury poświęconej ogólnie pojętemu narkobiznesowi, najlepiej książek naukowych opisujących działanie globalnego mechanizmu, przypadki poszczególnych państw , działalność określonych grup siedzących "w biznesie". no i tez wszelkie opracowania naukowe dotyczące efektów narkobiznesu, kosztów walki, efektów kryminalizacji lub legalizacji. Powiązaniach handlu narkotykami z międzynarodowym terroryzmem. Ewentualnie wszystkiego co może stanowić rzetelne źródło i jest związane z tematem.
Wiem, ze temat jest trudny, ale na pewno znajdziecie coś godnego polecenia i przeczytania. :)
materiały zbieram na potrzeby wstępnego zapoznania się z tematyką i ewentualnie planuję napisanie pracy naukowej. Mam pewne hipotezy, m.in. dotyczące zjawiska legalizacji rożnych substancji psychoaktywnych, chciałbym sprawdzi czy ich dekryminalizacja i legalizacja nie jest dobrym rozwiązaniem, zmniejszającym koszty społeczne, bardziej optymalnym z punktu widzenia finansów pastwa i bezpieczeństwa (ograniczenie źródeł dochodu przestępczości zorganizowanej i grup terrorystycznych).
Z góry dzięki za wszelkie przydatne informacje
pozdrawiam
na okladce jakby cos markerem napisane, okazuje sie, ze co napisane?
street level illicit drug dealing in urban environment
ze 170 stron.
na pierwszy rzut, bez glebszego wniku, jest to jakies w miare obiektywne opracowanie na temat dilowania gdzies w walii, ktore powstalo we wspolpracy z tamtejsza policja. mimo to, sprawia wrazenie obiektywnego [o ile mozna wysnuc take wnioski po minucie dotykania ksiazki].
this book is produced by the marian szloch art and creation firm 80-156 Gdansk, ul. Poniatowskiego 3/2
regon potrzebny?
Nie wiadomo o co chodzi? Chodzi o pieniądze. Mam nadzieję, że jesteś osobą, która podejmie się obiektywnego przedstawienia tematu, który jak każdy kij ma dwa końce. destruktywna działalność na użytkowników oczywiście musi być przedstawiona, ale fakt, że pod nosem rządu szerzy się prostytucja, która dzięki temu, że jest nielegalna, pozwala na bezkarne wyniszczanie psychiczne i fizyczne ludzi i powrót do czasów niewolnictwa. Ten biznes takze jest ściśle powiązany z narkobiznesem.
Powodzenia.
Dodam jeszcze, że ostatnio czytając czasopismo popularno-naukowe Focus, przeczytałem wiadomość dosyć nielogiczną i paradoksalną. Podobno Polska jest eksporterem dużej ilości marihuany do krajó takich jak Czechy i Holandia, gdzie ta jest legalna. Mowa była dokładnie o mj, więc nie chodzi o talent naszych rodzimych chemików.
John Stuart Mill pisze:stwierdzenie, że LSD jest brane przez studentów w czasie sesji.
pilleater pisze:Pierwsze pytanie: byłeś z tym problemem w bibliotece?
Natrafiłem np. na krytykę Mankiwa i Taylora kryminalizacji narkobiznesu, z mikroekonomicznego pkt widzenia. Walka z dilerami zwiększa całościowa sumę obrotów i wartość rynku z powodu nieelastycznej (przynajmniej krótkookresowo) krzywej popytu. Niestety jest to raczej dość krótkie ćwiczenie logiczne niż właściwa analiza, i brakuje odniesień do innych pozycji.
Dużo łatwiej jest oczywiście znaleźć coś w literaturze zachodniej, ale są to często pozycje, które ciężko będzie sprowadzić, więc miałem nadzieje, że najpierw ktoś polecił mi te warte zachodu ;)
rysiekzklanu pisze:uwaga ZNALAZLEM ostatnio z ziomem ksiazke, (..)
street level illicit drug dealing in urban environment![]()
(..), ktore powstalo we wspolpracy z tamtejsza policja. (..)
http://www.scribd.com/doc/19723613/Stre ... nvironment
choć sądząc po dedykacji
This book is dedicated to the new south wales police service, up yours, there is nothing as true, as my hatred for you. Your the worst bunch of something’s, I don't know how to describe my experience with you in nsw, there is no point in saying anything, you can all fuck right off. All of you. Read this book and learn a bit about dealing drugs seeing as you have such a keen interest in it.
watta you after
wczytam się i zobaczę, na pierwszy rzut oka jest tu parę ciekawych zagadnień
Gal Anonim pisze:Bibliografii Ci nie podam, ale literatura ma wiele tomów poświęconym tej drugiej stronie medalu, czyli m.in. działalności tajnych służb na terenie np. Afgamostanu i zaopatrzenie jeszcze w nasiona maku Talibów, gdy jeszcze prezydentem był białas. Ściąganie ze społęczeństwa amerykańskiemu na organizacje takie jak DEA, które mają zwalczać przemyt i dystrybucje narkotyków wyprodukaowanych za pieniądze rządu tego samego kraju.
Byłbym wdzięczny za wszelkie propozycje pozycji
John Stuart Mill pisze:To forum jest dobrym przedmiotem badań. Na głównej też często pokazują się ciekawe artykuły. Tak z ciekawości spytam to kim Ty jesteś? Jakiś tytuł naukowy? O wielu kwestiach my na tym forum wiemy i są dla nas oczywiste mimo to nie sposób jest dotrzeć do szerszej publiczności. Jak dowodzą badanie to artykuły osób z "dr" przed nazwiskiem mają o wiele większą siłę przebicia niż te bez tamtego skrótu. Sam mogę polecić dwie cegły Brunona Hołysta. Ogólnie człowiek dobrze poinformowany w takich i podobnych zagadnieniach. Choć czasem mam wątpliwości - jak np stwierdzenie, że LSD jest brane przez studentów w czasie sesji.
A artykuły z głównej oczywiście wykorzystam, to chyba najlepsze tego typu źródło najświeższych informacji z tej dziedziny w Polsce.
Niestety na razie tylko mgr, ale z ambicjami ;)
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Więzienie za 0,11% przekroczenia?
Wolne Konopie włączają się do sprawy jako strona społeczna w sprawie pana Andrzeja.
Mama dilera przyszła na policję z marihuaną
Policjanci z Krakowa zatrzymali 16-latka, u którego znaleziono ponad 50 gramów marihuany. Chłopak przyznał się także do jej sprzedaży.
Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa
Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.