najsilniejsza? najsłabsza? sprawdź! ogólna charakterystyka odmian
ODPOWIEDZ
  • 228 / 5 / 0
Witam. Interesuje mnie jak to jest z hybrydami Lowrydera. Jak wiadomo sam Lowryder jest bardzo wczesna odmiana (outdoor) gdyz "kwitnie automatycznie" (autoflowering) oraz niska. Hybrydy zapewne tez beda ulegaly autofloweringu, ale jak to jest z ich wczesnoscia kwitniecia, czy tez wysokoscia, czy jest jakas zasada ze np. zeby byla niska to trzeba skrzyzowac male lowryder z female innej odmiany i wiadomo ktore geny sa dziedziczone od kogo, czy trzeba to sprawdzic doswiadczalnie metoda prob, robione byly juz takie proby?
  • 645 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Fubar »
zork pisze:
robione byly juz takie proby?
Pytanie raczej nie do tego działu ;)

Na OG sporo ludzi robiło hybrydy z LR.

- wnioski ]
=============================================================
edit: BZDURA: Recesywne: na 99.9% F1 z każda inna nie foto obojetne.
NIC nie warte info z 3 reki to było i tyle..;P
=============================================================

- zwykle ludzie z OG hybrydyzowali LR z inna rasą a następnie robili pojedynczego backrosa: uzyskiwali w ten sposób populacje w większości foto ob: .. niby nową bardziej wydajna rasę foto ob.

ps: zapytaj: w dziale Hodowla ;) : dostaniesz tam teoretyczne rozważania na temat tego co się da: co można by:: itp.

ps2. moje wnioski o LR. Rasa ta zachowuje się podobnie do ukorzenionego już kwitnącego klonu z jakieś rasy będącej w 98 % indica. – wydaje mi się, że poprawę plonu można by wyciągnąć krzyżując z jakąś długo kwitnącą rasą mostly sativa a nawet 100% sativa.
Ostatnio zmieniony 27 grudnia 2006 przez Fubar, łącznie zmieniany 1 raz.
Włókna azbestowe mogą być komplementarne do nici DNA.
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
wydaje mi się, że poprawę plonu można by wyciągnąć krzyżując z jakąś długo kwitnącą rasą mostly sativa a nawet 100% sativa.
moim zdaniem - długo nad tym sie zastanawiałem, a mam o wiele wiele wiele mniejsze pojecie od shakira odrazu zaznaczam że skrzyżowanie lowrydera z wolno kwitnąca sativą by nic nie dało ...
Efekty były by:
- czesc potomstwa kwitłaby bardzo długo
- z reguly sativy maja niezbyt wysoki plon wiec o duzo bysmy go nie podciagneli
- troche by inaczej wygladała zawartosc kannabolidów, mysle ze by bylo wiecej CBD i działanie byłoby troche bardziej sativowate

Oczywiscie w F1 takiej hybrydy byłby parawdziwy miszmasz i moze wybierajac osobniki o ciekawych cechach bysmy osiagneli coś bardziej interesującego... Osobiscie sam chce sie zacząć bawić w otrzymywanie czegś ciekawego z lowrydera... na poczatek chce uzyskac dobry stosunek roslin FX ktore beda kwitly auto do roslin ktore nie beda tego robily... Później pobawie sie w krzyzowanie z jakimis odmianami tak aby poprawic plon/przerobic go na sativke...

Oczywiscie nawet przy extremalnych krzyzowkach niema co liczyc ze sie bedzie uzyskiwało nawet o 40gram wiecej z krzaka w 70dni niz teraz sie otrzymuje z normalnego lowrydera.

Oczywiscie to jest moje skromne zdanie, niemam o tym zbyt duzej wiedzy teoretycznej nie mówiąc juz o praktyce...
Ale mam nasionka Lowryder F2 i Lowryder x Northern Light + jakies inne hybrydy dlatego poćwiczymy i popróbujemy :D, ale narazie poszedł wałek i nie moge rozpoczac indoora, musze poczekac az sytuacja sie wyjaśni :/
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 228 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: zork »
ah no ja jestem ciemny jak narazie w te klocki, ale sytuacja sprawia ze mam duza mozliwosc pobawienia sie w hodowce amatora i chce to wykozystac
ale narazie poszedł wałek i nie moge rozpoczac indoora, musze poczekac az sytuacja sie wyjaśni
szybkiego wyjasnienia sprawy zycze
  • 645 / 3 / 0
LeonardoDaVinci pisze:
moim zdaniem - długo nad tym sie zastanawiałem, a mam o wiele wiele wiele mniejsze pojecie od shakira odrazu zaznaczam że skrzyżowanie lowrydera z wolno kwitnąca sativą by nic nie dało ...
Efekty były by]

i o to właśnie chodzi : LR jest gotowy w 9 tygodni od skiełkowania.
Out lepsza była by foto ob. Odmiana wyrabiająca się w 18 tygodni. Która miała by czas na uformowanie nieco większych szczytów.
LeonardoDaVinci pisze:
- z reguly sativy maja niezbyt wysoki plon wiec o duzo bysmy go nie podciagneli
sativy i hybrydy będące w większej części sativami nie maja mniejszego plonu]

Największa Różnica jest w pokroju rośliny i czasie dojrzewania [ nie terminie a długości: ]
Sativa przy tej samej masie będzie po prostu bardziej rozlazła.
LeonardoDaVinci pisze:
- troche by inaczej wygladała zawartosc kannabolidów, mysle ze by bylo wiecej CBD i działanie byłoby troche bardziej sativowate
Obecność CBD jest charakterystyczna dla indyjki nie sativy ;)
LeonardoDaVinci pisze:
Oczywiscie w F1 takiej hybrydy byłby parawdziwy ....
w F2.
  • 1736 / 18 / 0
i o to właśnie chodzi : LR jest gotowy w 9 tygodni od skiełkowania.
Out lepsza była by foto ob. Odmiana wyrabiająca się w 18 tygodni. Która miała by czas na uformowanie nieco większych szczytów.
no dobra uzyskalibysmy poprostu rase Indica/Sativa która by kwiatla w 18tygodni...
Nie byłaby to ani sativa ani lowryder...
Co chciałbyś w ten sposób uzyskac ciekawego? To że roślina by sie nie rózniła zbytnio od tych dostepnych w ofercie oprócz tego ze zakwiatałaby automatycznie 18/4~5. Roslina kwitłaby nam teoretycznie 5 miesiecy co daje nam:
wysadzając założmy w środku kwietnia bysmy zbierali plony gdzies tak w skoncu sierpnia najwczesniaj a najpóźniej w końcówce wrzesnia...
Czyli w praktyce byłaby to tylko ciekawa odmiana zamiast której możeby posiadzić durbana i bedziemy mieli podobny materiał końcowy tylko że wiekszy plon.

Pozatym takiej roslinie daje plon około 40gram przy dobrych warunkacvh...

Moge sie mylic ale jesli mam racje to pewnie rozumiesz oco mi chodzi?
Dla ciebie zrobienie takiej odmiany byłoby wyzwaniem i ciekawym osiagnięciem, dlamnie równiez ale w praktyce (dla uprawiacz konsumenta) chyab lepiej pokombinowac nad czymś innym... Tylko nad czym? ;)
Największa Różnica jest w pokroju rośliny i czasie dojrzewania [ nie terminie a długości: ]
Sativa przy tej samej masie będzie po prostu bardziej rozlazła
niewiem czy bylaby taka rozlazła. Lowryder praktycznie wytwarza same topy... Wydaje mi się że uzyskalibysmy troche wiekszego lowrydera o troche innych właściwościach;)
Obecność CBD jest charakterystyczna dla indyjki nie sativy ;)
pewnie masz racje ale gdzies czytałem o leczniczych właściwosciach konopi ze jakis ziomek prowadzi rzadowe badania itd w UK...
pisał tam: ze odmiany sprzedawane w sklepie maja duzo THC i mało CBD przez co podwyzszaja cisnienie krwi itd itd...
Jednak afrykańskie sativy maja wiecej CBD i przez to maja inne działanie, zniejszają cisnienie itp itd...
Pozatym pisał że THc ma jakies tam wlasciwosci i CBD ma jakeis tam wlasciwosici
ale THC+CBD ma jakies tam nowe dzialanie i CBD niektore dzialania THC zmniejsza/likwiduje i na odwrót...
Moze tesh to czytałes ;)
ehe troche niespójnie napisałem :teef: :-D :-p (ta emota by sie tutaj przydała ;) ) :rolleyes:
w F2.
dobra jebło mi się ;)
ale chyba chodziło mi o F1 nasion ktre by wyszło juz z LowryderxSatva - sam juz niewiem
oficjalnie przyznajmy ze mi sie jebło :scared:

PS: Obiecuje ci shakir ze jak tylko skoncze uprawe Ww i SM zaraz sie biore do Lowrydera + LRxNL + LRxMA nasiona mam a khali mist moze poczekac ;) Oczywiscie spejclanie dla ciebie zdam relacje - bedziesz mogl poobserwować ;)
  • 645 / 3 / 0
LeonardoDaVinci pisze:
no dobra uzyskalibysmy poprostu rase Indica/Sativa która by kwiatla w 18tygodni...
Wątpię czy dało by się coś takiego stworzyć ;)
Niech będzie 12-14
LeonardoDaVinci pisze:
Co chciałbyś w ten sposób uzyskac ciekawego?
Rasę która kwitnie i dojrzewa w okresie gdy jest najlepsza pogoda.
LeonardoDaVinci pisze:
Czyli w praktyce byłaby to tylko ciekawa odmiana zamiast której możeby posiadzić durbana i bedziemy mieli podobny materiał końcowy tylko że wiekszy plon.
W sumie tak ;)
LeonardoDaVinci pisze:
Pozatym takiej roslinie daje plon około 40gram przy dobrych warunkacvh...
Niekoniecznie. – popatrz jak się zachowuje typowa sativa]

Rośnie w okolicach gdzie są bardzo małe wahania długości dnia : Ale nie jest przy tym fotoperiodycznie obojętna: W sztucznych warunkach przy fotoperiodzie: 12/12 – powiedzmy, że zamiast charakterystycznych dla większości współczesnych hybryd indyjek ..8 tygodni: pełne kwitnienie zajmuje jej 14.

Teraz przenosimy: indyjke: na równik.. i.. Okazuje się, że praktycznie od razu zaczyna kwitnąć: nie ma wegu: wiec rośnie mała.
Ta sama rasa: wraz z przenoszeniem uprawy bardziej na północ będzie rosła coraz dłużej w wegu = osiągnie większe rozmiary. .. Posadzona zbyt daleko na północ: przez cały okres gdy jest znośna pogoda będzie szła w wegu.

Teraz przenieśmy: modelową sative na północ... efekt? Podobny.. tyle, że problemy ze zbyt późnym kwitnieniem mogą się pokazać już w szerokości gogr. Z której pochodzą indyjki ;)

Jak to się ma do LR.
Hmm.. on się zachowuje trochę jak ta indyjka posadzona na równiku: A nawet gorzej ;) Sadziłem rośliny od razu na 12/12 i żadna nie rosła tak mała jak LR ;P
Zawsze był choćby śladowy weg: Nigdy nic mi nie zakwitło w taki sposób:
5 pieter: - „całkowity” koniec elongacji pełna faza kwitnienia do tego w stylu indyjki.. ;)

Teraz przypuśćmy, że mamy: Haze ;) która – zaczyna także kwitnąć jak LR w zależności od wieku: nie długości dnia: - formowanie się szczytów jest powolne: silna elegancja i przyrost : przez pierwszą połowę kwitnienia coś na kształt pół-wegu: cały czas powstają nowe liście.
Roślina jest bardziej „normalnych” rozmiarów i co najważniejsze: dojrzewa podczas letnich upałów:
LeonardoDaVinci pisze:
Moge sie mylic ale jesli mam racje to pewnie rozumiesz oco mi chodzi?
wiem o co Ci chodzi ]Dla ciebie zrobienie takiej odmiany byłoby wyzwaniem i ciekawym osiagnięciem, dlamnie równiez ale w praktyce (dla uprawiacz konsumenta) chyab lepiej pokombinowac nad czymś innym... Tylko nad czym? ;)[/quote]

Zrobienie takiej odmiany :lol: Czy ja twierdze, że coś takiego jest w ogóle osiągalne :lol:
Niech będzie to choć coś podobnego do mighty mite. ;P
Wiesz: Nevilowi się taka sztuka nie bardzo udała ;).. [ ekchm: R.skunk: r.indica..]

Kurcze gdybym miał ze 100 m2 szklarni i z 10 lat czasu .rotfl.

LeonardoDaVinci pisze:
Jednak afrykańskie sativy maja wiecej CBD i przez to maja inne działanie, zniejszają cisnienie itp itd...
Tak samo jak ]
LeonardoDaVinci pisze:
Pozatym pisał że THc ma jakies tam wlasciwosci i CBD ma jakeis tam wlasciwosici
ale THC+CBD ma jakies tam nowe dzialanie i CBD niektore dzialania THC zmniejsza/likwiduje i na odwrót...
Wiem.
Kup]Moze tesh to czytałes ;)[/quote]

tak ;)
LeonardoDaVinci pisze:
ehe troche niespójnie napisałem ]

Spójnie ;). Co i tak nie zmienia faktu, że narkotyczne sativy: maja chemotyp THC.

[ nie przeczę, że u uprawianych w Afryce sativ.. występuje i inny : w końcu Maroko to także Afryka: Zwykle jest tak, że gdy gdzieś uprawiano konopie nie na haszysz: a na sinsemille : rośliny miały chem: THC -> skutek wielowiekowej selekcji. Ba: podobno u ras a Afryki występuje także sporo THC-V – choć i u afganek trafiać się miały populacje z duża zawartością: hmm.. Niektóre chińskie linie : nie narkotyczne maja chemotyp kannabigerol.. z minimalnymi ilościami CBD i THC.. ale to już zupełnie inna bajka.. ]

teraz także : hodowcy tworząc jakieś nowe odmiany raczej starają się uzyskiwać rasy : mające jak najwięcej z sativa high + krepa budowę oraz czas kwitnienia zbliżony do afganki.

Swoja droga ciekawe: bo np.: często hybrydy w rodzaju afgani/WW – white rhino : sa uważane za dobre odmiany: medyczne: wypisz wymaluj: spodziewany chemotyp CBD/THC

LeonardoDaVinci pisze:
PS]

Hmm... To kiedy będziesz miał własne sionka?? ;) [ czemu kali mist ma czekać ?! w połowie Haze.. niam F2 .. było by śliczne ;)]

Ps: delikatnie mówiąc robimy OT ;P
  • 1736 / 18 / 0
Dobra w sumie to jest z tym offtopem tak 50/50 pół postu off pół dotyczacy tematu:

shakir jak chcesz sie pobawic w Lowrydera to ci moge nasiona dać... ;) hhehe chodziaz beda w pewnych rekach...
Jesli chodzi o start uprawy z lowryderami to:
mysle ze do konca stycznia powinienem zaczac WW + SM chyba ze w ogóle nie zaczne ale inna to juz bajka :/
1 miesiac weg
+ 3 miesiace kwitnienie

w kwietniu bede chyba mial nasiona Khali Mist (5 sztuk)

a jesli chodzi o nasiona lowryderów to mam:
Lowryder F2 - 8 sztuk
NL x HA (HellsAngel) - wczesnie dojrzewajaca sativa - 8 sztuk
i albo zgubiłem albo mi sie wcisnelo (chyba to drugie) LR x NL... druga opcja bardzo prawdopodobna bo mam NL x ?

W sumei to masz racje mniejwiecej w srodku uprawy kaliego wpieprze do boxa i bedzie wegetował...

Jak myslisz 0,52m^2 wystarczy na tyle roślin?
Oczywiście troche pójdzie na smeitnik bo męskie/hujowe/nie wykiełkują...
W koncu uprawa na nasiona wiec selekcja bedzie z wysoką poprzeczką ;)
chciałem napisac hodowla ale trudno nazwac hodowla około 16 roslin :P

Pozatym mam jeszcze troche NL x ? wiec moze pierdzielne je do boxa jak bedzie miejsce... ale tot ak równoczesnie z KM

Wiesz coś na temat HellsAngel? oczywiscie oprócz tego że jest wczesnie dojrzewająca sativa ? ;)
  • 645 / 3 / 0
LeonardoDaVinci pisze:
shakir jak chcesz sie pobawic w Lowrydera to ci moge nasiona dać... ;) hhehe chodziaz beda w pewnych rekach...
hmm.. W sumie mam LR... o ile dobrze pamiętam ;)
LeonardoDaVinci pisze:
Jak myslisz 0,52m^2 wystarczy na tyle roślin?
Oczywiście troche pójdzie na smeitnik bo męskie/hujowe/nie wykiełkują...
W koncu uprawa na nasiona wiec selekcja bedzie z wysoką poprzeczką ;)
chciałem napisac hodowla ale trudno nazwac hodowla około 16 roslin ]

Na nasiona? Ujdzie.
Selekcja jest wtedy gdy wybierasz kilka ze 100.
Btw: chcesz wszystkie rasy zapylić: jedna konkretną ? czyli jedna czysta + hybrydy jej ze wszystkim co się uda wcisnąć do boxa ?
[ w sumie oczywiste: inaczej potrzeba kilku boxów.. ;)]

Niech będzie Hodowla: -> w końcu jest to jak najbardziej Celowe działanie: do tego jeszcze ze SZCZERĄ chęcią uzyskania jak najlepszego kolejnego pokolenia: Do tego produkcja hybryd: Niam..
LeonardoDaVinci pisze:
Wiesz coś na temat HellsAngel? oczywiscie oprócz tego że jest wczesnie dojrzewająca sativa ? ;)
Taki gang na harlejach ? ;) ładna nazwa Skąd to ? jakiś nabytek rodem z krzywych konszachtów na OG ?

Wracając do jednego z poprzednich postów]ale w praktyce (dla uprawiacz konsumenta) chyab lepiej pokombinowac nad czymś innym... Tylko nad czym?
Może nad takim czymś:

-> Celowa :::nie przypadkowa::: produkcja niewielkich ilości pestek na własne potrzeby.
Taka z minimalną : ilością selekcji: - najdorodniejsza męska : i żeńska : z 2-3-4 zależy ile się akurat ma. Bez przypadkowej selekcji negatywnej ;P przeznaczania na nasiona najgorszych krzewów z których :: i tak nic nie będzie..: + z bezlitosnym tępieniem hermafrodytów.

-> Hybrydy F1 ras in z rasami out. Dla zabawy: i z ciekawosci. + F2 z nich: choćby dla obserwacji co się będzie działo. [ np.: obserwacji oczyma i płucami ;P]
  • 1736 / 18 / 0
Niech będzie Hodowla: -> w końcu jest to jak najbardziej Celowe działanie: do tego jeszcze ze SZCZERĄ chęcią uzyskania jak najlepszego kolejnego pokolenia: Do tego produkcja hybryd: Niam..
hybrydy eeeee no narazie niemam tego w planach...
chce zrobic Lowryder F3 ze wzgledu na plon i autoflo...
Moze jak bedzie w miare fajnie wygladac/rosnac ten LRxHA to pokminie cos z tym i zrobie F2 tej hybrydy (w poprzednim poscie popelnilem blad to jest lowryder x hellsangel)
Później jeszcze raz bede "stabilizował" Lowrydera ze wzgledu na auto i plon...
a później zobaczy sie:
słyszalem ze przyjaciele z dalekiej pólnocy zrobili nawet fajna hybrydke: LR x Big THC
TasteOf Haze zapodal info o BIG THC... zmutowana wielka roślina dlamnie nienaturalnie wielka jak na Danie ale nigdy nie mozna mówić nigdy...
ale tak oficjalnie to chce LRF4 skrzyzowac z jakas zajebsita odmiana indyjską i jakaś odmianą sativovatą... zobaczy się...
LR F4 x sativka 100%
LR F4 x Sour Diesel ;)
LR F4 x Big THC
i wszysto ci mi wpadnie w rece... zawsze bede 2 lowryderki w zanadrzuw drugim boxie podczas głównej uprawy...
Taki gang na harlejach ? ;) ładna nazwa Skąd to ?
no trafiłeś :) odmiana wywodzi sie z canady... jakies tma historie przedchwila czytałem o gangu który tak sei nazywał i robił jakies wałki z mj w kanadzie i mieli problemy zeby go rozbić...

a tak oficjalnie to:
Sunshine seeds : HellsAngel

This true breeding strain was originally gifted to Sunshine by a good friend from Canada.
It is the fastest (near) pure sativa that we have ever come across; flowering in under 9 weeks.
The high is strong, speedy and electric with flavours ranging from rose petal to mulled wine/spice
A unique and rewarding plant, highly recommended for the sativa connoseurs
Pure Sativa
Yield: Extreme
Potency: Very strong electric/speedy
Flowering: 7-9 weeks

czyli ogólnie pierwszy raz słysze o takim seedsbanku :)

jakiś nabytek rodem z krzywych konszachtów na OG

:blush:

;)
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Konopie w żelkach. Wszczęto dochodzenie

W Holandii w żelkach Haribo o smaku coli stwierdzono obecność konopi indyjskich. Kilka osób, w tym dzieci, zgłosiło dolegliwości po ich spożyciu. Sprawę bada holenderski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA).

Magazyn z narkotykami na dachu budynku

Stołeczni policjanci wkroczyli w czwartek na warszawską Pragę, gdzie na ulicy Brzeskiej zlikwidowali magazyn z narkotykami. Zatrzymali do sprawy 39-latka, do którego mogły należeć znalezione substancje: heroina, amfetamina, mefedron, kokaina i marihuana.

Rekordowe uderzenie w narkobiznes. Zlikwidowano 19 laboratoriów i ujęto 67 osób

Co najmniej tysiąc funkcjonariuszy wzięło udział w największej w ostatnich latach operacji wymierzonej w syndykat narkotykowy działający na terenie Ukrainy. Zlikwidowano 19 laboratoriów i 17 magazynów oraz zatrzymano 67 osób, w tym 32-letniego bossa organizacji. Szacuje się, że miesięcznie narkogang produkował nawet 700 kg mefedronu, alfa-PVP i amfetaminy.