Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam
to mój pierwszy post na tym forum
chciałbym się dowiedzieć jak to jest z testami podczas kontroli drogowej, przez 2 lata zostałem 2 razy zatrzymany do kontroli i standardowo alkomat, rzadnych narkotestów mi nie robili, teraz chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tymi testami, chodzi głównie o amfetaminę, czy te testy które mają są tylko na śline czy są też na mocz? z tego co czytałem to są takie które wykrywają w ślinie, ale większość ludzi na różnych forach pisze tylko o testach na mocz, o ślinie nic konkretnego nie znalazłem jeśli chodzi o fete. jak długo po zarzyciu taki test może coś wykryć? czy ktoś spotkał się już z taką kontrolą i czy wg was jest duze prawdopodobieństwo że akurat mogą mnie takim testem przetrzepać?
szukałem na ten temat, ale nic konkretnego nie znalazłem
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 06 kwietnia 2017 przez Thirteen, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana nazwy tematu.
  • 2814 / 14 / 0
nighty1 pisze:
to mój pierwszy post na tym forum
Ale wcześniej nie czytałeś zbyt długo forum...
nighty1 pisze:
chodzi głównie o amfetaminę, czy te testy które mają są tylko na śline czy są też na mocz?
Badają ślinę,następnie do ośrodka zdrowia na potwierdzenie poprzez badanie krwi.
nighty1 pisze:
jak długo po zażyciu taki test może coś wykryć?

Taki test,nie wiem.
Możliwe jest wykrycie amfetaminy w ciągu do 24-50 godzin,metaamfetaminy do 24 godzin,MDMA do 24 godzin od zażycia[1].
nighty1 pisze:
czy ktoś spotkał się już z taką kontrolą i czy wg was jest duze prawdopodobieństwo że akurat mogą mnie takim testem przetrzepać?
Wraz z wiekiem kierowcy znacznie zmniejsza się szansa kontroli.Policjant według własnego uznania podejmuje decyzję o kontroli kierowcy narkotestem.Już mi się nie chcę cytować dokładnych materiałów proceduralnych.Szukaj rozporządzenia o narkotestach,tam jest to objaśnione.W razie problemów napisz.
nighty1 pisze:
szukałem na ten temat, ale nic konkretnego nie znalazłem
Zbyt słabo,ale to nic.Forum jest od tego,aby pytać.Bardzo często takie pytania się nie pojawiają.

Przypisy
  1. Verstraete AG. Detection times of drugs of abuse in blood, urine, and oral fluid. Ther Drug Monit. 2004 Apr;26(2):200-5. Review. PubMed PMID: 15228165. (PDF)
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 21 / / 0
4 lata temu za posiadanie dostałem zawiasy, a prokurator skierował mnie na szczegółowe badania kierowców. Przeszedłem je bezbłędnie, ale lekarz mógł wystawić mi ważność prawa jazdy max. na 10 lat. Po tym czasie mam przejść już zwykłe badania i dostanę bezterminowo.
Problem jest taki, że teraz przy kontroli drogowej, mimo że policja dostaje o mnie komunikat przez radio - "czysty"(bo zawiasy się już skończyły), pytają dlaczego prawo jazdy mam terminowe?
Jeśli powiem że to przez sprawę o narkotyki, mogą zrobić mi test...
Czy jest jakaś np choroba, która w taki sam sposób powoduje terminowość prawa jazdy na tak długi okres?
Wiem że niektóre choroby, np wada wzroku, określają termin ważności prawka, ale co można mieć "chorego" na 10 lat?
  • 1 / / 0
z tego co wiem to wady wzroku jak juz napisales, wady sluchu, ukladu nerwowego...
  • 9 / / 0
Ktoś się orientuje jak ma sie metylofenidat do testów krwi robionych dla kierowców przez policje? Wiecie czy te testy obejmuja metylo, czy moze nie, a jesli nie - to czy metylofenidat wskarze obecnosc amfetaminy? Jesli tak, jak to sie bedzie mialo do stezenia substancji we krwi..?
Ostatnio zmieniony 06 kwietnia 2017 przez Thirteen, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesiono.
  • 2242 / 374 / 0
A czy jak jadę rowerem, mogą zrobić testy narkotykowe ?
Tam..tutaj, jestem no tak, hehe xd
  • 2876 / 267 / 0
jak analogicznie jadąc rowerem mogą badać alkomatem i można mieć przez to niezły przypał (szczególnie mając prawko), to czemu by miało być lżej względem narkotyków? jedyny plus to że nadal póki co testy są mało popularne, ale to zależy od części PL
  • 132 / 22 / 0
Teraz już tak strasznie nie ma. Mandat za to jest, prawka nie zabierają. Chyba, że ktoś będzie jeździł po całej szerokości ulicy, wywracał się i stwarzał zagrożenie to wtedy może to sądu trafić.

Nie cytuj posta znajdującego się bezpośrednio nad Twoim. MrRabbit.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Alkohol i konopie wpływają na kierowców w odmienny sposób

Newsy
Produkcja metamfetaminy dla meksykańskiego kartelu? Są kolejne zatrzymania

Czterech Polaków podejrzanych jest o współdziałanie z Meksykanami, nieprawomocnie skazanymi w maju na 10-11 lat więzienia za wytwarzanie na dużą skalę metamfetaminy - poinformowała prokuratura. Możliwości produkcyjne zlikwidowanego przez CBŚP w Podlaskiem laboratorium sięgały 800 kg narkotyków.

Nastolatki po konopiach wolniej rozwijają pamięć. Wyniki z kohorty ABCD

Amerykańscy badacze śledzili ponad jedenaście tysięcy dzieci od dziewiątego roku życia aż do siedemnastego. Ci, którzy w międzyczasie zaczęli używać konopi, wolniej rozwijali pamięć, uwagę i szybkość przetwarzania. Różnice narastały z czasem, ale badanie nie dowodzi związku przyczynowego.

Utylizacja medycznej marihuany w Krakowie. Urzędowe plomby i specjalny nadzór

Medyczna marihuana oraz leki zawierające środki odurzające i substancje psychotropowe nie mogą po prostu trafić do zwykłego kosza na śmieci.