Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 62, 62b, lub 64 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 137 / / 0
Siema. Mam taki mały problem. W maju zamawiałem nasiona dla kolegi a w październiku wjechały mi psy na chate w poszukiwaniu uprawy ;/ oczywiście miałem nie fart i akurat tego dnia miałem lufkę w domu podbitą ale w połowie upalone wiec tak były znikome ilość zawineli mnie na komisariat pytali gdzie mam uprawę bo w chacie nic nie znaleźli powiedziałem że nic nie uprawaiłałem i przysługę koledze zrobiłem i zamówiłem pytali jakiemu to powiedziałem że nie istotne i nie intersuję mnie po co zamawiał te nasiona. Próbowali wmówić mi że diluję i pytali gdzie to mam xD Przyznałem się do tego że paliłem i kupiłem aby tą lufke na własny użytek bo myślałem że można miec takie małe ilości xD no i puścili mnie do domu. Mineło teraz 4 miechy i przyszło wezwanie na psy ze mam się wstawić w charakterze podejrzanego za przestępstwo z art 62 ist 1 i moje pytanie co oni mogą jeszcze chcieć odemnie ???
Uwaga! Użytkownik cuba23tt jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 460 / 5 / 0
Posiadanie, do którego się przyznałeś, a może jeszcze coś w sprawie kolegi.
Trans-atlan-cycki!

Pilzenzeit, pilzenzeit, pilzenzeit...
  • 118 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Jemen »
do niczego się nie przyznawaj, co innego jak by mieli na Ciebie jakieś rozmowy, smsy, zeznania, jak by jakieś dragi znaleźli. Mogłeś im się prosto w oczy śmiać bo nic nie mieli na Ciebie. Nasiona kupiłem dla moich papużek, ale one zdechły, czy coś takiego mogłeś mówić. Dobrze, że kolegi nie sprzedałeś. Odnośnie ponownego wezwania to powiedziałeś im ile kupowałeś? Od kogo? Jak mogą Ci coś zrobić skoro nie wiedzą ile tego było. Jeśli mają twarde dowody to trzeba udawać grzecznego i potulnego. Jak nic nie mają to można wręcz z nimi się kłócić.
  • 137 / / 0
Nieprzeczytany post autor: cuba23tt »
przyznałem się ze paliłem bo lufka była nabita i upalona troszkę i osadu też było bo pare szkiełek spaliłem wiec to było oczywiste i dla tego sie przyznałem że spożywałem. A pytali się od kogo kupiłem to powiedziałem że od jakiegoś człenia na dworcu w innym mieście gdzie studiuję i że nie mam pojęcia kto to pytali też ile kupiłem to powiedziałem że aby to lufke nabitą xD przeciesz nie bede się obciążał bardziej. Rozmów i smsów raczej nie mają chodz nie diluje to z ostrożności zmieniam nr często właśnie np jak by kogoś tam zlapali żeby mnie z nikim nie powiązali czaicie. Niestety mam już jeden wyrok w zawiasach za posiadanie znaczych ilości art 62 ust 2 i wiem napewno że bede musiał skorzystać z adwokata ale to już jak wróce jutro z komisariatu żebym wiedział na czym konkretnie stoję. Tylko właśnie nie wiem czego sie tam jutro spodziewać jak by coś więcej na mnie mieli to w tym wezwaniu na psy były by podane też inne paragarafy bo mam aby napisane że za przestępstwo z art 62 ust 1 i skoro jeszcze to na prokurature nie poszło to czy można ich jakoaś uprosić zeby nie dawali tego to sądu bo to aby problem i aby wiecej wypełniania papierdkowej roboty przeciesz ;/
Uwaga! Użytkownik cuba23tt jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 31 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: kezer@ »
nie moge teraz znalezc zrodla, ale byla taka rozkmina, ze nie mozna byc karanym za ilosc niewystarczajaca do odurzenia jednej osoby (pol lufki to z 0,05g, mniej niz te ich 'działki' po 0,1g :p)
Ostatnio zmieniony 24 lutego 2010 przez kezer@, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik kezer@ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 91 / 1 / 0
>przyznałem się ze paliłem bo lufka była nabita i upalona troszkę

Palić możesz, to wolno.

Drugie, tzn. pół lufki ziooła itd.

Jest orzeczenie Sądu Najwyższego, że nie jest w posiadaniu narkotyku ten, kto ma przy sobie przygotowany do użycia w krótkim czasie środek.

No, poszukaj, bo mogłem coś niedokładnie napisać, ale własnie taki precedens jest.

greetz

C

PS:Decyzja Sądu Najwyższego z dn. 25 I 2009, sygn. akt II KK 197/08:
(...)dysponowanie środkiem odurzającym lub substancją psychotropową związane z ich zażywaniem , albo zamiarem niezwłocznego użycia przez osobą dysponującą nimi, nie jest ich posiadaniem w rozumieniu art. 62 UoPN
Ostatnio zmieniony 24 lutego 2010 przez Chilum, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 294 / 5 / 0
prawa nie studiowałem, ale myślę, że taka lufka w pokoju nie podchodzi pod zamiar "niezwłocznego użycia".

a pół lufki to może być 0,05g albo 0,1g zależnie od cybana, stopnia ubicia i objętości sortu.
I guess time flies when you're havin' fun
So enjoy life, you only get one
  • 118 / 1 / 0
zresztą mogą tak Ci lufkę wyskrobać, że materiału będzie tam na tzw. jedno odurzenie, a skoro byłeś karany to nie będzie łatwo. Policja nie jest od tego, żeby się nad Tobą litować. Nie daj się im manipulować.
  • 137 / / 0
Nieprzeczytany post autor: cuba23tt »
mi się wydaje że jeżeli powiem że ta lufka miała być zaraz dopalona i powołać się na tą decyzję sądu najwyższego to coś może będzie z tego ? I nie wiem podpisywać jakieś papiery jak coś czy lepiej nic i mówić np że bez adwokata nic nie podpisze ?
  • 118 / 1 / 0
ja bym nic nie podpisywał, nawet bym się za bardzo nie rozgadywał, wiadomo wszystko mogą wykorzystać przeciwko Tobie, chociaż bez wydania pozwolenia chyba nie mogą nagrywać hehehe
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?

Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.