Dowiedziałem się że mogę liczyć na umorzenie postępowania karnego i zamienienie na grzywnę.
1.Gdzie i do kogo mam złożyć wniosek o umorzenie postępowania karnego i w jakim czasie mam to zrobić?
2.Jak wygląda taki wniosek? Czy może być napisany odręcznie w formie podania?
3.Czy mogę odwołać zgodę na poddanie się dobrowolnie karze i w jaki sposób?
Był bym wdzięczny za pomoc. Nawet małą.
1. Wniosek o umorzenie postępowania karnego składasz do sądu jak dostaniesz zawiadomienie o postępowaniu. Jeśli sprawa już jest w sądzie. Masz przybite posiadanie, są dowody + twoje zeznania. Wcześniej możesz napisać kwit do prokuratury z prośbą o warunkowe umorzenie odpowiednio to motywując (niekarany), bo czy to niska szkodliwość społeczna to akurat nie wiem.
2. Może być napisany odręcznie, ale... jak chcesz coś załatwić i ma to wyglądać poważnie to skorzystaj z biura pisania podań. Napiszą za Ciebie i jeszcze poradzą. Oczywiście nie za darmo ale myślę, że w całości kosztów zmieścisz się w 5g dobrego palenia w dużym mieście.
3. Nie wiem. Wydaje mi się, że nie ponieważ się już przyznałeś. A jeśli się da to nie ma sensu, ponieważ mają dowody i jak się przyznałeś to musisz zmienić zeznania, a sąd i tak weźmie pod uwagę tamte poprzednie, bo to nie jest tak, że twoje pierwsze wymarzą i potraktują jakby ich nie było.
sprawdź ten link:
http://prawo-karne.wieszjak.pl/oskarzon ... wania.html
Ogółem jak leszczem nie jesteś to możesz się spinać i walczyć. Sam nie dasz rady, nawet z pomocą internetu. Skorzystaj z fachowej pomocy lub weź te zawiasy i tyle. Sprawdź jeszcze wątek niżej o grzywnie i zawiasach co tam forumowi specjaliści piszą, ale ja się póki co nt. grzywny i jej wad nie wypowiem się i uważam, że lepiej zapłacić niż się zawieszać z takiego artykułu który się często nadużywa :-D .
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Elitarna funkcjonariuszka wpadła po klubowej nocy. Ale to wyrok zaskoczył najbardziej
Dorota K., szerzej znana jako "Doris", była sierżantem w jednym z najbardziej tajnych wydziałów Komendy Stołecznej Policji. Dziś nie łapie już przestępców, teraz bije się w klatkach freak fightowych. Ale to nie sportowy zwrot w jej karierze wywołuje dziś największe emocje, tylko jej sądowa historia. Za posiadanie narkotyków spotkała ją tylko grzywna.
Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki
Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.
Fatalna pomyłka - myślał, że to klienci i wręczył narkotyki nieumundurowanym policjantom
Policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie zatrzymali mężczyznę, który podczas kontroli klatki schodowej… sam podał funkcjonariuszowi woreczek z suszem roślinnym. Interwencja doprowadziła do zabezpieczenia większej ilości narkotyków.