Od jakiegoś czasu przymierzałem się do stworzenia swojej własnej uprawy w "domowym zaciszu", postanowiłem że moje przymiarki dojdą do skutku.
planuje wykonanie boxa o wymiarach ( wymiary są jak narazie wstępnie planowane) i wynoszą:
materiał wykonania --> raczej drewno, sklejka coś w tym stylu ...
0.9x0.4x0.7m
co nam daje powierzchnie w m2--> 0.36
kubatura 0.252 m3
ZOSTANIE ZASIANE-->
White Russian
Bądz
AK 47
6sztuk!!
ZAMONTOWANE OŚWIETLENIE-->
Lampa Sodowa.
150w - 2-4 krzaki (0,2m2 - 0,35m2) plony: 50-100g
250w - 4-6 krzaki ( brak danych )
oprawka lampy własnej produkcji
żarówka--> FIRMY Osram z serii NAV t 4Y 250/150W ( nie jestem jeszcze do końca zdecydowany co do mocy żarówki).
OSRAM NAV T 4Y 150W:
lm-> 15000
cd/m2 -> 420
OSRAM NAV T SUPER
lm -> 17500
cd/m2 -> 520
STANDARD
15000
280 cd/m2
Wyżej wymienione dane zostały podane dla 150W żarówki
Docelowo lama będzie na stałe zamocowana u szczytu Boxa za szybą gdzie wentylować ją bedzie Wiatraczek komputerowy d=80mm (wylot) + otwór 15x30 (wlot ). Wydaje mi się że łatwiej jest regulować wysokość doniczek względem światła( lampy) niż na odwrót. środowisko za szybą bedzie wzupełności odseparowane od komory wzrostu ( szybe okleje silikonem czy co tam znajdę w garażu
WENTYLACJA
Jak już wcześniej napisane 1szt wiadraczka bedzie "schładzać" otoczenie wokół lampy. Do wentylowania boxa przewidziałem 1szt wiatraczka d120mm + kilka otworów wokół niego ( WLOT ).
2szt. d=80mm ( WYLOT )
+ kombinuje coś z filtrem węglowym który byłby umieszczony ( rzaczej za) wiatraczkami, mam na mysli element wymienny okapów lub filtry z masek 3M (lakierniczych) bo mam do nich dostęp.
KILKA PYTAŃ DOTYCZĄCYCH BOXA
1. Do jakich rozmiarów wyrasta wzorcowo uprawiany WHITE RUSSIAN/AK47, chodzi mi tutaj o wysokość i średnice ( jest mi to potrzebne do odpowiedniego dobrania wymiarów Boxa.
2. Jakie zastowosać doniczki ( jest sporo o tym na forum ale jakoś nigdzie nie ma jasno o tym napisane) w pierwszej fazie czyli kiełkowaniu i w 2giej czyli hodowli, również prosze o podanie wymiarów.
3. Czy tak faktycznie trzeba się bawić z tym przesadzaniem ( dlaczego jest to konieczne/dlaczego nie)
4. Czy lampa 150W wystarczyła by do uprawy 6ciu sztuk? czy jednak lepiej 250W? Osobiście bardziej skłaniam się do 150W-> tańsze rachunki przyjdą :D
5. Jeżeli nie będzie problemów ze 150W żarówką to którą z opisanych wybrać?
6. Po co jest jakaś siatka o której czasami coś przeczytam, a tak to nic a nic na ten temat nie znalazłem ?
7. Jaką polecilibyście mi odmiane jako początkującemu ( mój kolega jest aktualnie w Holandi więc sądze żę mógłbym miec kazdą jedną)
Mile widziane również wskazówki co do samej późniejszej uprawy.
2. Do sadzonek najlepsze są kubki jednorazowe (Takie do jabola ;D) A pożnie doniczki 5l wystarczą tak mi sie wydaje
Co do lampy czym wiecej lumenów tym lepiej.
Wieksze zbiory
A co do odmiany na sam początek dobrze wybrałes White i AK47 są bardzo wytrzymałe i dużo potrafią wybaczyć Powodzenia
Jest ona stosowana w przypadku upraw SCROG (Screen of Green :D ), założenie jest takie, że w każdym oczku jest jeden szczyt. Używana często w przypadku upraw komercyjnych w celu uzyskania jak największych plonów ;)
planowana długość ok. 0.7m
2. Jaka powinna być minimalna wysokość growboxa do uprawy lowridera.
3. Jaka pojemność donicy do lowridera?
4. Czy zakiełkowaną roślinę przerzucam do docelowej donicy czy w międzyczasie do mniejszej - pośredniej.
5. Jak ułożyć schemat doświetlania w growboxie dla poszczegulnych faz wzrostu rośliny?
6. Czy jeżeli growbox stoi na poddaszu gdzie zimą temperatura może spaść do 13-15 stopni to ok?
7. Po co dodaje się styropian do ziemi?
Dzięki za dobre rady.
Zamiast pisać że poszukaj w forach przebiegnij się dookoła bloku.
2) Ok 20 cm (tak, da się uprawiać przy takiej wysokości).
3) W zależności od dostępnego miejsca jak największa (choć tu się mogę mylić).
4) Możesz do mniejszej, możesz od razu do docelowej.
5) W przypadku roślin z AF (takich jak LowRyder) możesz naświetlać nawet 24/0, jakkolwiek najbardziej polecane jest 18/6 (bo roślina może zaapsorbować maksymalnie 18 godzin światła, reszta się marnuje).
6) Zależy od temperatury W boxie, ważne jest by mieściła się ona w przedziale 25-30 stopni.
7) Po to, by ją spulchnić.
Cichy Bob pisze:
5) W przypadku roślin z AF (takich jak LowRyder) możesz naświetlać nawet 24/0, jakkolwiek najbardziej polecane jest 18/6 (bo roślina może zaapsorbować maksymalnie 18 godzin światła, reszta się marnuje).
6) Zależy od temperatury W boxie, ważne jest by mieściła się ona w przedziale 25-30 stopni.
5) 18/6 przy wzroście i tak samo przy kwitnieniu i dojrzewaniu? bo często czytam że w drugiej fazie 12/12? po co ta zmiana?
6) Przyjmując że 18/6 to jak growbox będzie stał na poddaszu to na kilka godzin może się wychłodzić do temp. niższej od 25 stopni. co można zrobić w takiej sytuacji. Może docieplić styropianem ściany growboxa? generalnie skrzynka będzie z OSB to może przy przyzwoitej szczelności i bez styropianu da rade. ?
6) Możesz spróbować zbudować grzałkę ze zwykłej żarówki i puszki (tak, by nie wydobywało się do box'a światło a ciepło) choć to pomysł taki, hm... Awaryjny
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/weedtravelbyair.jpg)
Podróż z medyczną marihuaną samolotem – co musisz wiedzieć?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/otwarcie-punktow-sprzedazy-marihuany-1038x1038.png)
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/p06p0z0v.jpg)
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/takeshi_niinami.jpg)
Prezes giganta zamieszany w narkotykową aferę. Myślał, że to legalne
Takeshi Niinami — prezes koncernu Suntory Holdings, słynącego z produkcji napojów alkoholowych, m.in. whisky — zrezygnował 1 września ze swojego stanowiska. Ten jeden z najbardziej znanych japońskich liderów biznesu podjął taką decyzję po tym, jak policja wszczęła związane z nim śledztwo w sprawie narkotyków — informuje Agencja Reutera.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/piana.jpg)
Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki
Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/zrzut_ekranu_z_2025-08-27_18-13-07.png)
Nasi sąsiedzi legalizują marihuanę. Do 100 gramów na własny użytek
Czechy przygotowują się do ważnych zmian w swoich przepisach dotyczących marihuany. Od 1 stycznia 2026 roku będzie tam legalne posiadanie do 100 gramów marihuany oraz uprawa do trzech roślin konopi na własny użytek. Dzięki temu, Czechy staną się drugim krajem w Unii Europejskiej, który zdecydował się na takie rozwiązania.