Troche mi to przypomina przesłane Timothy Learego: Podłącz się, dostruj się i odpadnij. Sam to widzę w ten sposób że mistrz mieszka w esencji Twojego umyslu. Problem w tym jak go wydobyć na powierzchnię. I tu mogą przyjść z pomocą różne duchowe tradycje, albo też substancje psychedeliczne. Tak czy siak jakaś metoda jest potrzebna, nawet z zewnątrz od tego z drugiej strony, by w koncu samemu być dla siebie mistrzem.
Tak to widze.
Pozdr
'"Stoned Ape" teoria ewolucji człowieka"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Terence_McKenna
ale czasem ciekawie prawi.ł.
Odsyłam do książki Terence'a Mckenny pt. Pokarm Bogów, gdzie owa koncepcja jest o wieeele szerzej rozwinięta. Pozycję polecam.
Jeżeli jakiś szczegół nie pasuje, to go po prostu odrzucasz."
- Doktor do Chemika
poza tym w innych publikacjach byla mowa o cyzms takim jak spoleczenstwa psylocybinowe gzdie grzyby byly na porzadku dziennym kazdego menu, wiec skads to sie musialo wziac. Nie pamietam gdzie to bylo opisane.
A sam Terrence, baaardzo ciekawie opowiada o wielu rzeczach.
one love
Dla zainteresowanych pare jego wykładów:
http://www.youtube.com/watch?v=oZZK0762YjU Napisy PL!
A tu spektakl ambientowy, można rzec, że psychodeliczna msza :rolleyes:
Spacetime Continuum feat. Terrence McKenna - Alien Dreamtime
http://www.youtube.com/watch?v=t2QhAjRBLsI Tez PL!
Przejrzyjcie kanał tego gościa, jest naprawdę dobrą skarbnicą nauk Terrence'a.
Faza do słuchania mądrości pana McKenny obowiązkowa! :finger:
Akodeen pisze: Elwis, argumentacja Twojej tezy powala. Wymien je
Faza do słuchania mądrości pana McKenny obowiązkowa! ]
To właściwie też jest argument potwierdzający moją tezę. Jeśli koleś jest mądry, bo fajnie się go słucha jak się zjarasz albo zdeksisz, to znaczy, że nie jest mądry. Gdy mowa o poważnych rzeczach, należy pozostać poważnym, trzeźwym. Tylko wtedy możesz coś z tego wynieść. Jeśli coś ci się wydaje odpowiednie do słuchania na bani, znaczy, że to tylko rozrywka.
x = x
ALE to co mówi o duchowości czy kondycji mentalnej współczesnego człowieka to zwykły urojony przećpany bełkot, w stylu "filmów prawdy", objawiły mu się przyczyny stanu cywilizacji i nawiedzonym tonem je opowiada, nawet nie popierając jakimkolwiek argumentem, no sorry...
Występuje tu syndrom 'tureckiego kazania'.
Za McKenną przemawia brak jakiejkolwiek instytucjonalizacji jego poglądów, niekomercyjność.
Elwis, wydaje mi sie, że mało ćpasz i jesteś jeszcze po części przysłowiowym polskim 'społeczniakiewiczem'. Wnioskując, że jesteś na poziomie słów z Twojego podpisu postów. To zapewne z dokumentu o zielu który zaczyna się właśnie tym wywodem jakiegos goscia z lat 30'. Tez wtedy tylko jarałem i nie znałem się na prawdziwym znaczeniu ego.
niemniej treść wydaje mi się bełkotliwa, bo doświadczenie psychodeliczne jest doświadczeniem wybitnie indywidualnym, jednostkowym, niby empatycznym, ale głównie introspektywnym i nie można przenosić wniosków z niego na inne osoby, a tym bardziej na społeczeństwo i "kondycję duchową" człowieka
duchowość jest doświadczeniem skrajnie indywidualnym i każdy, kto analizuje duchowość innych, zaćmiony mj lub innymi substancjami, jest po prostu aroganckim bucem, tym bardziej, że mckenna w żaden logiczny sposób tego nie argumentuje
niekomercyjność i brak instytucjonalizacji poglądów w świecie sprzedaży wszystkiego może jest plusem, ale równie dobrze świadczy o jego arogancji i tym, że sam siebie ma za wielkiego guru ;)
o ile lepszy byłby świat, gdyby każdy skupił się na sobie i własnym rozwoju, zamiast oglądać się na innych i ich krytykować...
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Był tak pochłonięty segregacją narkotyków, że nie zauważył policjantów
Stołeczni policjanci zatrzymali dwóch mężczyzn, przy których znaleźli znaczne ilości narkotyków. Były to: heroina, kokaina, mefedron, amfetamina oraz marihuana.
Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176
20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.
Podziemie narkotykowe w więzieniu, skorumpowani strażnicy. Prokuratura oskarża
Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko ośmiu osobom w związku ze zorganizowaniem w Zakładzie Karnym w Nowym Wiśniczu (Małopolska) narkotykowego podziemia. W odrębnym postępowaniu zarzuty ma kilkoro strażników więziennych. Śledztwo przeciwko funkcjonariuszom jest w toku.