pomóżcie bo to moja pierwsza roślinka.
--temperatura w growboxie 26 stopni
--światło 18/6
tak wyglądała do około 22 dni:
[ external image ]
a tak puzniej:
[ external image ]
[ external image ]
dzieki za wszystkie odpowiedzi i za pomoc.....
daj nam wiecej info powierzchnia grow boxa jakie oswietlenie jaka ziemia i pojemnosc doniczki.
tak na pierwszy rzut oka proponowalbym przesadzic do wiekszej donicy ze swieza ziemią ale nie sugeruj sie tym dopuki nie podasz nam wiecej danych.
Oddam ręce za dobre grzyby!!!!
Grzyby oddajcie moje ręce!!!
Psylocybinowa podróż z za szyby!!
JA i ja jako dwa odmienne stany!
Metoprololum 50mg, Ramiprilum 10mg, Valium 5mg, Mg 300mg /dobe
ziemia:
[ external image ]
[ external image ]
a tak wyglada grow box :
[ external image ]
jesli chodzi o pojemnosc doniczki to ma wysokość 10cm, w tym ziemi jest na wysokosc 7cm, i średnica doniczki 9.5cm.
światło 2x100wat
nie piszesz nic o nawożeniu i podlewaniu, a to zazwyczaj jest przyczyną kłopotów przy pierwszych uprawach
może jest za duża wilgoć i grzyb dobrał się do korzeni, albo doładowałeś za dużo nawozu, co do ziemi sprawdziłbym pH bo to, że to ziemia uniwersalna niewiele mówi, a może to być jakiś shit po prostu
z tego co piszesz rozumiem, że używasz dwóch żarówek energooszczędnych, jest to stanowczo za mało nawet dla jednej rośliny, widzę też, że bardzo wysoko je zawiesiłeś, ja bym je opuścił jak najbliżej roślinki tylko żeby jej nie dotykały, wydzielają mało ciepła wiec nic się roślince nie stanie za to dostanie o wiele więcej światła
i faktycznie zmień donice na większą możesz od razu przypierdzielić jak największą, nie będziesz miał problemów potem z przesadzaniem i stresowaniem rośliny i stanowczo nie może być przezroczysta - korzenie tego nie lubią
a i ważna sprawa sprawdź po wewnętrznej stronie liści czy nie ma na nich takich małych, białych, mszycopodobnych robaczków, zdarza się że słabe rośliny są zaatakowane, jeśli są trzeba je wytrzebić jak najszybciej
-- jesli chodzi o nawożenie to do 3 tygodni podlewalem tylko woda, a pare dni temu pierwszy las podlalem roslinke nawozami florovit, na opakowaniu pisze zyby robic mieszanine 5ml nawozu na 2l wody, czy taka miarka jest dobra?
-- tak uzywam tych zarowek o ktorych pisze Draka
-- nie widze na roslince zadnych robaczków
teraz jest dobrze????
[ external image ]
przesadź ją też jak najszybciej do dużej, nieprzeźroczystej doniczki
drogą eliminacji wychodzi na to że roślinka jest mała dlatego że mało światła miała, a zaczęła żółknąć z nadmiernego podlewania, co do nawozu, nie wiem jakiego rodzaju jest to nawóz, teraz powinieneś ją nawozić nawozem o przewadze azotu dla szybkiego wzrostu, dla bezpieczeństwa proponowałbym Ci zaopatrzyć się w jakiś organiczny nawóz typu biohumus, jest bezpieczny w stosowaniu a i azotu ma dużo - na pierwszą uprawę w sam raz :-D
możesz ją też zacząć zraszać wieczorem po wyłączeniu się światła, tylko nie w 'dzień' bo kropelki działają jak miniaturowe soczewki i uszkadzają liście, ale pamiętaj o jednej zasadzie umiar i cierpliwość są najważniejsze ;-)
,,Podłoże ogrodnicze uniwersalne Bella® do kwiatów doniczkowych i balkonowych.
Podłoże ogrodnicze uniwersalne Bella® do kwiatów doniczkowych i balkonowych.
Uniwersalne podłoże torfowe do roślin doniczkowych i balkonowych (z wyjątkiem kwaśnolubnych), wytwarzane z torfu wysokiego sfagnowego, wzbogacone koloidalną krzemionką, kwasami huminowymi i trwałymi substancjami próchnicznymi.
Dzięki specjalnym składnikom podłoże to posiada dużą sorbcję i przeznaczone jest zarówno dla roślin o wysokich, jak i średnich wymaganiach pokarmowych.
pH 5,5 - 6,5
Podłoże zawiera 3-tygodniową startową dawkę nawożenia, dlatego zaleca się rozpoczęcie nawożenia po upływie 3 tygodni od przesadzenia roślin.''
----kupiłem jeszcze jak mi radzicie nawoz biohumus..
----jutro przesadze roslinke do nowej wiekszej doniczki, czarnej tym razem hehe..... :)
----chce kupic nasionka tylko niewiem czy LR Classic?? a moze lepiej LR#2?? bo moj box jest maly i mysle ze ta odmiana bedzie odpowiednia dla moich warunków.....
---- wyzej jest zdjecie mojego growboxa, powiedzcie mi czy jak dołoze jeszcze dwie takie same zarowki energooszczedne philips czy to wystarczy?? bo chcialbym posadzic w tym boxie dwie lub trzy roslinki, wtedy by było 400wat, co o tym sadzicie?????
bardziej sie tez oplaca miec wiecej roslin w donicy i mniej je doswietlac niz jedna a dobrze oswietlona- taniej wyjdzie a zbiór wiekszy.
jesli sie nie myle i to lowraider to mozesz smialo przelaczyc na 12/12, wielkiej roznicy mu to nie zrobi.
nasiona najlepiej kup jakiegos lowsnow-a f2 albo diesellow czy jakos tak i zasadz wiecej(conajmniej 4) jedna roslina to bezsens bo moze byc facet no i marnotrastwo prądu.
przez pierwszy miesiac nie dawaj nawozów, nowa ziemia ma ich w sobie wystarczająco a jak juz nawozisz to dodawaj dolomit bo nawozy zakwaszają glebe
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/modulacja_aktywnosci_kory_przedczolowej_szczura.jpg)
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/uecocaine.jpg)
UE alarmuje: coraz więcej Europejczyków zażywa kokainę i inne ciężkie narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cbd_0.jpg)
Legalne, ale traktowane jak podejrzane. Nowy biznes tonie w absurdach przepisów i kontroli
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/diler-rzeszow.jpg)
Rzeszów: policjant zawiódł zaufanie dilera, który proponował mu zioło i zwyczajnie go aresztował
Strzyżowski funkcjonariusz w czasie wolnym od służby ujął 18-letniego dilera, który zaoferował mu marihuanę w zamian za sprawdzenie, czy w pobliżu nie ma policji. Do zdarzenia w Rzeszowie, gdzie policjant przebywał wraz ze swoim krewnym.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cannabis-asthma.jpg)
Palenie marihuany może drastycznie zwiększać ryzyko astmy. Pojawiły się nowe dowody
Legalna dostępność marihuany to kwestia, o którą w naszym kraju stale się spieramy. Ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ostatnio pojawił się jednak nowy argument: okazuje się, że palenie marihuany może drastycznie zwiększać szansę zachorowania na astmę. Dlaczego tak się dzieje?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/methandanmalshelter.jpg)
FBI spalało narkotyki w schronisku. "Zespół i zwierzęta wystawione na kontakt z metamfetaminą"
Po tym jak FBI użyło krematorium jednego ze schronisk dla zwierząt do spalenia skonfiskowanych narkotyków, 14 pracowników placówki trafiło do szpitala, aby otrzymać pomoc medyczną. Dyrektorka placówki oświadczyła, że nie miała świadomości, że dochodzi do takiego procederu.