Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 14 / / 0
Spotkałem w lesie gromadkę niezwykłych grzybków. Wyrastały z gęsto pokrytej suchymi igłami ziemi pod świerkami. Nie dysponuję fotką, ale łatwo je opisać. Wyglądały dokładnie jak łysiczki z wyraźnie zarysowanymi szpiczastymi kapeluszami. Coś jak łysiczki na tej fotce:

[ external image ]

Kapelusze były białe a nóżki bardzo jaskrawo żółte.
Czy ktoś znający się na grzybach mógłby podać nazwę tych grzybów?

z góry dziękuję
  • 36 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Ganzes »
Bez dobrego zdjęcia raczej ciężko będzie cokolwiek napisać.
Ale wiadomym jest, że łysice w lesie nie rosną i chyba nie mają jaskrawo żółtych nóżek. Natomiast wiem, że w lesie rośnie dużo grzybów bardzo przypominających wyglądem łysice i potrafią być ostro trujące :/
  • 14 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kamiru »
Były w kształcie poprostu modelowej łysiczki. Nie podobne jak to z czym można łysiczki pomylić, ale idealnie pasujące kształtem. A kolor przy ziemi jak żółty flamaster typu highlighter.
  • 645 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: dobson »
imho kolory moga sie roznic
najwazniejszy jest raczej krztalt

u mnie te co rosly centralnie na gownie mialy nozki takiego smiesznego koloru - cos jakby brazowo-rudy
"Nie należy mylić prawdy z opinią większości"
                                Jean Cocteau
  • 27 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Darxes »
Wiem o co kamiru pyta, też widziałem te grzyby i przyłączam się do pytania... wyglądają idealnie jak łysiczki, tyle że ich nóżki święcą się jakby były pomalowane żółtą farbą fluorescencyjną. Spotkałem je w bieszczadzkim lesie i w mym odczuciu coś magicznego też musi w nich siedzieć :o)
  • 4024 / 372 / 951
Nieprzeczytany post autor: pokolenie Ł.K. »
Owszem,siedzi. O ile pamiętam, fluoroscentyzują czasem tak, że widać je przez palce, tj. trzymane w zamkniętej dłoni. Nie wykluczam, że wczesniejsze przyjęcie lysiczek właściwych, z łąki , miało coś z tym wspólnego.
Mądraś/mądryś? Weź coś upichć! - Kuchnia [H]yperreala
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 369 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: golden afternoon »
a wiecie że ostatnio też coś podobnego wyhaczyłem? Tyle że nie w lesie, na polance normalnie, ale rosło obok innej trawy niż zwykła łysica, te rosły obok takiej kosmatej co raczej spotkać można przy strumyku jakimś, taka dluga, kładąca się miękka trawka, o do akwarium czasem sie takiej używa.
Ja nie zaobserwowałem jaskrawożółtej nogi, noga była raczej jasna, i blaszki właśnie też były jasne, właśnie dla tego do tej pory waham się co z tymi grzybami zrobić. Dodam jeszcze że kapelusz był bardzo hm 'spoisty', nie łamał się, sprawiał wrażenie gumowatego. Podkreślam raz jeszcze te jaśniejsze niż zwykle blaszki, bo tak to byłbym pewny że to łysice :(
Ktoś może je rozpoznać?

http://img515.imageshack.us/my.php?imag ... 122gi9.jpg o taka fotka, może pomoże.
[color=#FF4000][b]ॐ मणि पद्मे हूँ[/b][/color]

one love
  • 14 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kamiru »
Na zdjęciu są 100% łysiczki. Widziałem jeszcze jaśniejsze okazy. To o co pytam ma taki kolor że nie sposób tego z czymś pomylić. Poprostu świeci po oczach. Jak ktoś spotkał to wie.
  • 369 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: golden afternoon »
Nigdy nie widziałem AŻ TAK JASNYCH w takim razie :|
[color=#FF4000][b]ॐ मणि पद्मे हूँ[/b][/color]

one love
  • 82 / / 0
Nieprzeczytany post autor: gzzz88 »
Ja w niedziele zebrałam tylko jasne, wręcz białe niektóre. One taki kolor mają, jak je słonko przygrzeje.
Nie wiem.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.