Negatywne konsekwencje przyjmowania fitokannabinoidów i sposoby im przeciwdziałania.
ODPOWIEDZ
  • 83 / 8 / 0
witam!
pytanie j/w. ostatnio uszkodziłem sobie wątrobę i biorę leki na jej regeneracje. a być może niedługo będę miał okazje, żeby zapalić skuna. pyt. czy mogę? czy mj obciąża w jakiś sposób wątrobę ?
Uwaga! Użytkownik oon nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 803 / 6 / 0
Niezależnie od szkodliwego wpływu na psychikę, palenie marihuany wpływa negatywnie na zdrowie fizyczne i to bezpośrednio po wypaleniu narkotyku - ostrzegają naukowcy z USA na łamach pisma "Molecular Psychiatry".

Tetrahydrokannabinol (THC) to jeden z naturalnych kannabinoidów, składnik aktywny marihuany. Kannabinoidy mają w naszym organizmie własne receptory i mogą odgrywać w nim różne funkcje. W swoich najnowszych badaniach naukowcy z National Institute on Drug Abuse w Baltimore wykazali, że bezpośrednia stymulacja receptorów kannabinoidowych w wątrobie bardzo niekorzystnie wpływa na składniki krwi, a długotrwałe stosowanie kannabinoidów może doprowadzić do zawału, psychoz oraz nadciśnienia.

Marihuana jest najczęściej stosowanym nielegalnym narkotykiem na świecie. Szacuje się, że w USA około 4,3 proc. młodych ludzi dorosłych pali marihuanę codziennie. Niestety przekonanie, że jest to 'bezpieczny' narkotyk jest błędne. Jean Lud Cadet wraz z zespołem wykazali, że palenie marihuany powoduje zwiększenie poziomu apolipoproteiny apoC-III we krwi.

Efekt ten jest natychmiastowy do zwiększenia poziomu apoC dochodzi od razu jak wdychane substancje dotrą do wątroby. Zazwyczaj białko apoC-III reguluje degradację niektórych kwasów tłuszczowych, pod wpływem obecnego w marihuanie THC dochodzi do zbyt dużej stymulacji receptorów kannabinoidowych w wątrobie i nadprodukcji apoC-III. Skutkiem tak dużej syntezy apoC-III jest obniżenie wydajności degradacji kwasów tłuszczowych.

Zbyt wysoki poziom kwasów tłuszczowych we krwi skutkuje rozwinięciem chorób serca, zmniejszeniem przepływu krwi w mózgu. Autorzy pracy podkreślają, że długoterminowe skutki palenia marihuany dotychczas postrzegano jako zmiany metaboliczne i fizjologiczne. Ich najnowsze odkrycie dowiodło, że stymulacja receptorów kannabinoidowych przez THC zaburza parametry biochemiczne krwi. (PAP)
http://forumzdrowia.pl/Palenie%20marihu ... i/102/1513

Widocznie w jakiś sposób wpływa na wątrobę jednak gdyby to były istotne zmiany wiedzielibyśmy coś na ten temat. Możliwe, że nie została przebadana pod typ kątem w co wątpię.
Sprawdź magiczny raport WHO dotyczący szkodliwości może tam coś będzie konkretniej napisane.
  • 118 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: seb123 »
przeciez mj to "mongolskie lekarstwo" na nic nie szkodzi;p
zycie ma sens...czasami...

banany na twarzy żadnych warzyw jeśli cos nas parzy to piaseczek na plazy
banany na twarzy żadnych warzyw chce widzieć jak w oczkach szczęście sie żarzy
  • 232 / / 0
Muszę chyba przyznać rację...od 4lat palę mj. Od kilku msc po alko na drugi dzień zawsze żygałem. Myślałem że to zwykły kac. Zawsze te wymiotowałem żółcią. Od niedzieli byłem na ciągu mj. Wczoraj o godz. 8 rano spaliłem 2lufy. Nastepnie lufę o godz. 10. O 13 zjadłęm obiad (żurek, gulasz z ziemniakami, placki) następnie doznałem ogromnej zgagi i ból głowy. Zeżygałem wszystko. Następnie ogromny ból głowy w okolicach skroni i potylicy do godz 22. Wszystkie leki które brałęm (apap, gripex) oraz krople żołądkowe zwymiotowałem. Żołądek w ogóle nie pracował ponad to wciąż miałem uczucie że mój brzuch jest 'napompowany'. Następnie wymiotowałem żółcią oraz taką białą pianą. Drgawki, uczucie ciepła i zimna na zmianę. Ciśnienie 160/80 puls: 110. Następnie wziąłem leki na wątrobę. Momentalnie efekt 'spuchniętego' brzucha znikł. Ból głowy przeniósł się w okolice potylicy. Zrobiłem zimny kompres i przyłożyłem do karku. Zasnąłem. Na drugi dzień lekka objawa 'otępienia'. Nie wiem co mam o tym myśleć.
  • 911 / 206 / 1
Jak się wpierdala takie syfy, a potem zagryza je masowo paracetamolem to nie powinno się mówić w sprawach szkodliwości mj na wątrobę.
  • 406 / 3 / 0
Nie słyszałem nigdy o takim wpływie mj na wątrobę. Nie neguję tego, ale ciężka dieta, alkohol i leki na pewno nie są obojętne. Można sobie konkretnie przeciążyć wątrobę. Policz ilość alkoholu na tydzień, jego rodzaj, składniki diety - fast foody, dania smażone i pieczone, jajka na twardo i jajecznicę. Także poczytaj o tym jakie inne dragi nadwyrężają wątrobę.
Fikcja literacka.
Rooty, keyloggery i zdalna administracja
Konta, podpisy i tania sensacja
Logi, podsłuchy i w podświadomość wkręty
Czy to fakty czy pozory ?
Życie czy przekręty ?
Eskapizm
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Badania nad psylocybiną – co już wiemy, a co jeszcze musimy odkryć?

Psylocybina to substancja psychoaktywna występująca naturalnie w niektórych gatunkach grzybów, nazywanych potocznie „grzybami halucynogennymi”. Jej właściwości psychoaktywne są znane ludzkości od setek, a może i tysięcy lat, jednak dopiero od niedawna nauka intensywnie zajmuje się badaniem jej potencjalnych zastosowań terapeutycznych. Co już wiemy na temat psylocybiny, a jakie kwestie pozostają jeszcze do odkrycia?

Włoska policja aresztowała fana "Breaking Bad". Stworzył prawdziwe tajne laboratorium

Włoska policja zlikwidowała jedno z największych nielegalnych laboratoriów narkotykowych w kraju. Podczas nalotu na jeden z domów w dzielnicy Sant'Antonio w Novarze zatrzymany został 22-letni mężczyzna, który w swoich działaniach wyraźnie inspirował się serialem "Breaking Bad".

Mikrodawki LSD raczej nie leczą ADHD [BADANIE]

Mikrodawki LSD nie okazały się skuteczniejsze od placebo w leczeniu ADHD – informuje pismo „JAMA Psychiatry”.