Parę fajnych filmików na YouTub'ie znalazłem. Pierwsze to seria 5 odcinków o Stronie The Hive i jej założycielu Strike'u, takie tam śledztwo dziennikarskie w wydaniu amerykańskich dziennikarzy.
http://video.duckduckgo.pl/videosearch?q=%2 ... iew+-+MDMA
i trochę o panu Shulginie, z prawej jest lista i tam jest więcej, to jest link do jednego z nich
http://www.youtube.com/watch?v=WIFM5dRl ... re=related
http://www.mininova.org/tor/260110
hydek: Zupełnie nie rozumiem co i o czym napisałeś. Jaki film? Zrestartują?
I mała dostępność tego jest. Masz już może to?
aero pisze: simple: Dzięki za link, szkoda, że to torrent, zazwyczaj ciężko u mnie funkcjonuje, bynajmniej funkcjonowało kiedyś jak próbowałem coś ściągać, słabo szło. I mała dostępność tego jest. Masz już może to? Dałby rade ktoś ściągnąć całość i nagrać na DVD?
hydek: Zupełnie nie rozumiem co i o czym napisałeś. Jaki film? Zrestartują?
generalnie ma to byc film o zyciu tej parki. starsznie interesujace, ale niestety zapowiadaja to juz od dwoch, a moze trzech lat i jakos nie moga tego skonczyc.
co ciekawe - na erowidzie ukazaly sie skany dziennika laboratoryjnego shulgina :)
zrestartuja? no wiesz, kazdy sie kiedys restartuje.
simple pisze: psychedelkach. Jest tam całość Sacred Weeda, bardzo wiele materiałów Terrenca McKennego itd.
Gosc naciagal watpliwa teze jakoby swiadomosc wyksztalcila sie przez uzycie psychodelikow (i ze uzycie grzybow u malpy powoduje mutacje na dna - i tym samym kolejny krok w ewolucji ). Co gorsza - przytaczal dziedziny wiedzy o ktorych nie mial pojecia i czesto sie mylil. o chyba dobrze, ze juz nie napisze nic wiecej.
hydek pisze: i ze uzycie grzybow u malpy powoduje mutacje na dna - i tym samym kolejny krok w ewolucji
ja tam akurat takiej tezy się u niego nie doszukałem. nie zauważyłem,żeby wspominał tam w ogóle o małpach jedzących grzyby, mógłbyś wskazać gdzie takie rewelacje są zawarte?
edit/ no,oprócz motta-tam faktycznie są "naćpane małpy", ale to akurat raczej skrót myślowy. w tekście książki jest cały czas mowa o grzybach i ludziach.
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
mckenna twierdzi tam, ze swiadomosc u ludzi, wzielo sie stad ze malpy (czy moze te "prawie ludzie, ale jeszcze nie") objadaly sie grzybami i to spowodowalo mutacje dna, dzieki czemu wyksztalcila sie swiadomosc. Nawija o tym conajmniej pol ksiazki (pozniej nie dalem rady czytac).
Poza tym mowa jest raczej o wpływie obecności psylocybiny w diecie na zdolność przetrwania grupy (polepszenie percepcji wzrokowej, "chemiczne okulary" i sprzyjanie aktywności płciowej) i wykształcenie jezyka i w ogóle sfery sybolicznej, niż o mutagenności i DNa, a jeśli juz, to chodzi o mutagennosc całej,zmienionej po wykształceniu gospodarki pastersko-zbieracko-łowieckiej,diety. Sory,ale-jak sam piszesz-nie doczytałes książki do końca i najwyraźniej czytałeś ją po łebkach a Twój post jest kolejnym wprowadzajacym w błąd co do zawartosci tej książki i stawianych w niej tez.
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
FDA zorganizowała publiczne wysłuchanie w sprawie terapii psychodelicznych
14 września amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przeprowadziła w swojej siedzibie w White Oak w stanie Maryland czterogodzinne wysłuchanie publiczne poświęcone przyszłości terapii psychodelicznych w Stanach Zjednoczonych. Spotkanie trwało od 12:30 do 16:30 czasu wschodniego (18:30–22:30 w Polsce), na miejscu zjawiło się około 300 osób, a transmisję na żywo oglądał kolejny tysiąc widzów.
Narkotyki z dostawą. „Kryształy" i skręty w przesyłce tak jak legalny towar
Zamówienie przez internet, odbiór w automacie paczkowym lub u kuriera – przestępcy przestawiają się na nowy kanał dystrybucji narkotyków – wykorzystują przesyłki pocztowe. Już ponad 86 ton narkotyków – jak pisała „Rz” – trzykrotnie więcej niż w całym ubiegłym roku, skonfiskowało od początku 2026 r. policyjne CBŚP. To „wierzchołek góry lodowej”, bo na rynek może trafiać nawet kilkakrotnie więcej. Dilerzy kamuflują drogę do odbiorcy – narkotyki docierają w przesyłkach, tak jak tysiące legalnych towarów
Narkotyki w listach do więźniów. Wysyłali je do zakładów karnych w całej Polsce
Narkotyki trafiały pocztą do więzień w całej Polsce. Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko małżeństwu z Gorzowa Wielkopolskiego. Ewelina T. i Marcin T. mieli przez ponad cztery lata uczestniczyć w procederze, którego wartość oszacowano na co najmniej 50 tys. zł.