Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 66 / / 0
Nie wiem czy było, jak coś to sorry, ale nie czytam tego działu za często.
Parę fajnych filmików na YouTub'ie znalazłem. Pierwsze to seria 5 odcinków o Stronie The Hive i jej założycielu Strike'u, takie tam śledztwo dziennikarskie w wydaniu amerykańskich dziennikarzy.

http://video.duckduckgo.pl/videosearch?q=%2 ... iew+-+MDMA

i trochę o panu Shulginie, z prawej jest lista i tam jest więcej, to jest link do jednego z nich

http://www.youtube.com/watch?v=WIFM5dRl ... re=related
Uwaga! Użytkownik aero nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 6 / / 0
Nieprzeczytany post autor: simple »
Może kogoś zainteresuje (raczej tych z mocniejszym łączem ;)) paczka 8,7 GB z filmami, wywiadami, książkami o psychedelkach. Jest tam całość Sacred Weeda, bardzo wiele materiałów Terrenca McKennego itd.

http://www.mininova.org/tor/260110
Uwaga! Użytkownik simple nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 183 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: h3452435 »
a czy wiecie moze, czy film o Shulginach jeszcze zdazy sie pojawic zanim Shulginy sie zrestartuja ? ;)
Uwaga! Użytkownik h3452435 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 66 / / 0
Nieprzeczytany post autor: aero »
simple: Dzięki za link, szkoda, że to torrent, zazwyczaj ciężko u mnie funkcjonuje, bynajmniej funkcjonowało kiedyś jak próbowałem coś ściągać, słabo szło. I mała dostępność tego jest. Masz już może to? Dałby rade ktoś ściągnąć całość i nagrać na DVD?

hydek: Zupełnie nie rozumiem co i o czym napisałeś. Jaki film? Zrestartują?
Ostatnio zmieniony 01 marca 2008 przez aero, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik aero nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 6 / / 0
Nieprzeczytany post autor: simple »
I mała dostępność tego jest. Masz już może to?
Niestety jeszcze nie mam, cały czas się ściąga. Też idzie mi dosyć wolno.
Uwaga! Użytkownik simple nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 183 / 7 / 0
aero pisze:
simple: Dzięki za link, szkoda, że to torrent, zazwyczaj ciężko u mnie funkcjonuje, bynajmniej funkcjonowało kiedyś jak próbowałem coś ściągać, słabo szło. I mała dostępność tego jest. Masz już może to? Dałby rade ktoś ściągnąć całość i nagrać na DVD?

hydek: Zupełnie nie rozumiem co i o czym napisałeś. Jaki film? Zrestartują?
taki film powstaje juz od dwoch lat: the shulgin project, albo sshulgin: the project (wpisz w duckduckgo).
generalnie ma to byc film o zyciu tej parki. starsznie interesujace, ale niestety zapowiadaja to juz od dwoch, a moze trzech lat i jakos nie moga tego skonczyc.
co ciekawe - na erowidzie ukazaly sie skany dziennika laboratoryjnego shulgina :)

zrestartuja? no wiesz, kazdy sie kiedys restartuje.
Uwaga! Użytkownik h3452435 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 183 / 7 / 0
simple pisze:
psychedelkach. Jest tam całość Sacred Weeda, bardzo wiele materiałów Terrenca McKennego itd.
ostatnio czytalem "pokarm bogow" McKenny - ale bełkot !
Gosc naciagal watpliwa teze jakoby swiadomosc wyksztalcila sie przez uzycie psychodelikow (i ze uzycie grzybow u malpy powoduje mutacje na dna - i tym samym kolejny krok w ewolucji ). Co gorsza - przytaczal dziedziny wiedzy o ktorych nie mial pojecia i czesto sie mylil. o chyba dobrze, ze juz nie napisze nic wiecej.
  • 4024 / 376 / 953
hydek pisze:
i ze uzycie grzybow u malpy powoduje mutacje na dna - i tym samym kolejny krok w ewolucji
-?
ja tam akurat takiej tezy się u niego nie doszukałem. nie zauważyłem,żeby wspominał tam w ogóle o małpach jedzących grzyby, mógłbyś wskazać gdzie takie rewelacje są zawarte?

edit/ no,oprócz motta-tam faktycznie są "naćpane małpy", ale to akurat raczej skrót myślowy. w tekście książki jest cały czas mowa o grzybach i ludziach.
Ostatnio zmieniony 10 kwietnia 2008 przez pokolenie Ł.K., łącznie zmieniany 1 raz.
Mądraś/mądryś? Weź coś upichć! - Kuchnia [H]yperreala
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 183 / 7 / 0
mowisz o 'pokarm bogow' ?
mckenna twierdzi tam, ze swiadomosc u ludzi, wzielo sie stad ze malpy (czy moze te "prawie ludzie, ale jeszcze nie") objadaly sie grzybami i to spowodowalo mutacje dna, dzieki czemu wyksztalcila sie swiadomosc. Nawija o tym conajmniej pol ksiazki (pozniej nie dalem rady czytac).
  • 4024 / 376 / 953
Nie wydaje mi się. Mc Kenna jasno pisze,że wg niego z grzybami (rosnącymi na łajnie zebu) na większą skalę zetknęli się dopiero pierwsi pasterze, którzy z całą pewnością byli ludźmi.
Poza tym mowa jest raczej o wpływie obecności psylocybiny w diecie na zdolność przetrwania grupy (polepszenie percepcji wzrokowej, "chemiczne okulary" i sprzyjanie aktywności płciowej) i wykształcenie jezyka i w ogóle sfery sybolicznej, niż o mutagenności i DNa, a jeśli juz, to chodzi o mutagennosc całej,zmienionej po wykształceniu gospodarki pastersko-zbieracko-łowieckiej,diety. Sory,ale-jak sam piszesz-nie doczytałes książki do końca i najwyraźniej czytałeś ją po łebkach a Twój post jest kolejnym wprowadzajacym w błąd co do zawartosci tej książki i stawianych w niej tez.
Mądraś/mądryś? Weź coś upichć! - Kuchnia [H]yperreala
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
ODPOWIEDZ
Artykuły
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996

Newsy
FDA zorganizowała publiczne wysłuchanie w sprawie terapii psychodelicznych

14 września amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przeprowadziła w swojej siedzibie w White Oak w stanie Maryland czterogodzinne wysłuchanie publiczne poświęcone przyszłości terapii psychodelicznych w Stanach Zjednoczonych. Spotkanie trwało od 12:30 do 16:30 czasu wschodniego (18:30–22:30 w Polsce), na miejscu zjawiło się około 300 osób, a transmisję na żywo oglądał kolejny tysiąc widzów.

Narkotyki z dostawą. „Kryształy" i skręty w przesyłce tak jak legalny towar

Zamówienie przez internet, odbiór w automacie paczkowym lub u kuriera – przestępcy przestawiają się na nowy kanał dystrybucji narkotyków – wykorzystują przesyłki pocztowe. Już ponad 86 ton narkotyków – jak pisała „Rz” – trzykrotnie więcej niż w całym ubiegłym roku, skonfiskowało od początku 2026 r. policyjne CBŚP. To „wierzchołek góry lodowej”, bo na rynek może trafiać nawet kilkakrotnie więcej. Dilerzy kamuflują drogę do odbiorcy – narkotyki docierają w przesyłkach, tak jak tysiące legalnych towarów

Narkotyki w listach do więźniów. Wysyłali je do zakładów karnych w całej Polsce

Narkotyki trafiały pocztą do więzień w całej Polsce. Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko małżeństwu z Gorzowa Wielkopolskiego. Ewelina T. i Marcin T. mieli przez ponad cztery lata uczestniczyć w procederze, którego wartość oszacowano na co najmniej 50 tys. zł.