https://pl.wikipedia.org/wiki/Petydyna
Nazwą handlową petydyny i meperydyny jest Demerol. Pod względem chemicznym są odmienne od morfiny, lecz przypominają ją swoja skutecznością w uśmierzaniu bólu. Znajdują się one w grupie najczęściej stosowanych środków przeciwbólowych, przynoszących ulgę w bólach - od umiarkowanych do bardzo silnych. Podaje się je zarówno doustnie, jak i w zastrzykach. Rzadko się zdarza, by demerol był środkiem uzależniającym; znacznie częściej jest stosowany - głównie w środowisku profesjonalistów, a więc pracowników służby zdrowia mających do niego dostęp - jako środek relaksacyjny.
Petydyna, inaczej meperydyna (ATC N 02 AB 02), narkotyczny lek o silnym działaniu przeciwbólowym. Syntetyczny agonista receptorów opioidowych μ, posiada właściwości odurzające, zaliczany jest do opioidów.
Stosowany w leczeniu bólów o średnim i dużym nasileniu, np. nowotworowych. Działa 8-10 razy słabiej niż morfina. Sprzedawany w formie tabletek oraz roztworów do iniekcji. Długotrwałe używanie prowadzi do silnego uzależnienia fizycznego. Wykazuje działanie cholinolityczne, przeciwskurczowe. Nie nasila ciśnienia w drogach moczowych i żółciowych.
Petydyna nie hamuje czynności skurczowej macicy (więc nie wydłuża akcji porodowej), słabo przenika przez łożysko więc może być stosowana w prowadzeniu bezbolesnego porodu.
Ma słabsze działanie kurczące mięśnie gładkie, więc można ją stosować w kolkach wątrobowych, nerkowych.
Działania niepożądane: nie stosuje się petydyny długotrwale, gdyż w wyniku jej metabolizmu powstaje norpetydyna, która jest drgawkotwórcza.
(...) załatw sobie majkę będzie lepsza (...)
NIECH ŻYJE!!!
Be the plague in their society
Be the one, they'll call tragedy
Hegemon_Krwawy@safe-mail.net
chodź odziały szpitalne , izby przyjęć,hospicja ,kliniki maja tego pod dostatkiem to odurzają się tym tylko nieliczni,co może świadczy o trudnej dostępności leku.
3 dni temu próbowałem poprosić o receptę na ampułki dolarganu miła panią anestezjolog podczas pierwszej wizyty w PLB(raczej obeznana w w swoim zawodzie) po dłuższej rozmowie ze mną a potem konsultacji z innym lekarzem odmówiła definitywnie i na dodatek mnie zjebała czy przyszedłem ją tu egzaminować jak chciałem dodać swoje za :-) chodź nie znaczy ze jest to nie możliwe,może gdyby ta wizyta przebiegała prywatnie to szansa była by zdecydowanie większa.duża rolę w tym odegrało moje branie tramadalu i DHC przeciwbólowo w wysokich dawkach ,o których musiałem powiedzieć podczas wywiadu lekarskiego ,pani dobrała mi taki zestaw leków w połączeniu który działa podobnie przeciwbólowo jak petydyna ale bez efektów narkotycznych i nie uzależnia :-)
ogólnie jak przyjdzie co do czego to muszę zapierdalać na SOR i tam ja mi podają bo ona tylko mi w tym przypadku pomaga ,ale ja nie mogę jej mieć w domu jako środek przeciwbólowy proponowałem opcje że w razie czego pielegniarka zrobi z niej zastrzyk ;-) kiedyś lekarz na izbie przyjęć pytał się mnie czy dam sobie rade sam zrobić zastrzyk ,a co chce mi pan przepisać dolargan to o mało nie spadł krzesła ,i dał mi receptę na zaldiar :-D
"Nalokson ratuje życie uzależnionych od opioidów. Zwiększmy dostępność jak najszybciej" [WYWIAD]
Nowe Światło na Marihuanę: Badania potwierdzają jej rolę w walce z uzależnieniami.
Marihuana a rak głowy i szyi: Czy używanie marihuany może zwiększać szanse na raka?
Wielkie wieści dla inwestorów w konopie! Czy legalizacja w USA jest nieuchronna?
W szybko rozwijającym się świecie konopi liderzy przemysłu kanadyjskiego odczuwają ból niespełnionych oczekiwań. Cztery lata po tym, jak Kanada przyjęła legalizację rekreacyjnej marihuany, firmy takie jak Tilray Brands zmieniają strategie w obliczu zmieniających się fortun.
Tajemnicza torba w lesie. W środku było blisko 700 gramów narkotyków
Blisko 700 gramów narkotyków było w torbie, zauważonej nieopodal leśnej drogi, przez strażników miejskich. Funkcjonariusze ujęli też i przekazali policji mężczyznę, który krążył wokół podrzuconej w lesie kontrabandy.
W środku nocy przypomniał sobie o dozorze. Przyjechał na komendę pijany i z narkotykami w kieszeni
Policjanci z Konstantynowa Łódzkiego zatrzymali 47-letniego mężczyznę, który wsiadł za kierownicą mając ponad 2,5 promila alkoholu w organizmie, a do tego ciążył na nim sądowy zakaz prowadzenia. To jednak nie wszystko - podczas przeszukania mężczyzny znaleziono przy nim mefedron. 47-latek sam prosił się o kłopoty, bo w środku nocy przyjechał zgłosić się na dozór.