Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 4024 / 372 / 951
dwie rzeczy z tego co sobie ostatnio przeglądałem mnie zaintrygowały: po pierwsze- czy wiadomo Wam może cokolwiek o właściwościach pierwszego z wymienionych w temacie gatunków? trafiłem ostatnio na zdjęcia owej łysiczki kupolubnej opisane jako zrobione w puszczy białowieskiej, nie mogę jednak jakoś doszukac się informacji pozwalających zdecydować czy faktycznie warto byłoby w tej żubrzej kupie pogrzebać,na erowidzie są chyba tylko zdjęcia.., A po drugie-jak wiadomo drugi gatunek,psilocybe cyanescens,odznacza się akurat potencją całkiem konkretną i występuje czasem Niemczech. przyglądając się zdjęciom z erowida przypomniałem sobie,że w zeszłe wakacje przymierzałem się do zebrania czegoś niezwykle podobnego,ostatecznie jednak zrezygnowałem. W bezpośrednim(jakieś 20 metrów) sąsiedztwie grzybowej polanki znalazłem kolonię grzybów bardzo podobnych do tego

http://www.erowid.org/plants/show_image ... scens9.jpg

-podobne do bardzo dużych łysiczek grzyby ,które z pewnością uznał bym za takowe,gdyby rosły na polanie-żyły sobie jednakowoż beztrosko na skraju skrawka młodego mokrego lasu, na takich jakby odnogach nie-grzybowej polany wpuszczonych w tenże, skupione w kilku grupkach(polanka w woj. mazowieckim jakieś 90 km na południe od Warszawy).zrezygnowałem z zebrania i sprawdzenia ich,gdyz o ile wiem,że na polanach nie występująw raczej w Polsce podobne do łysiczki grzyby ,którymi można by się poważnie zatruć,to nie mam takiej pewności co do grzybów leśnych- "(w Polsce zbierany jest przede wszystkim jeden gatunek Psilocybe - łysiczka lancetowata, jako ze w środowisku jej pokrewnym podobne z pozoru gatunki należą do kołpaczków - Panaeolus i grzybówek Mycena, które nie są śmiertelnie trujące. W tej sytuacji zbieracze nie powinni ulec zatruciu (...) Co innego, jeśli okaże się ze w Polsce występują leśne gatunki Psilocybe jak P. pelliculosa czy P. cyanescens. przyp. tłum.)"-cytat za art. o toksyczności grzybów z hyperreal.info.
Co więc o tym wszystkim sądzicie/wiecie? Dzięki z góry za pomoc.
Ostatnio zmieniony 06 kwietnia 2007 przez pokolenie Ł.K., łącznie zmieniany 1 raz.
Mądraś/mądryś? Weź coś upichć! - Kuchnia [H]yperreala
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 4 / / 0
Psilocybe corpophila (łysiczka odchodowa) występuje w Polsce, jest notowana m.in takich części kraju jak: Zielona Góra, Sudety, Olkusz, Gliwice, Kraków, Beskid żywiecki, Tatry, Bieszczady, ale również z okolic Warszawy.

Również znalezienie Psilocybe cyascens jest w Polsce możliwe, zwłaszcza na południu kraju.

Pozdrawiam,
Jarek
Uwaga! Użytkownik grzyby.net nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4024 / 372 / 951
dziękuję za odpowiedź,w dodatku tak podnoszącą na duchu. a gdyby tak jeszcze jakies informacje na temat właściwości łysiczki odchodowej lub link do takowych? byłbym ukontentowany
Mądraś/mądryś? Weź coś upichć! - Kuchnia [H]yperreala
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 284 / / 0
Nieprzeczytany post autor: vtka »
Odkopuję temat bo zaciekawiło mnie to, a nie ma sensu zakładać nowego.

Wie ktoś coś więcej o tych grzybach? np jakie mają stężenie psylocybiny, na jakich terenach rosną itp. Spotkał się ktoś z nimi w ogóle? Cóż, nawet jeżeli szansa na znalezienie jest mała, to przynajmniej jakaś jest :-)
Uwaga! Użytkownik vtka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 63 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Borys »
Mam ochotę zagrzybić pobliski las azurescensami tak aby wtopiły się na stałe w ekosystem. Las składa się z 16 segmentów rozdzielonych ścieżkami. Jedna grządka na jeden segment powinna wystarczyć. Żaden grzybiarz nie będzie ich zbierał bo ich nie zna więc w kilka lat rozrosną się po całym lesie. W tym roku już na to za późno ale w przyszłym spróbuje posadzić je chociaż w części lasu.
I mijając kiści liści zapuszczam się do iści tajemnego świata...
  • 47 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Wujek Timmy »
Oj Borys nie był bym taki pewien, ktoś poinformowany zawsze może się znaleźć :) Ale pomysł popieram, nad wisłą powinno pojawić się jak najwięcej gatunków grzybów psilocybe - trzeba coś zrobić dla przyszłych pokoleń.
  • 284 / / 0
Nieprzeczytany post autor: vtka »
Tak, tylko takie "zagrzybianie" lasów to proces który trwa baaaardzo długo i nasze dzieci nie będą się jeszcze prawdopodobnie cieszyły z pospolitego występowania tych grzybów... lepsze efekty można by uzyskać rozprzestrzeniając ten gatunek na różne tereny Polski, nie tylko na jeden. A ile takich pasjonatów jak Borys jest w Polsce? Kilku? :-/
Uwaga! Użytkownik vtka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 63 / 1 / 0
Podobne akcje zagrzybiania polski były już robione tylko że z cubensisami.
http://www.psilosophy.info/darwin/

Cubensisy dają rade przetrwać w polsce ale one są nie na nasz klimat. Azurescensy są już przystosowane pod nasz klimat i o wiele mocniejsze od cubensisów.
  • 25 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Fioletowy »
Psilocybe corpophila prawdopodobnie rośnie u mnie do chuja, ale nie jestem tego pewien, mieszkam na wsi, ok 30 kilosów od Olkusza. Mam obornik, zajebiście nie?

[ external image ]
jest do zaruchania, takich cośiów tylko ciemniejszych.
Uwaga! Użytkownik Fioletowy nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 63 / 1 / 0
Po co zbierać coprophila skoro one nie zawierają psylocybiny?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.