uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 30 / / 0
witam. (pierwsza wypowiedz)
ostatnimi czasy nabylem lampe metalohalogenkowa : OSRAM 150W

na lampie (bo nie ma wyładowczych zarówek ;) ) jest napisane cos takiego

OSRAM
POWERSTAR
HQI-TS 150W/D
MADE IN GERMANY
q3a8

czy jest to zrodło światła emitujące także UV ? przy rozpalaniu jakby było widać troche fioletowo-niebieskiego "czegoś" na szkle więc nie wiem. jest to lampka nie z gwintem E40 tylko G12 (?)

tak to wygląda:

[ external image ]

zwracam się do was z tym pytaniem bo zapewne będziecie wiedziec o co chodzi :) pozdrawiam serdecznie i czekam na szybkie odpowiedzi poniewaz pestki juz są w drodze (tzn kielkują) a to jedyne czego naraznie mogę używać... nie wiem czy temat nie powinien zawitac w podstawach ale mysle, ze ta kategoria tez pasuje. w razie czego prosze przeniesc :)
Uwaga! Użytkownik polichlorek nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 21 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kocher »
nie bardzo chytam pytanie, ale MH powinna dostarczyc moc dla weg, na flo czas na hps
  • 645 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Fubar »
[quote="polichlorek"]
witam. (pierwsza wypowiedz)
ostatnimi czasy nabylem lampe metalohalogenkowa ]

kazda lampa MH emituje UV - i to sporo - nie zawsze to wylazi poza banke.. // ba nawet zarnik w zarowce: zwyklej..//.. - jesli ma kwarcowa banke- bez niczego- to.. UV przelazi - jesli ma filtr: lub ze zwyklego szkla- nie - : [ chygba kiedys bylo takie cudo - do opalania lampa kwarcowa.. hmm...Oj jakies takie prehistoryczne wsponienia ;) ]]

Wracajac do sedna po dygresjach nie na temat:

Czy ta ma filtr UV .. i mozna ja uzywac bez szyby ochronnej nie wiem: trzeba to sprawdzic na stronie producenta. - nie jestem pewnien czy Osram jest tak mily jak Philips.. i zamieszcza w sieci latwe do znalezienia informacje... ;?? [[ chwilowo mam kiepski dostep do netu wiec.. nie poszukam ;P]]

skladasz moze---> cos takiego?? ---> http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=10990
Ostatnio zmieniony 09 marca 2007 przez Fubar, łącznie zmieniany 1 raz.
Włókna azbestowe mogą być komplementarne do nici DNA.
  • 30 / / 0
Fubar pisze:
kazda lampa MH emituje UV - i to sporo - nie zawsze to wylazi poza banke..
to wiem ;p ale właśnie chodzi o to czy się przedostaje przez bańke
Fubar pisze:
- jesli ma kwarcowa banke- bez niczego- to.. UV przelazi - jesli ma filtr]
rozumiem, ze : jak jest banka kwarcowa UV przenika a jesli ma filtr to nie (logiczne ;p) ale : jesli jest ze zwyklego szkla to tez nie przenika ?
Fubar pisze:
nie jestem pewnien czy Osram jest tak mily jak Philips.. i zamieszcza w sieci latwe do znalezienia informacje
nie jest ]
skladasz moze---> cos takiego?? ---> http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=10990
aukcja juz sie nie laduje ale wiem o co chodzi. kiedys jak przegladalem F to znalazlem ten projekt. ale czegos takiego nie robie. narazie przymocowalem te oprawki do balchy od ciasta ;) i tak pozostanie. tylko dojdzie e40stka.
Uwaga! Użytkownik polichlorek nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 645 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Fubar »
polichlorek pisze:
Fubar pisze:
kazda lampa MH emituje UV - i to sporo - nie zawsze to wylazi poza banke..
to wiem ;p ale właśnie chodzi o to czy się przedostaje przez bańke
Wiem, ze wiesz]
rozumiem, ze : jak jest banka kwarcowa UV przenika a jesli ma filtr to nie (logiczne ;p) ale : jesli jest ze zwyklego szkla to tez nie przenika ?[/quote]

zwykle szklo nie przepuszcza UV: przez szybe okienna sie nie opalisz.
// chwila kwarcowki byly chyba .. odmiana lamp rteciowych?? :lol: znowu ot..]]
cos takiego?? ---> http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=10990

aukcja juz sie nie laduje ale wiem o co chodzi. kiedys jak przegladalem F to znalazlem ten projekt. ale czegos takiego nie robie. narazie przymocowalem te oprawki do balchy od ciasta ;) i tak pozostanie. tylko dojdzie e40stka.
wiesz: biorac pod uwage to, ze taka oprawe do przer: mozesz miec za 15 zeta.. dziwie sie, ze uzywasz blachy do ciasta - taka blacha ma jedno wieljie g: a nie wsp odbicia swiatla.

Pozdrawiam
Włókna azbestowe mogą być komplementarne do nici DNA.
  • 30 / / 0
[quote="Fubar"]

wiesz]

w sumie masz racje. chyba tak zrobie jesli znajde na tyle duza oprawe zeby zmiecil sie tam tez hps 150. jakby cos to opisze wszystko. jak bede to robil to w malej modernizacji : zeby mozna dokrecac e40 z hps 150. bo mam uklad dzialajacy i pod MH i pod HPS. a tak na marginesie : lampa osram son 70w zapomnialem oznaczenia ale chodzi o okragla powlekana pod tym ukladem rozpala sie klasycznie potem swieci jasno "sodowo" a potem na bialo i w dodatku tak ze mozna przeczytac napis na lampie. ciekawe
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Co dzieje się w mózgu pod wpływem psychodelików? Nowe badanie daje odpowiedzi

Psychodeliki mogą sprawiać, że ludzie doświadczają siebie i świata w uderzający sposób – kształty ulegają przeobrażeniom, dźwięki zniekształceniu, a niekiedy dochodzi nawet do zaniku poczucia własnego „ja”, zjawiska określanego jako „ego death”. Jednak to, co dokładnie dzieje się w mózgu, by wywołać takie wrażenia, wciąż nie jest w pełni zrozumiałe.

„Król dopalaczy” poszukiwany listem gończym. NIEOFICJALNIE: Dawid B. przebywa na Zanzibarze

Dawid B., łódzki „król dopalaczy” jest poszukiwany listem gończym. Mimo prawomocnego wyroku z 2023 roku nie spędził ani jednego dnia w więzieniu. Jak udało się nieoficjalnie ustalić reporterce Radia Łódź, mężczyzna obecnie przebywa na Zanzibarze w Tanzanii.

Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi

Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.