ostatnimi czasy nabylem lampe metalohalogenkowa : OSRAM 150W
na lampie (bo nie ma wyładowczych zarówek ;) ) jest napisane cos takiego
OSRAM
POWERSTAR
HQI-TS 150W/D
MADE IN GERMANY
q3a8
czy jest to zrodło światła emitujące także UV ? przy rozpalaniu jakby było widać troche fioletowo-niebieskiego "czegoś" na szkle więc nie wiem. jest to lampka nie z gwintem E40 tylko G12 (?)
tak to wygląda:
[ external image ]
zwracam się do was z tym pytaniem bo zapewne będziecie wiedziec o co chodzi :) pozdrawiam serdecznie i czekam na szybkie odpowiedzi poniewaz pestki juz są w drodze (tzn kielkują) a to jedyne czego naraznie mogę używać... nie wiem czy temat nie powinien zawitac w podstawach ale mysle, ze ta kategoria tez pasuje. w razie czego prosze przeniesc :)
witam. (pierwsza wypowiedz)
ostatnimi czasy nabylem lampe metalohalogenkowa ]
kazda lampa MH emituje UV - i to sporo - nie zawsze to wylazi poza banke.. // ba nawet zarnik w zarowce: zwyklej..//.. - jesli ma kwarcowa banke- bez niczego- to.. UV przelazi - jesli ma filtr: lub ze zwyklego szkla- nie - : [ chygba kiedys bylo takie cudo - do opalania lampa kwarcowa.. hmm...Oj jakies takie prehistoryczne wsponienia ;) ]]
Wracajac do sedna po dygresjach nie na temat:
Czy ta ma filtr UV .. i mozna ja uzywac bez szyby ochronnej nie wiem: trzeba to sprawdzic na stronie producenta. - nie jestem pewnien czy Osram jest tak mily jak Philips.. i zamieszcza w sieci latwe do znalezienia informacje... ;?? [[ chwilowo mam kiepski dostep do netu wiec.. nie poszukam ;P]]
skladasz moze---> cos takiego?? ---> http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=10990
Fubar pisze: kazda lampa MH emituje UV - i to sporo - nie zawsze to wylazi poza banke..
Fubar pisze: - jesli ma kwarcowa banke- bez niczego- to.. UV przelazi - jesli ma filtr]
rozumiem, ze : jak jest banka kwarcowa UV przenika a jesli ma filtr to nie (logiczne ;p) ale : jesli jest ze zwyklego szkla to tez nie przenika ?nie jest ]Fubar pisze: nie jestem pewnien czy Osram jest tak mily jak Philips.. i zamieszcza w sieci latwe do znalezienia informacje
skladasz moze---> cos takiego?? ---> http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=10990
polichlorek pisze:to wiem ;p ale właśnie chodzi o to czy się przedostaje przez bańkeFubar pisze: kazda lampa MH emituje UV - i to sporo - nie zawsze to wylazi poza banke..
rozumiem, ze : jak jest banka kwarcowa UV przenika a jesli ma filtr to nie (logiczne ;p) ale : jesli jest ze zwyklego szkla to tez nie przenika ?[/quote]
zwykle szklo nie przepuszcza UV: przez szybe okienna sie nie opalisz.
// chwila kwarcowki byly chyba .. odmiana lamp rteciowych?? :lol: znowu ot..]]
cos takiego?? ---> http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=10990
aukcja juz sie nie laduje ale wiem o co chodzi. kiedys jak przegladalem F to znalazlem ten projekt. ale czegos takiego nie robie. narazie przymocowalem te oprawki do balchy od ciasta ;) i tak pozostanie. tylko dojdzie e40stka.
Pozdrawiam
wiesz]
w sumie masz racje. chyba tak zrobie jesli znajde na tyle duza oprawe zeby zmiecil sie tam tez hps 150. jakby cos to opisze wszystko. jak bede to robil to w malej modernizacji : zeby mozna dokrecac e40 z hps 150. bo mam uklad dzialajacy i pod MH i pod HPS. a tak na marginesie : lampa osram son 70w zapomnialem oznaczenia ale chodzi o okragla powlekana pod tym ukladem rozpala sie klasycznie potem swieci jasno "sodowo" a potem na bialo i w dodatku tak ze mozna przeczytac napis na lampie. ciekawe
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Co dzieje się w mózgu pod wpływem psychodelików? Nowe badanie daje odpowiedzi
Psychodeliki mogą sprawiać, że ludzie doświadczają siebie i świata w uderzający sposób – kształty ulegają przeobrażeniom, dźwięki zniekształceniu, a niekiedy dochodzi nawet do zaniku poczucia własnego „ja”, zjawiska określanego jako „ego death”. Jednak to, co dokładnie dzieje się w mózgu, by wywołać takie wrażenia, wciąż nie jest w pełni zrozumiałe.
„Król dopalaczy” poszukiwany listem gończym. NIEOFICJALNIE: Dawid B. przebywa na Zanzibarze
Dawid B., łódzki „król dopalaczy” jest poszukiwany listem gończym. Mimo prawomocnego wyroku z 2023 roku nie spędził ani jednego dnia w więzieniu. Jak udało się nieoficjalnie ustalić reporterce Radia Łódź, mężczyzna obecnie przebywa na Zanzibarze w Tanzanii.
Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi
Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.