twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Siema moze ktos ma sugestie co jej dolegać może?
  • 459 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Rastuch »
Ale może więcej szczegółów...
Czym ją nawozisz, jakie masz lampy, jak często podlewasz itd...
Paprika Korps - "Magnetofon"

Album "Magnetofon" nagrany w studio "Punkt G" w Giebułtowie w 2007 roku. Tym razem, muzycy opolskiej grupy, zapraszają słuchacza do krainy zwodniczo melancholijnych melodii na dzikie rodeo po pograniczu nieustępliwego rytmu i onirycznej pulsacji.
Nagranie: Artur Gasik, Jarek "Smoku" Smak
Miksy: Jarek "Smoku" Smak, Mariusz "Activator" Dziurawiec w Studio "As One"
  • 3 / / 0
Nieprzeczytany post autor: LOLiWUN »
lampa 400 W hps natrium agro lux podlewalem woda i biohumusem i dolomitem poprawialem i nic niepomaga to sativa... czy sativy sa takie ? indyjki mam i nic im niejest... niewiem jak ja uleczyć...
  • 459 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Rastuch »
a jak daleko lampa od szczytów jest?
Nie wiem, mi się wydaje, że to może być brak azotu. Przestały może ostatnio rosnąć w górę? No ale skoro podlewasz biohumusem... może za małe dawki?
Paprika Korps - "Magnetofon"

Album "Magnetofon" nagrany w studio "Punkt G" w Giebułtowie w 2007 roku. Tym razem, muzycy opolskiej grupy, zapraszają słuchacza do krainy zwodniczo melancholijnych melodii na dzikie rodeo po pograniczu nieustępliwego rytmu i onirycznej pulsacji.
Nagranie: Artur Gasik, Jarek "Smoku" Smak
Miksy: Jarek "Smoku" Smak, Mariusz "Activator" Dziurawiec w Studio "As One"
  • 1736 / 18 / 0
1. za mało azotu
2. za niskie PH ziemi
3. za duza temperatura przy szczytach
4. "zaduszone/skiśniete" korzenie/przelana roślina
5. niedobory jakiś mikroelementów

Ktoreś z tych na 90% ;P

Pozdro
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 3 / / 0
Nieprzeczytany post autor: LOLiWUN »
Rastuch: Odległość lampy jest zróżnicowana ( sprawdzałem kilka wariantów... ogulnie szyty są 30 cm od szyby a 40 cm od samej "żarówki") temperatura średnio utrzymuje sie na pograniczu 30 stopni...( choć potrafi wskoczyc na 33 lub zjechac do 27...

Leonardo masz na bank racje tylko cieżko ogarnąć ten temat : ) mam wrażenie że ta sativa jest taka wrażliwa..."ogólnie"

1. podlewam biohumusem na grubo az sie boję wiecej dawać... staram sie ją przesuszyć i znowu końska dawka...
chociaż objawy typowo z niedoboru azotu... daje np: nakrętke biohumusa 844 na pół litra wody...

2. PH faktycznie miała za niskie jakis czas temu... przesadziłem ją w dobrą mieszanke ziemi kwiatowej+kokos+perlit+dolomit magnezowy... ph było lux!!! mam płyn do mierzenia... chociaz z siąsiedniej uprawy wiem ze Cindy ma tendencję do żółknięcia... dlategoż do podlewania dodaje dolomit i sypie go na mieszanke w doniczce... wiec powinno byc ok... przesadzic z dolomitem tez sie hyba nie da a z magnezem jesli juz to nietakie objawy chyba co? BTW: Czy mozliwe jest zeby roslina na wegu ssała tak mocno zeby zmienic ph? podlewam wodą niegazowaną Żywiec Zdrój PH 7!!!

3. Za duza temp. przy szczytach to moim zdaniem 40 stopni C... ???

4. PRZELANIE jedną Cindy juz przelałem, wiem jak to wygląda... liście czarnieją palą sie marnieją od brzegów... widać gnicie jednym słowem poprostu : )

5. Jakich mikroelementów ??? mniej więcej chociaż napisz. Albo co kupic ? ( TANIO ) : )

Dzieki za pomoc!
:)
  • 160 / 1 / 0
może to byc niedobór Fe, wynikający z za wysokiego ph. żelazo nie jest wtedy pobierane
nie dawaj juz dolomitu!

Fe najłatwiej dostarczyć chelatem żelaza, niestety nie wiem czy są dostępne w ogrodniczych małe opakowania
jak by ci sie udało dostać, zastosuj dolistnie

mozesz też kupić nawóz do surfinii (np. Platon S) bo ta roślina ma duże potrzeby co do Fe wiec nawozy do niej powinny zawierać go sporo

Możesz też kupić taki najzwyklejszy florowit (płynny) i zastosować go dolistnie w steżeniu 0,1% (1ml/1L) w tym nawozie jest sporo różnych mikroelementów, wiec któryś może trafi

Pamietaj dolistne stosowanie to najszybszy sposób uzupeniania niedoborów, a czasami jedyny gdy występuje antagonizm.

to by było na tyle, trochę chaotycznie, jak by co to pytaj
Bądźmy realistami żądajmy niemożliwego
ODPOWIEDZ
Newsy
Niemcy. Rośnie konsumpcja marihuany wśród dorosłych

Konsumpcja marihuany w Niemczech wśród młodych dorosłych znacznie wzrosła, za to nastolatkowie rzadziej po nią sięgają.

Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa

Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.