Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 67 / / 0
Witam. Mógłby mi tu ktoś opisać cały proces budowy growboxa (np. punkt po punkcie) głównie chodzi o dobór oświetlenia. A temat może się potem przydać w sumie można by też wymieniać opinie dotycvzące elementów składowych takiego boxa :)
  • 158 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Qpa »
Ja tam nie widzę potrzeby stosowania growboxa w przypadku salvi, roslina nie potrzebuje dużo światła więc nie ma potrzeby.
Growbox prędzej do wysiewu z nasion dużych ilości, bądź dla roślin króre potrzebują wysokich terperatur, mocnego światła bądź dużej wilgotności.
  • 44 / / 0
Ja zrobiłem bardzo prostego boxa,
pudełko po tv, kawałek panela podłogowego, duza kwadratowa podstawka, świetlówka, wentylatorek z procesora.
Pudło ustawiłem w kącie pokoju zrobiłem otwór na wentylator umieściłem i podłączyłem pod zasilacz, pudło wykleiłem białym papierem, na spod postawiłem podstawke w którą włorzyłem wilgotny ręcznik, do panela przyczepiłem świetlówke, salvie umieściłem w pudełku panel ze świetlówką połorzyłem na wieszku,świetlówka wytwarza małą temp. więc nie ma co się obawiać o (fire) góre przykryłem materiałem zeby światło nie przeswitywało. i git działa jak trzeba.
pozdrawiam.
Początki są najtrudniejsze....
  • 67 / / 0
Nieprzeczytany post autor: DonZ »
nie moge sobie wyobrazić tej konstrukcji :P możesz podrzucić jakieś zdjęcie?
  • 243 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Rodzynka »
Budowa boxa dla sd jest bardzo prosta:
Schemat:
[ external image ]

Potrzebujesz:
Karton
Taśmę klejącą (!)
folie aluminową lub ew biała farbę, biały papier (ale folia nie śmierdzi, nie potrzebuje schnąc wiec ja jestem za tym rozwiązaniem ;) )
Źródło światła
Wiatraczek z komputera (wyciagający powietrze)

Ewentualnie możesz też uzyć:
Kawałek sztywnego kartonu lub dykty
Coś na czymn połozysz dykte np pudełko po butach lub kilka nieuzywanych ksiązek
No i przyda sie też troche wyobraźni.

Nie bedę sie rozwodziła nad sposobem zamontowania lampy bo tu dużo zależy od tego jakie oswietlenie zastosujemy. Nie ważne co z tym zrobisz ważne zeby sie trzymało, możesz przykleic, przykręcic, zawiesić lub poddac działaniu pola antygrawitacyjnego ;)
Katron obklejasz taśmą klejącą, białym papierem lub malujesz na biało. Jak masz dośc mocne światlo to w sumie może sie obejśc bez tego.
A ta dykta i podstawaka to jak chcesz regulowac wysokość rośliny od światła, potem jak urośnie troche obejdzie sie bez tego. Jak nie chcesz to nie musisz tego robić ale u mnie na poczatku uprawy akurat sie przydało.
Możesz też pozmieniać cos według własnego uznania, zupełnie obojetne jak to zrobisz byle spełniało swoja funkcję..
A o doborze oświetlenia masz w wątku o uprawie kilka postow, nie ma co się powtarzać.
Uwaga! Użytkownik Rodzynka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 139 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: gonzek »
A po co wentylacja?
Ja bym radził jej robić na dzień lekką wilgoć, a na noc otwierać boxa. No chyba, że ten wentylatorek ma tworzyć naprawdę delikatny przepływ powietrza. ;)
Uwaga! Użytkownik gonzek nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 376 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: obin »
wentylacja w boxie musi byc niezaleshnie od tego co tam rosnie :) czy to konopia czy salvia wentylacja MUSI byc no chyba ze ktos chce zobaczyc na wlasne oczy to pozdro dla roslinki a raczek tego co z niej zostanie :D
Uwaga! Użytkownik obin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 78 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mootant »
obin pisze:
wentylacja w boxie musi byc niezaleshnie od tego co tam rosnie
Raczej niekoniecznie. Po pierwsze szałwia nie potrzebuje zbyt dużo światła, więc stosuje się do niej odpowiednio dobrane oświetlenie. Z reguły świetlówki kompaktowe generują dużo mniej ciepła aniżeli lampy wyładowcze używane do uprawy konopii, przy których wentylacja faktycznie jest konieczna. Po drugie ciągła wentylacja zmniejsza wybitnie wilgotność - a tego ta roślina akurat nie lubi. Po trzecie: ostatnim razem, kiedy robiłem sadzonki, włożyłem doniczki ze świerzo ukorzenionymi roślinami do dużych butelek po wodzie i przykryłem (szczelnie) folią samoprzylegającą. Zdarzyło mi się o nich parę razy zapomnieć, więc spędziły nieraz w tak szczelnym pojemniku po kilka dni - bez żadnych niekorzystnych objawów. Obecnie w swojej doświetlarce stosuję wentylację grawitacyjną - otwór w górnej części o rozmiarach ok. 10x20 cm i to w zupełności wystarcza. A na koniec zostaje jeszcze kwestia wygody - mnie na przykład odgłos wiatraka jakoś szczególnie nie podnieca, w każdym razie nie na tyle, żebym chciał go słyszeć 12h/24h.
Uwaga! Użytkownik Mootant nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 376 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: obin »
tu nie chodzi o to czy przezyje roslinka tylko o to w jakim stanie przezyje :) napewno bedzie lepiej rosla jesli bedzie stale dostarczana nowa dawka co2 :) bo roslinka tez musi oddychac :P a co do glosnosci wiatraka to po 1 mozna kupic bardzo cichy za 18zł w sklepie kumputerowym i jeszcze dodatkowo go wyciszyc :) mojego np prawie nieslychac a mam stary wentylator 120x120 bez wyciszania hehe pozatym nie musi chodzic 12/24 moj sie odpala w "nocy" co 30min na 15min zeby tylko wymiana CO2 byla i jest git :)
Uwaga! Użytkownik obin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 78 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mootant »
obin pisze:
tu nie chodzi o to czy przezyje roslinka tylko o to w jakim stanie przezyje
Zgadza się, nie napisałem tego wyraźnie - moje mają się naprawdę dobrze, mimo, że ich nie wentyluję a nawet zdarzyło mi się je przetrzymać w zamkniętym pojemniku. Wątpię czy użycie wentylatora w jakikolwiek sposób przyspieszy wzrost - chyba tylko nasze subiektywne jego odczucie. Faktycznie mogłoby znacznie go przyspieszyć dostarczanie np. technicznego CO2 z butli - ale tylko w dzień i oczywiście w odpowiednim pomieszczeniu.
obin pisze:
moj sie odpala w "nocy" co 30min na 15min zeby tylko wymiana CO2 byla i jest git
W nocy proces fotosyntezy nie zachodzi, więc dwutlenek węgla nie jest wtedy potrzebny roślinie.
obin pisze:
napewno bedzie lepiej rosla jesli bedzie stale dostarczana nowa dawka co2
W zupełności wystarczy otwór i wentylacja grawitacyjna. Poza tym działa jeszcze coś takiego jak zjawisko dyfuzji.
Uwaga! Użytkownik Mootant nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.

Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.