czy nadaje sie taki growbox : 40 wysokosci, szerekosc 30, dlugosc 50
taki dlugi i niski
czy da rade zrobic w nim SOG na 9 roslinek ( 8*20W swietlowek)?
2 ytanie dotyczy mojej poprzedniej uprawy, z ktorej zostala juz tylko 1 roslina; rosnie ona wolniej niz powinna, mam nadal fotoperiod 18/6 po 4 tygodniach, kiedy powienineem zmienic na 12/12 ?
"W typowym SOG'u klony zasadzone sa w gęstości 9 roślin na stopę kwadratową (tzn. 0.1m kwadratowego)"
tak o wentylacji pomyslalem, ale wlasnie cos takeigo wyczytalem]
Tyle, że taki sog o którym mowa to: metoda uprawy komercyjnej na duża skalę: - klony nie rośliny z nasion. Jak bediesz miał 50 m2 tej samej odmiany: i bedziesz chciał w ciagu roku uzyskać jak najwiecej zbiorów // ile sie da..// to Ta metoda bedzie Cie zainteresowac.
pozdrawiam
eloelo5 pisze: aha dzieki; ale zrobilem juz tego growboxa to jest sens to robic?
eloelo5 pisze:ile mniejwicej plonow z tego bedzie?
pozdrawiam
eloelo5 pisze: 40 wysokosci
Fubar pisze: plon? LST - licz na coś miedzy 60 a 80 g : 80 w porywach:- jakbys miał 150W HPS nieco wiecej.
Aha i ile sztuk mogl bym uprawiać w takim boxie? jakich technik urzywać żeby starczyło te max 90cm boxa ( minus lampa i doniczki.. zostaje mało na rośline)
i ile gram moge się spodziewac... (jestem początkujący indoorowiec:)
Sry za wyciąganie starego tematu.. ale przeczesywałem forum i własnie mam podobny problem.
mustang pisze:
Można używać HPS'a na tak małą wysokość? Nie popali roślinek?
A jeśli można 150w to czy moge użyć 250w na boxa http://img265.imageshack.us/img265/1157 ... x5aq.jpg[b][40/30/90][/b]
[/quote]
masz 0.12 m2 - wystarczyło by 100W HPS
150W - jest wypas: - dobra wentylacja się szykuje.
A 250W to przegięcie.// piekarnik//
Licz, że 400 HPS w/m2 to minimum
600 to okolice optimum.
A wszystko więcej już nie daje wielkiego wzrostu plonu z powierzchni a za to powoduje problemy z chłodzeniem.
No.. to pewne przybliżenie: bo lampy roznej mocy maja inna wydajnosć i tak prosto tego się nie da liczyć: ale.
Przy 100W HPS masz w takim boxie:
833 w/m2 – teoretycznie już wypas :
przy 150W
1250 W/m2 czyli 2X optimum ;)
nie ma sensu przekraczać pewnej ilości mocy na m2 ponieważ: nie przekłada się to na plony: w taki sposób – że 2x więcej światła = 2 x większy plon.
Największą różnice zobaczyłbyś pomiędzy 300W/m2 a 600w/m2 potem: może i cos tam jeszcze to daje: Ale- jest coraz więcej problemów z temperatura.
Po prostu lepiej jest dać:
Np.: 0.25 m2 i lampę 150W niż 0.12 i lampę 150W.
Masz więcej miejsca: mniej przejmujesz się wentylacją:
I pomimo tej samej mocy wyciągniesz większe plony.
mustang pisze:Aha i ile sztuk mogl bym uprawiać w takim boxie? jakich technik urzywać żeby starczyło te max 90cm boxa ( minus lampa i doniczki.. zostaje mało na rośline)
i ile gram moge się spodziewac... (jestem początkujący indoorowiec]
ja wiem?
Może jedna + LST / pewnie kupisz femi? - nie znoszę femi.. ale przy takiej wielkości pomieszczenia ... i nastawieniu się jedynie zapewne na zbieranie doświadczeń/
2 rośliny wejdą luzem : i tak będziesz je skubal i prowadził na płasko.
Można i wcisnąć i 4 : nie femi: - powalczyć trochę dłużej: wyprodukować trochę darmowych nasion na out: / męskie potem poza boxa: - /
Co do plonu: IMO – skoro masz 0.12 m2 – jak byś nie kombinował to z tej powierzchni nie przekroczysz:50g –: // wczesniej komus podawałem bardziej optymistyczną wersje przy podobnej pow: -- ale... to raczej: dobre checi://
A przy dobrym prowadzeniu – jak zapoznasz się z obrazkowymi instrukcjami: scrog i LST / ta druga metoda uprawy jest o wiele łatwiejsza/ może ze 40. –
teraz: następny sposób przybliżonego szacowania plonów:
teoretycznie maksymalne możliwe plony to 1g/wat mocy HPS
[[ teeeoretycznie bo wywodzi się to z komercyjnego SOG gdzie klony mogą dawać 0.5g/wat/miesiąc: wiec 2 miesiące kwitnienia -- 8 tygodni - = 1g/wat mocy]]
A --> praktycznie ludzie się bardzo cieszą z 0.7 g/W
Przy czym powierzchnia także się liczy:
Zwiększając moc oświetlenia zwiększasz plony: ale: .. na powierzchni 0.12 m2 zmieści się tyle ile się zmieści: - tego nie przeskoczysz:
mustang pisze:Sry za wyciąganie starego tematu.. ale przeczesywałem forum i własnie mam podobny problem.
przeszukaj wszelkie możliwe dostępne instrukcje uprawy w necie:
Polecam www.haszysz.com - opisy LST:
Dodatkowo: poszukaj schematów budowy odbłyśników typu bat wing :
Chłodzonych opraw z szyba ochronną / nie konieczne ale nie szkodzi/
I nie przeginaj z mocą oświetlenia: nie ma to sensu: prąd także sporo kosztuje: a wentylacja : wcale nie musi hałasować jak odrzutowiec ;>
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?
Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Marihuana może pomóc zwalczyć chorobę Alzheimera
Nowe badania sugerują, że w chorobie Alzheimera równie ważne jak nagromadzenie białek (amyloidu i tau) może być zwalczanie stanu zapalnego w mózgu.