czy posiada ktos z was info na temat uprawy Ruty stepowej ? Zamoczylem ostatnio kilka nasion i pare z nich zaczelo juz kielkowac. Na stronie herbarium.0-700.pl czytalem aby je teraz wysiac w ziemi 'piaskowej szybko schnacej"- skoro ruta jest sukulentem, czy ziemia kaktusowa sie nada ? Czy macie jeszcze jakies wskazowki dot. uprawy oprocz tych z herbarium ?
Pozdrawiam
jedyne co poradzić mogę to to, że jak się stanie coś z nimi niedobrego to żeby nie tracić nadzieji. kiedyś opróżniłem doniczkę z sadzonek (komuś wysłałem) potem wsadziłem tam otrzymaną w zamian roślinkę - po jakimś czasie zaczęły tam rosnąć małe ruty (z nasion które wcześniej nie wykiełkowały).
*takie 5mm z 2 listkami
GrupaOlewającaWładzę pisze: dziwna roślinka z tej ruty. najpierw rośnie ładnie, potem usycha, po paru miesiącach potrafi odbić od korzenia ...
zastanawiam sie co zrobic, zeby zakwitla i wydala nasiona, w tym roku tego nie zrobila
Przydało by się by osoby doświadczone z rutą zamieściły jakieś pomocne info. Czy da rade wstępnie pod lampami, jaka ziemia itp. Ewentualnie co na niej można stosować jeśli jakieś robactwo zaatakuje...
But theres no rain
This kind of Thunder
Breaks walls and window pane."
The Prodigy - Thunder
Nowy e-mail, wiadomości wysłane przed czerwcem stracone. Jak coś pisać jeszcze raz.
Ziemia? Piasek pół na pół z ziemią ogrodową ;) Wysiewaj w marcu.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne
Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).
Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków
W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata
Flara wyniuchała narkotyki. Były ukryte w paczce
Ponad pół kilograma amfetaminy przechwycili funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego podczas rutynowej kontroli przesyłek w sortowni w Pruszczu Gdańskim. Narkotyki ukryte w paczce zostały wykryte dzięki czujności psa służbowego Flara.