twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 459 / 1 / 0
nie za bardzo moglem sie doszukac tego na forum wiec pisze. Otoz na calej roslinie (na kazdym lisciu) pojawila sie 'wysypka' - jasno zolte kropeczki (wielkosci lebka od szpilki albo i mniejsze) w dosc duzej ilosci oraz nieliczne dziurki (takiej samej wielkosci jak kropki). skad to badzieswto sie wzielo? podejrzewam oto jakies szkodniki, bo niby skad te dziury, ale moge sie mylic. podloze to ziemia sklepowa/ziemia z miejscowki (40/60) oraz dolomit i suszony obornik. podlewam je raz w tygodniu biohumusem extra (zalecana dawka - jedna nakretka na jeden litr wody).
Paprika Korps - "Magnetofon"

Album "Magnetofon" nagrany w studio "Punkt G" w Giebułtowie w 2007 roku. Tym razem, muzycy opolskiej grupy, zapraszają słuchacza do krainy zwodniczo melancholijnych melodii na dzikie rodeo po pograniczu nieustępliwego rytmu i onirycznej pulsacji.
Nagranie: Artur Gasik, Jarek "Smoku" Smak
Miksy: Jarek "Smoku" Smak, Mariusz "Activator" Dziurawiec w Studio "As One"
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
spryskaj rosliny nastepujacym eliksirem:

4 fajki (a raczej tyton z nich) na litr wody niech sobie postoi z noc... spryskaj tym rosliny i wszystkie szkodniki zgina...
Nastepnego dnia spryskaj rosliny normalna woda obficie...

jak problem sie powtorzy to spryskaj je jeszcze raz takim roztworem..

polecam mocne powery made in poland ;)
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 459 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Rastuch »
a to na bank sa szkodniki? jesli tak to zrobie jak radzisz...
polecam mocne powery made in poland ;)
skad ja mocniaki wezme?? ja takiego czegos nie pale :P moga byc vicki?? :D wogole szkoda mi tych 4 fajek, potem jak mi sie skoncza bede zalowal ze je tak zmarnotrawilem... ale czegoz sie nie robi dla naszych sakrbow? ;)

Album "Magnetofon" nagrany w studio "Punkt G" w Giebułtowie w 2007 roku. Tym razem, muzycy opolskiej grupy, zapraszają słuchacza do krainy zwodniczo melancholijnych melodii na dzikie rodeo po pograniczu nieustępliwego rytmu i onirycznej pulsacji.
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
niewiem wydaje mi się ze to od robactwa - takie pajączki

Przyjżyj się czy niemasz spiderów na krzakach takich malych (jak główki szpilki) albo czy niemasz takich malutkich delikatnych pajęczyn, te skurwiele wysysają soki z rośliny...

Jesli to nie to to stawiałbym na:
zbyt mało żelaza lub magnezu...

Magnez możesz uzupełnić dolomitem a żelazo praktycznie wszystkimi nawozami bogatymi w mikroelementy ale Platon S ma go szczególnie dużo naprzykład...

skad ja mocniaki wezme?? ja takiego czegos nie pale :P moga byc vicki??
moze byc co chcesz...
Moim zdaniem mocniaki są najbardziej mocne i naturalne hehehehe
wogole szkoda mi tych 4 fajek,
no to nie rób tego.
Ja za tą kase która włożyłem w growing mogłbym sobie zrobic roczny zapas fajek :]
Na fajki zawsze się znajdzie $ lub znajdą cie znajomi z fajkami ktorzy beda chcieli zebys z nimi zapalił.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 459 / 1 / 0
Przyjżyj się czy niemasz spiderów na krzakach takich malych (jak główki szpilki) albo czy niemasz takich malutkich delikatnych pajęczyn, te skurwiele wysysają soki z rośliny...
W sumie nie widzialem takiego czegos na plancie, ale jeszcze raz dobrze sie przygladne. pytanie, czemu choruje w ten sposob tylk jedna roslina? spidery nie powinny atakowac wszystkich, albo przynajmniej wiekszosci?? no a jesli to brak jakiegos pierwiastka to se poradze :P
wogole szkoda mi tych 4 fajek,
no to nie rób tego.
oj zartowalem tylko :) jasne ze poswiece te 4 faje w imie kolorowej jesieni i zimy :D

• 459 / 1 / 0
po wypowiedzi tego 'szalonego doktorka' ;) nie wiedzialem co mam robic, wiec nie robilem nic ;) dziurki juz sie nie pojawiaja, pomimo, ze przyuwazylem male zielone robaczki siedzace na lisciach (widocznie te sa nieszkodliwe, choc moge sie mylic)

ODPOWIEDZ
Newsy
Mężczyźni z Teksasu skazani na więzienie. Podszyli się pod DEA, żeby ukraść narkotyki

Kary po kilka lat więzienia otrzymali mężczyźni z Teksasu, którzy podszywali się pod agentów DEA, próbując ukraść marihuanę z domu w południowym Oregonie. Celem było kilkaset funtów narkotyku. Kradzież została udaremniona przez interweniujących na miejscu policjantów.

CBŚP rozbiło kilka grup przestępczych zajmujących się transgranicznym obrotem narkotykami

Policjanci CBŚP pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Gliwicach rozpracowali kilka powiązanych ze sobą i ściśle współpracujących zorganizowanych grup przestępczych zajmujących się transgranicznym obrotem znacznymi ilościami środków odurzających. Część zatrzymanych wywodzi się ze środowiska pseudokibiców śląskich klubów piłkarskich. Zabezpieczono ponad 800 kg narkotyków.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.