uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 5 / 1 / 0
Witam i pozdrawiam wszystkich farmerów:)

Sprawa jest taka, że chcę zbudować jednoosobowego boxa (najlepiej dla jakiejś ślicznej, feminizowanej lokatorki :-) ). I koniecznie musi to być Sativa! Mam już dość fazy typu stoned :-( Co prawda u mnie na osiedlu jest nawet dobry materiał ostatnio (jeszcze pół roku temu musiałem daleko cisnąć po ziele bo był tylko hasz :-/ ) ale jest to jakiaś ciężka, biała odmiana. Puki co mam z niej dwa różne, indicowe maleństwa w pudełku po butach ale oba idą na dwór niedługo ponieważ nie będe miał miejsca na dwie rośliny. Ale mam za to wzwyż luzy :-D A to się bardzo dobrze składa dla mojej sativki :-D Po odliczeniu 30 cm z dołu na doniczkę i spód szafki z dołu oraz 10 cm od HPS z góry i 20 cm na wentylator i filtr zostanie jakieś 120 cm na roślinkę. W razie potrzeby może być wyżej.
Chcę dużo zainwestwoać w tego boxa i zbudować go od podstaw dla jednej rośliny, tak aby miała jak najlepiej :-D Dlatego też proszę Was o wszelkie porady i uwagi na temat mojego boxa :-)

Oto projekt:

Szafka z Ikei albo na zamówienie, wymiary 35/35/180 (mniej więcej :-) ) a w niej kolejno od góry:

- Wentylacja: jakiś kanałowy + filtr węglowy (jeszcze nie upatrzone do końca)
- Światło: > Na wegu najpierw świetlówki kompaktowe Polux 24W 1350lm 6400K
> Potem stopniowa ich wymiana na ciepłe Philipsy 23 W
> Na flo HPS 70W i jeden Polux
> A na koniec 'jesieni' sam HPSik stówka :-D
(odbłyśnika też jeszcze nie wybrałem)
- Sciany wylepić chcę karimatą z alu
- Podłoże: Doniczka ok. 20 l (kiedyś może z hydro sie pobawię)

Technika: Wysoookie LST bez fimowania. Jeszcze nie wiem czy 4 czy 8 bocznych szczytów. Wydaje mi się, że najlepsze będzie pięć wielgachnych szczytów (maximum światła dla każdego) ale moge się mylić, jestem początkujący :-) Przy okazji pytanie: czy tą metodą z względnie wysoką sativą plony nie są przypadkiem większe niż przy scrog :rolleyes: ?

Odmiana: No właśnie... Naważniejsze na koniec. Otóż strasznie się napaliłem na... Pure Nevilles Haze'a :-D Tak, wiem 4 miechy, ale jestem cierpliwy a z tego co czytałem to warto poczekać :-) I tu moja Wielka Prośba: Ma ktoś jakieś rzetelne informacje na temat uprawy tej odmiany ( najlepiej z własnego doświadczenia ;-) )?? Pytam bo za dużo nie znalazłem o niej na forum a mam dużo pytań. Będę wdzięczny za każdą poradę. Chyba, że polecacie mi jakieś inne dorodne sativy. Jak nie Haze to może być jakaś inna byle by dawała ''czysty, rzeźwiący, energetyczny odlot" :-)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc w mojej uprawie. Za najdalej dwa tygodnie box będzie gotowy. Wtedy też załączę jakieś pierwsze zdięcia :-)
Ostatnio zmieniony 11 czerwca 2006 przez Michał, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 5 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Leptosoma »
Siemasz !!!

Cekawy projekt ale ja bym jednak troche zmienił... :-p

Na początek wymiary, lepiej dołożyć i zrobić box 40 x 40cm, moim zdaniem dla jednej trenowanej rośliny jest to w sam raz. Będziesz startował z feminizowanych pestek więc sugeruje posadzić 2-3 roślinki i wybrać najładniejszą.
Co do oświetlenia to nawet na 1 roślinę polecam zakup mocniejszej lampy niż 70W, 100 - 150 od początku kwitnienia, roślina od przełączenia na flo powinna dostawać maklsymalną możliwą ilość światła. Naświtlanie można ograniczyć już po flushingu kiedy roślina nie będzie produkować już kwiatów, tuż przed zbiorem. Plon przy scrogu zapewnę będzie większy i ja bym zrobił właśnie scroga mając do dyspozycji tak małą powierzchnie.
Jeśli chodzi o odmianę to ostatnio wpadło mi w łapy trochę kali mist i muszę powiedzieć, że jestm pod wielkim wrażniem, odmiana typowo mózgowa i mniej kłopotliwa w uprawie lecz femi nie zrobiono jeszcze :-( , jak poszukasz to znajdziesz, jest troche feminizowanych sativek jak np. romulan x blueberry od reefermana (od dwana mam na nią ochote) ale niewielu je testowało w ogrodzie więc jak sam nie sprubujesz to się nie dowiesz co w sobie kryją... ;-)
Na ściany boxa karimata jest nieporęczna, box bardzo się w środku nagrzewa i nietwała jest w porównaniu z 2 warstwami olejnej którą zawsze można umyć lub nałożyć kolejną warstwe.

Więc... jak szafke robisz na wymiar to ja radzę byś dołożył po 5cm na długość i szerokość oraz zainwestował w wydajniejszą lampe, sativa raczej daje mniejszy plon niż indica i spod 70w bardzo niewiele zbierzesz. Weg możesz zrobić pod świetlówkami a od początku flo daj tyle światła na ile będzie pozwalała temperatura.

powodzenia
peace
Uwaga! Użytkownik Leptosoma nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 201 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Ziolo »
hehe, miałem podobne plany kiedys, jezeli ci sie przyda, to moj box jest tutaj :

http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=11186

podstawa 31x31 cm. wysokosc 98 , od lampa i reszta zajmuje 24 cm, a doniczka, ktorą mam na hydro przygotowaną kolejne 20 cm.

wiec zostaje mi na samą rosline 50 cm. : 35 cm na topy, i 15 cm. miedzy siatką na scrooga a goniczką

czyli 35 cm miedzy siatka a szybami na topy - chyba troche mało, co jak na mocno rozkrzewiającą sie sative ????

zmiana jaka nastąpiła, to to ze dałem HPS-a 250 i odbłysnik na do tego boxa - 250 wat na 0,0961 m2 , to daje na metr kwadratowy 2600 watów na m^2 - musicie przyznac ze wynik całkiem przyzwoity ;-) (no ale tu zachodzi obawa, ze przy hydro i takiej ilosci swiatła, czy rozlinka nie rozsadzi mi boxa ??)
  • 5 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Michał »
Przepraszam was najmocniej ale muszę przełożyć swój piękny projekt na po wakacjach :-/ Otóż wypadł mi nieoczekiwany wyjazd na wyspy za chlebem i po prostu nie mogę z niego nie skorzystać. Dziękuję Wam Leptosoma i Ziolo za porady.

Puki co oddaję ten temat do usunięcia.

PS. Jak wrócę to odwalę takiego boxa że będą o nim legendy krążyć ;-)
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.