uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
andrzej
  • / / 0
czesc

po zniwach na hydro ak 47 przezucam sie na ziemie.
zakupilem worek uniwersalnej ziemi firmy "pokon" i czterdziesci seed top44 i BB wysadzilem je w wodzie. na chwile obecna wszystko siedzi juz w ziemi i rosnie:))
(w malych kubeczkach jednorazowych0,25ml)
poniewaz jestem zielony w sprawach ziemi i poruszlem sie do tej pory tylko po wodach terytorialnych hydroponiki mojego akwarium prosze o pomoc w uniknieciu rozczarowania pod koniec flo:))))
Ostatnio zmieniony 12 czerwca 2006 przez andrzej, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 28 / / 0
Nieprzeczytany post autor: turlak »
ziemie kupuj jakas dobra z ogrodniczego (np. substral 3w1 uniwersalna - polecam), mozesz dodac kokosu i perlitu, np 2:1:1 ziemia:kokos:perlit

fotki roslin mile widziane :-)
Ostatnio zmieniony 31 maja 2006 przez turlak, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1736 / 18 / 0
witam andrzej po raz kol;ejny
napisz jak tam poszło ci z tym ak47, hydro jest dlamnie odległe i dlatego kontakt z egzotyka dobrze mi zrobi hehehe haha

No wiec robisz tak jak chcesz w soil:
kupujesz ziemie uniwersalna do kwiatów torfowo jakas tam... (nie kupuj osmocote) o pk 6.0-6.5 a tak ogolnie to moze byc w przedziale 5.5-7.0
Kupujesz dolomit.
kupujesz perlit
ewentualnie kupujesz próchnice słodką koncentrat bo naprawde zajebista sprawa (nazwa: próchnica słodka* w workach czerwono-brazowych)

Mieszeasz to wszystko w proporcjach:
30% perlit 20-30% prochnica slodka 40-50% ziemia. jesli niemasz tej prochnicy to ziemi dajesz 70% reszta perlit.
Dajesz jesli chcesz jakies kamyki na dno lub kermazyt albo granulat ceramiczny (pewnie masz ;)) zeby byl drenaz ale ja tego nie robie.
Do całości sypiesz dolomit w ilosci 1 lyzka (duza) na dwa litry ziemi. Jak przesadzasz kwiatki na kwitnieciu to daj troche wiecej dolomitu bo czesto go brakuje.

Kwiatki sobie rosna nawozisz dopiero jak kwiatki maja 1-2 tygodnie od daty wyklucia ponad ziemie.

No i jeszcze jedno:
na wegu trzymasz srednio 2-3 tygodnie tak w doniczkach 2 litrowych minimum. Przełanczas na kwitnienie jak kwiatki pokażą płeć to dajesz do około 10 litrowych doniczek (najlepsze sa kwadratowe)
Ogólnie rzecz biorac im wiekszy litraż tym lepiej ale dobrze jest kwiatki z 3 razy przesadzic podczas zycia a nie odrazu do 10 litrowych doniczek.

Podlewanie:
Podlewasz rosliny dopiero jak ziemia bedzie sucha. Lejesz rzadziej ale porzadnie. Za to spryskuj czesto rosliny woda i trzymaj wilgotnosc na odpowiednim poziomie wedle mozliwosci...

Pozdrawiam
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
andrzej
  • / / 0
dzieki za info
Nieprzeczytany post autor: andrzej »
dzieki vinci za info.
wlasnie mijaja dwa tygodnie od wyklucia sie krzakow ponad ziemie wiec lece do sklepu zakupic perlit i dolomit oraz prochnice i bede je tym nawozil.pomieszam wszystko w proporcjach 1/3 1/3 1/3 z tego co zrozumialem. masz jakies patenty na przesadzanie?tak zeby nieuszkodzic korzeni?zmycie starej ziemi niestanowi problemu ale niewiem jak wsadzac korzenie do doniczek zeby ich nieulamac i zeby niestresowac rosliny.ostatnio przesadzalem z hydro out dory w ziemie i niezrobilo im to najlepiej..troche zmarnialy chociaz niepolamalem korzeni..;/

ak47 wyszlo zajebiscie.ciemna prawie purpurowe pomimoze to biala odmiana.cholernie wymagajaca sporo sie nameczylem z ak i niepolecam dla poczatkujacych tej odmiany ale klepie....brak mi slow.wiele odmian palilem ale stwierdzam ze kalasznikow z seeriousseeds to najlepsza trawa na ziemi!jeden buszek i jestes nastukany 2 godziny , palisz fifke i masz jazde na pol dnia a po blancie niebylem w stanie nawet sexu uprawiac z dziewczyna bo bylem jak warzywo:)

teraz wziolem sie za troszke latwiejsza uprawe bo pierwszy raz w ziemi.top44 i bb.wszystko stoi pod 150w i narazie powolutku..

pozdro.
  • 22 / / 0
Nieprzeczytany post autor: -Syd- »
Nie wiem jak w outdoor ale w indorze (bo tak uprawiam) roślinką jest wskazane ponacinanie albo wytarganie troche dolnych młodych korzeni. Ja tak zrobiłem przy przesadzaniu i dało to dobre rezultaty. Przesadzanie nie jest trudne. Korzenie wychodzą same z doniczki jeśli przekręcisz je do góry nogami. Lepiej jak jest ziemia wilgotna bo nie pokruszy się wtedy tobie i nie spadnie wtedy na dywanik np.
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
no andrzej jak przesadzasz rosliny w sil to robisz to w sposob tradycyjny:
wyciagasz rosline wraz z bryła ziemi w doniczki wsadzasz do nowej doniczki (wiekszej) i zasypujesz piache ubijasz i jest git :) na worku od ziemi jaki mialem bylo nawet napisane hehehe :)
bron boze nie otrzasaj starej ziemi aani nic takiego...

A co do ponacinania delikatnego korzeni albo ich "potargania" tak zeby nie byly takie pozakrecane to mysle ze to moze dawac dobre efekty bo wiele razy o tym slyszalem aczkolwiek sam nie sotsowalem bo nigdy bryla korzeniowa rosliny ktora przesadzam nie jest trak rozwinieta zebym mial co do roboty.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 144 / / 0
Nieprzeczytany post autor: WeedTime »
czesc,

leo dobrze Ci mowi,

ja bym tylko kupil bogata mieszanke (ziemia, torf, kokos itp) o pH 6.1-6.6, ktora zawierza nawoz NPK na pierwsze 2 tygodnie zycia roslin i jest przeznaczona do rozsady i wymieszal ja z perlitem(20%)..... z doswiadczenia wiem ze taka ziemia jest najlepsza -tzw. pro-mix

ja zaczynam rosliny w plastikowych kubeczkach, po 14 dniach przesadzam do 3-4L doniczek, potem jak pokarza plec do 10L+

Podczas veg'a nie muszisz wogole nawozic jak masz bogata mieszanke(chociaz ja i tak zawsze nawoze bo szybciej rosna), ale kwitnienie bez nawozu bedzie marne. Musi byc nawoz na kwitnienie + jakis dobry stymulator kwitnienia.

Ja tez po tym hydro pobawie znowu w ziemie, tylko ze zrobie wszystko na organicznych dodatkach zeby uzyskac najlepszy smak i zapach.

jak chcesz zobaczyc jak rosna moje WW w hydro to na icmag.com/polish jest moj grow.

pozdr.
Uwaga! Użytkownik WeedTime nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
andrzej
  • / / 0
dzieki za info
skupie sie jednak narazie na okresie veg. poniewarz do flo zostalo mi jeszcze ponad 2 miechy.krzaczki rosna roznie
maja rowno 18 dni jedne bija w szerz inne w zdluz a czesc zatrzymala sie..niewiem dla czego.postaram sie zalaczyc foty niedlugo poniewarz na wszystkich lisciach pojawiaja sie przebarwienia-listki sa pstrokate..(ok1-2 mm blado zielone plamki).lacze to z marna jakoscia producenta poniewarz pestki zakupilem w fr.pl a nirvana niejest jakims super wypasem..pozatym w tym samym pomieszczeniu pod ta sama lampa w tej samej ziemi rosna outdoory (purple princess purple arow erly purple) i niemaja podobnych oznak.
za kilka dni powinienem miec ok50 pestek ww rowniez z tej firmy zobaczymy jak one beda sie zachowywaly..

narazie czeka mnie przesadzenie bb i t44 moze jak nawioze ziemie mieszanka o ktorej piszecie to plamki ustapia..
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?

Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.

Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa

Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.

Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć

Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.