Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 373 / 3 / 0
Witam
Zakładam ten wątek w tym dziale bo lepszego jakoś nie znalazłem.
Chodzi mi o L-Teanine

Z wikipedii

Teanina to organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów, o wzorze półstrukturalnym: C2H5-NH-CO-CH2-CH2-CH-(NH2)-COOH. Należy do α-aminokwasów niebiałkowych.
W naturalnej postaci występuje pod postacią jednego ze swoich enancjomerów (L-teaniny) w liściach herbaty zielonej (Kamelia).
Działanie na organizm człowieka.

L-teanina (ang. L-Theanine, glutamylethylamide lub N-Ethyl-L-glutamine) łatwo pokonuje barierę krew-mózg i jest związkiem psychoaktywnym. Ma działanie uspokajające, zmniejszące stres i niepokój, stabilizujące nastrój. Picie zielonej herbaty lub wzbogacanie diety w L-teaninę działa relaksująco, a przy tym pozwala na zachowanie czujności umysłu. Obecnie L-teanina wchodzi w skład wielu suplementów diety.

Czy ktoś z was miał z tym styczność i czy suplement ten pomaga na nerwice?
W benzo swojej przyszłości niestety nie widzę i nie nastukałem sobie na nie tolerancji.
Nerwica jest dość mocarna i wyczerpuje mnie już 5 lat prawie.

Cena jak widzicie bardzo niska jak na ilość w tej pace. Proszę o opinie bo nie ma ich praktycznie nigdzie... Bardzo niewiele i mało treści, a chce kupić.
http://www.myprotein.com/ie/products/l-teanina

Po części znalazłem to dzięki Lady-K czy jakoś tam tak ;p
Żeby nie było, że nie wspomniałem.

Poprawiłem nazwę tematu /bg
  • 373 / 3 / 0
Dzięki bardzo za informacje :)
Może więc zamiast inwestować 130zł w L-teaninę to zainwestuje 13zł w benzosen i sprawdzę czy na mnie działa.

A czy miałeś problemy z nerwicą, stresem i wtedy pomogły? Czy efekt jest zauważalny czy na granicy placebo?
"Bardzo spokojny" Utwierdza mnie to w nadziei, że może mi pomoże hmm....
Po benzodiazepinie na przykład po 40 minutach czuć nagłe odprężenie i spokój umysłu, odpoczywam wtedy w końcu.
Jak sądzisz, mogę się tego spodziewać po tym środku?:)
  • 749 / 84 / 0
Ja pijam kilka litrów zielonej herbaty dziennie(3l lub więcej) i o ile dobrze pamiętam to w filiżance jest koło 50mg l-teaniny. Litr zielonej herbaty już mi daje zauwazalne efekty w postaci znacznego uspokojenia, senności i takiego przyjemnego ujebania. Takie ilości potrafiły zbić nawet duże dawki 2-DPMP czy Etylofeniodatu i momentalnie z naspidowania przechodziłem w zamuł i kładłem się spać.

Niestety tolerancja na to szybko rośnie i trzeba robić przerwy.
  • 2518 / 27 / 0
JohnyHa pisze:
Ja pijam kilka litrów zielonej herbaty dziennie(3l lub więcej) i o ile dobrze pamiętam to w filiżance jest koło 50mg l-teaniny. Litr zielonej herbaty już mi daje zauwazalne efekty w postaci znacznego uspokojenia, senności i takiego przyjemnego ujebania. Takie ilości potrafiły zbić nawet duże dawki 2-DPMP czy Etylofeniodatu i momentalnie z naspidowania przechodziłem w zamuł i kładłem się spać.

Niestety tolerancja na to szybko rośnie i trzeba robić przerwy.
Też piję dużo zielonej herbaty, fakt działa lekko relaksacyjnie, ale jednocześnie lekko speeduje poprzez zawartą w niej kofeinę. Nie wyobrażam sobie zbić fazy po jakimś stymulancie zieloną herbatą i po wszystkim iść spać.
  • 373 / 3 / 0
apocraphex pisze:
Masz zbyt duże oczekiwania co to tej substancji, to tak jakbyś chciał rowerem polecieć w przestrzeń kosmiczną, pewnie też byś napisał iż rower w tej kwestii ssie.

Poza tym żeby odczuć jakieś skutki trzeba to brać pewien okres czasu, bo przecież po 1 razie na siłowni, nie przypakujesz, prawda ?
Grałem w pewną grę i do tego właśnie rower służył :D
Nom zbyt duże oczekiwania pewnie, 3 dni biorę i to po 4 tabletki zwykle i nic ;/ Pobiorę do końca bo i tak już kupiłem.
Myślę, że jest dla ludzi zdrowych mających po prostu leciutkie kłopoty z zaśnięciem :)
  • 42 / / 0
Miałem testowalem. Podobno zbija dzialanie amfetamin itd .....jezeli juz to troszeczke....zazycie 200mg czy jakos tak ponoc ma tez wprowadzac w stan relaksu.....wszystko sie zgadza ale jest to zupelnie inne uspkojenie jak po np melisie czy nootropie...nie zamula, bardziej wprowadza w stan uspokojenia wewnetrznego bez zaburzen umyslowych (mysli sie dobrze itd).
  • 398 / 28 / 0
Ja miałem z USA ze sklepu. Miała postać lekkiego sniezku, błyszczacego, miękkiego. Byla smaczna dosc slodka.
  • 847 / 282 / 0
Re: L-TEANINA
Nieprzeczytany post autor: Hash_Oil »
niedawno na stronie poświęconej biohakingowi natknąłem się na informację, że kofeina blokuje wzrost neuronów. czy łączenie kawy z z. herbatą może przywrucić NGF do normy?
  • 847 / 282 / 0
Nie ma już tej strony.
Ale jeśli mówi się o noopepcie to nie poleca się łączenia go z kofeiną.
Wyjaśnienie:
Noopept zwiększa poziom NGF, a kofeina go obniża, czyli działanie tych dwóch środków się zbija.
Ponawiam pytanie: czy łączenie kawy z z. herbatą może przywrucić NGF do normy?
  • 43 / 3 / 0
L-teanina dobrze łączy się z kofeiną. Zbija poddenerwowanie czy rozdrażnienie przy większej ilości kofeiny i daje przyjemniejsze pobudzenie.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.