Organiczne substancje psychoaktywne oddziałujące na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 23 / / 0
Szczekacz, tabela jest medycznie poprawna, liczona tak jak w szpitalu. Nie patrz na branie 20 paczek 16thio vs 240mg oxy, bo to nie ma sensu, taka ilość kodeiny się nie zmetabolizuje. Ale już patrząc na 4,8g kody > 480morf oralem już prędzej, co iv by było jakieś 480/4=120mg. Myślę że jak bierzesz 240oxy i się ok czujesz, nie jesteś wyjątkowo wrażliwy to 120 majki w kabel cie nie zabije. Powtórzę - przeliczniki są wdl szpitalnych, a chyba lekarze nie zabijają opiowrakow ćpunów tudzież fizycznie chorych opiowrakow. :3
  • 415 / 54 / 0
@Szczekacz przyznasz jednak, że 40 mg OXY na początek to porządne kopnięcie. Trzeba by jeszcze sprawdzić czy nie ma sytuacji alergicznej. Na pierwszy raz to tak z 10 mg, a jak będzie za mało to można jeszcze te 10 mg dorzucić.

PS. W przeliczniku wykonanym przeze mnie jest tak samo. Też wychodzi 800 mg kody
  • 9 / 3 / 0
Niestety, bynajmniej w moim przypadku, oba linki są nieaktywne.
  • 1966 / 217 / 0
Fajna inicjatywa, ale przydadzą się poprawki. Nie zagłębiałem się, ale od razu zauważyłem jedna nieścisłość, 30mg morfiny po to nie to samo co 300mg kodeiny po. Z pamięci to 10mg morfiny iv odpowiada 60mg morfiny p.o. pod względem siły działania przeciwbólowego w tmax i dawka taka odpowiada 210mg kodeiny p.o. kodeina zawsze była problematyczna na tym forum.

Dokładne porównywanie dawek jest trudne ze względu na odmienną charakterystykę przy poszczególnych drogach podania, a także ze względu na inne wyniki porównań dawek jednorazowych i dobowych, nie mniej bardzo popieram takie inicjatywy. Dodam od siebie, że przechodząc na inne opio warto być ostrożniejszym niż wynika to z przelicznika. W ogóle polecam osobom biorącym spróbować brać małe dawki zamiast dużych, mniejsze przywiązanie do substancji się rozwija, łatwiej odstawić, a i satysfakcja, choć niepełna, to na małych dawkach jest większa niż na bardzo dużych. Taniej, bezpieczniej i łatwiej się wycofać gdy przyjdzie na to czas
  • 3433 / 714 / 9
Święte słowa. Ja również jestem przeciwnikiem mówienia, że koda ma tylko 1/10 mocy maji. Jak dla mnie to ma połowę jej mocy.
Trzeba jadnak do czegoś takiego dojść w rozwoju poprzez ściezkę usianą błędami, aby koniec końców, delektować się umieć. Niedostyt zawsze jest lepszy niż przesyt. W każdym aspekcie. Zawsze możesz wziąć więcej, nigdy mniej.
Jak mi się ukroi większa połowa turkusa to lepiej jest podzielić te połówki na cztery i wziąć największą z najmniejszą, albo dwie średnie wtedy. Większą połówką się przerabiam. Wolę czuć smeranie przy pełnej możliwości aktywności, a nie, że mnie jakby do piachu chciało kłaść. Wstępnie. ;)
Nawet Obi-Wan Kenobi był kiedyś helupiarzem.
ODPOWIEDZ
Newsy
1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji

Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.