Dział dotyczący grzybów i roślin wykazujących działanie halucynogenne, psychodeliczne lub dysocjacyjne.
ODPOWIEDZ
  • 182 / 29 / 0
ayahuasca z tego co widzę ma wręcz już opinię "marketingowej" otoczki i narko-turystyki. Jest podobno mocna nie wiem bo nie piłem, jednak nie raz na różnych forach spotkałem się z opinią, że Szałwia wieszcza to jest #1 wśród całej gamy narkotyków, bezwzględny #1 jeżeli chodzi o odlot.

Jaka jest Wasza opinia?
  • 4024 / 372 / 951
Myślę, że nie do końca można to rozpatrywać na jednej płaszczyźnie. Szałwia daje doświadczenie krótkie, zazwyczaj bardzo gwałtowne, często wręcz szokujące i trudne do przyswojenia. Jest to zupełnie inna dynamika niż przy dłuższej, bardziej zrównoważonej podróży z aya czy jakimkolwiek pokrewnym środkiem. Obstawiałbym, że doświadczenie z aya może mieć większą moc zmieniającą życie, ponieważ zwyczajnie więcej można zapamiętać i przyswoić. SD może silniej zmieniać percepcję, ale wszystko ma przebieg zbyt gwałtowny, żeby to w pełni przetworzyć. Zależy zatem, o jaki wymiar doświadczenia Ci chodzi :)
Mądraś/mądryś? Weź coś upichć! - Kuchnia [H]yperreala
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 45 / 7 / 0
Trudno porównać ze względu na formę i sposób zwyczajowego spożycia. aya spożyta doustnie działa wiele godzin. Palona szałwia kilka minut. Jeśli chodzi o ilość substancji czynnej wymaganej do wywołania określonego efektu to salwinoryna A jest dużo mocniejsza od DMT (główny aktywny składnik ayahuaski). Wizualnie na pewno tryptamina da więcej doznań, ale szałwia chyba mocniej oddziałuje na postrzeganie swojego ciała i przestrzeni.

Napomknę tylko że większość ludzi chętnie wraca do DMT. Szałwia ma swoich wielbicieli ale większość osób spróbowała kilka razy i dała sobie spokój. Takie wrażenie odniosłem z komentarzy, ale nikt nie prowadził nad tym badań. Jeszcze ;)
  • 45 / 7 / 0
aya to mieszanka roślin. Szałwia to jedna roślina. Ayę się piję, a szałwię zazwyczaj się pali. aya trwa kilka godzin, a szałwia kilka minut. DMT z ayahuaski jest słabsze od salwinoryny A, jeśli chodzi o ilość substancji czynnej wymaganej do uzyskania efektu farmakologicznego. salwinoryna A jest też mniej toksyczna.
  • 28 / 8 / 0
Pamiętam taką akcję że jakiś ćpun zajebał oba na raz w porządnej dawce i obserwował jak się biją tytani. Ciekawe na ile był to wytwór jego oczekiwań.
Uważam że szałwia mocniejsza i bardziej szokująca.
DUŻO, DLA MNIE, TERAZ
  • 3455 / 1118 / 0
Co wywoła większy mindfuck? Tak po ludzku? Bez rozpatrywania płaszczyzn działania? Szałwia! Ekstrakty, kilka razy mocniejsza od palonego kryształu DMT.

Tu moje raporty z DMT i retrospekcje z szałwii:
https://neurogroove.info/trip/spozieraj ... zna-pustka
https://neurogroove.info/trip/jumbo-jet ... 0x-ad-2008
Guide do nikotyny w Stymulantach Roślinnych.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.

misspillz.blogspot.com
  • 2429 / 579 / 155
Myślę, że ciężko te dwie substancje porównywać w ten sposób, bo jednak sporo różnią się działaniem. aya to rytualny psychodelik, jeden z potężniejszych, a szałwia bardziej w stronę dyso. Stawiałabym na szałwię dlatego, że potrafi niezłą sieczkę w głowie zrobić.
Uwaga! Użytkownik taurinnn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Był twarzą lokalnej policji od wielu lat. Zwalniają go za narkotyki

Rzecznik komendy policji w Kluczborku został zatrzymany w związku z posiadaniem narkotyków, właśnie jest wydalany dyscyplinarnie ze służby - dowiedział się tvn24.pl. To kolejny w ostatnim czasie przypadek przyłapania funkcjonariusza służb mundurowych z narkotykami.

Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.