Organiczne związki chemiczne oddziałujące na receptory kannabinoidowe w mózgu.
Więcej informacji: Kannabinoidy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 6155 / 431 / 12
JohnyHa pisze:
Po prostu ze względu na podobieństwo między tymi receptorami zastosowałem analogię.
Rozwiniesz, jakie podobieństwa zachodzą między receptorami kannabinoidowymi a opioidowymi?
Obejrzyj hyperreal.at/pelna-legalizacja na HyperTubie!
Klucze do szyfrowania emaili do mnie (surveilled-hyperreal.info): https://keys.openpgp.org/vks/v1/by-fingerprint/CD9C63559C3FBEC2545C942CD7FE3586C83BF910
  • 338 / 1 / 0
Dodam swoje 3 grosze.

Podobieństwem jest to, że receptory opio i kanna należą do tzw receptorów związanych z białkiem G. To dość duża grupa receptorów. Kto chce to na wiki jest troszkę.
  • 6155 / 431 / 12
Nie wiem niestety, czy to weryfikuje słowa @JohnyHa. @Mayday, albo @howlman by się tu przydali.
Obejrzyj hyperreal.at/pelna-legalizacja na HyperTubie!
Klucze do szyfrowania emaili do mnie (surveilled-hyperreal.info): https://keys.openpgp.org/vks/v1/by-fingerprint/CD9C63559C3FBEC2545C942CD7FE3586C83BF910
  • 656 / 12 / 0
Poruszyliscie bardzo ciekawy temat ;-)
Otóż receptory kannabinoidowe jak i opioidowe mają wiele podobientsw, obydwie typy znajduja sie na presynaptycznej czesci neuronu (dosc charakterystyczne), czesto sasiaduja miedzy soba w mozgu i przekazaja sygnaly za pomoca tych samych białek G: Gi/Go powodujac inhibice sygnalow nerwowych, miedzy innymi przez przez blokade produkcji cAMP
Interakcje miedzy nimi zostaly udokumentowane w wielu publikacjach, streszcze najciekawsze:

Wszyscy którzy jarali kanna wyczuli tą dwubiegunowosc fazy: z jednej strony jest nam miło i przyjemnie, z drugiej mamy zhizy i lęki/jest nam niewygodnie, otóz okazuje sie że za tą dwubgienowosc odpowiadaja receptory opioidowe: Mu i Kappa.

- Wynagradzający i przyjemny wypływ dopaminy spowodowany aktywacją CB1 został zablokowany podaniem nalaxonu (odwrotny agonista receptora Mu) co sugeruje, że ten rodzaj działania kannabinoidow spowodowany jest wzrostem endogenicznych opioidow, ktore reaguja z receptorem Mu.
- Lękowy wpływ kannabinoidów został zablokowany przez nor-binaltorphimine (antagonista receptora Kappa) co sugeruje że na zhizowe i lękowe działania kannabinoidów ma wpływ receptor Kappa (tlumaczy to np. czemu lęki wywołane kannabinoidami i dysocjantami sa takie podobne)
http://www.student.oulu.fi/~taneliha/15 ... ctions.pdf

-U palaczy marihuany podanie małej (12mg) dawki naltrexonu (odwrotny agonista Mu) spowodowało zanik odurzających efektów THC, natomiast u osob nie palacych marihuane, jednorazowe podanie małej dawki naltrexonu spotęgowało odurzające działanie THC.
http://www.nature.com/npp/journal/v32/n ... 1243a.html

-Gdy podano natomiast duża (50mg), zamiast małą dawke naltrexonu, u częstych jaraczy, działanie psychoaktywne THC, przy podaniu oralnym, zostało znacznie zwiększone.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1249 ... olding=npg

Tego typu interakcje mogą okazac sie w przyszlosci bardzo przydatne, zarówno w leczeniu użalezniania kannabinoidowego jak i opioidowego, jak i zwiekszaniu ich wzajemnej aktywnosci przy leczeniu.
  • 338 / 1 / 0
Nie przeczytam dziś tych publikacji bo mam naukę i gorączkę i generalne rozbicie ale czy są bezpośrednie dowody aktywacji Kappa przez kanna? To że nor-binaltorphimine powoduje zablokowanie lęków i informacje o naltrexonie to moim zdaniem dowody pośrednie. Jak się mylę to przepraszam i zwalam wszystko na gorączkę ;p
  • 656 / 12 / 0
-THC powoduje wzrost produkcji dynorphiny, endogeniczny aktywator Kappa: http://www.jneurosci.org/content/21/23/9499.full.pdf
-Miedzy CB1 i Kappa występuje tolerancja krzyzowa, jak i synergia w działaniu znieczulającym: http://jpet.aspetjournals.org/content/3 ... 0.full.pdf
Cała nasza wiedza to teoria, mamy wyniki roznych badan ktore kazdy moze inaczej interpretowac, to ze ktos pisze ze mysli ze cos tak jest, nie znaczy ze tak musi byc :-p
  • 338 / 1 / 0
Z tego wynika, że za działanie synergistyczne synergiczne odpowiadają endogenne cząsteczki produkowane pod wpływem egzogennych kanna. To dobrze bo w innym wypadku oznaczało by to pewnie już w najbliższym czasie stworzenie kanna-opioidu. To by była bomba na rynku rc ;D

:< - surveilled
  • 612 / 43 / 0
Zawiedziony zbyt ostrym działaniem psychodelicznym AM-2201 szukam czegoś innego, JWH-307 za bardzo mnie usypiał, AM-2201 dawał mi krzywe i nudne fazy pozbawione jakiegoś kreatywnego działania, chciałbym coś po czym doskonale słucha się muzyki, jest śmiechawa, nie ma żadnych schiz i ciężkiej do ogarnięcia psychodelii, coś co zachęci mnie do działania i będzie idealne do zabawy jak i myślenia, tak bym nie tracił kontaktu z rzeczywistością, jest jeszcze taki Jotwuszka ?
  • 195 / 4 / 0
Mayday, tak sie akurat składa ,że co dzień na noc przyjmuję około 6-8 mg naltrexonu.Biorę to ,gdyż jestem uzależniony od tramali.Po naltrexonie /blokerze receptorów opoidowych branie trampka nie ma sensu ,bo nadzwyczajniej nie kopie.Wyobraż sobie ,że po 36 godzinach od wzięcia tej niewielkiej dawki-(6mg naltrexonu) zajebałem ponad 1500mg tramala i prawie nic, niewiele. Zwyczajnie łylałem około 700mg. i mialem bombe ,ze hej.Jednak co do zielonego,po 12 godzinach od (codziennie biore naltrexon)wzięcia naltrexonu zapalilem około 1gramika/przez cały dzień.Walnięcie trawą bylo normalne/naltrexon W OGÓLE NIC NIE MA WPŁYWU NA SIŁE ODDZIAŁYWANIA PALENIA!!!Receptory kannaboidowe to zupełnie inna bajka niż opoidowe.Może jakoś oddziaływuja na siebie ,ale to zupełnie co innego.Kurkumy wpierdalam po kopiastej łyżeczce codziennie już około 3 lata(biore to na regenerację wątroby),a dzisiaj czytam ,że niby bloker CB1.KOŃ BY SIĘ UŚMIAŁ!,Ludzie to przecież po zjedzeniu takiej kurkumy (nawet 10 łyżeczek),moglibyście tonę zjarać ,a i tak THC nie mialo by przystepu/dostepu do waszych(moich też) zajaranych receptorów.Nie rajcujcie się ,że naltrexon wam pomoże ,bo i w niby w czym? Na trawę tylko antagonista receptorów kannaboidowych,ale wtedy po co jarać ,bo i tak efektu zadnego nie będzie. A jak zajaracie i weżmiecie taki bloker kannaboidowyCB1 to faza szybko zniknie. po co to wam,pytam sie ???Dobre to tylko dla tych którzy poważnie chcą sie rozstać z paleniem,tak jak ja z Tramalem ,dlatego łykam ten naltrexon.Pozdrawiam wszystkich ,mając nadzieję ,że nikogo nie uraziłem swoim postem,ale tak to wszystko z tym widzę.
  • 656 / 12 / 0
Przeczytaj publikacje jeszcze raz, nie pisza tam o codziennym zazywaniu naltrexonu na noc, robili conajmniej 6dniowe przerwy przed kolejnym podaniem naltrexonu (istnial rowniez zakaz zazywania metadonu w tym czasie a na 24h przed, zakaz alkoholu i innych uzywek) i nie tak malych dawek, tylko 12mg u nie palacych (podane na 30min. przed oralnym podaniem THC, przy probie palnej trzeba by jakies 60-90min. przed, tak by peaki sie nalozyly, ale mozliwe ze dziala to tylko z podaniem oralnym), u nie palacych te 12mg wzmocnilo THC tylko troszke, w porównaniu do czesto palacych u ktorych 50mg mocno wzmocniło THC(i to wlasnie ten aspekt mnie najbardziej interesuje, wzmocnienie działania / zbicie tolerki przy codziennym jaraniu).
Jeśli chcesz obalic wnioski przedstawione w tych publikacjach, musialbys odtworzyc te S&AMP;S, dopiero wtedy uznam że Twóje wnioski co do tych badań moga byc negujace lub potwierdzajace.

Co do kurkuminy, wydaje mi sie że natkneliscie sie na pierwotna publikacje, ktora twierdzila ze kurkumina wiaze sie mocno z CB1 jako odwrotny agonista, publikacja ta została oddwołana gdy zostala poddana weryfikacji, prawdopodobnie DMSO, uzyty do rozpuszczenia kurkuminy, został skażony AM251. http://jpet.aspetjournals.org/content/3 ... /suppl/DC1
ODPOWIEDZ
Newsy
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.