Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1049 / 10 / 0
Nigdy qwa, nie jesc splesnialych grzybow! Niektore gatunki plesni maja bardzo silne, toksyczne metabolity.
  • 13 / / 0
Hmm, no bez jaj 150 grzybów w pizdu poszło? Łysice nie zdążyły nawet złapać charakterystycznego zapachu (jeśli kiedykolwiek komuś splesnialy to wie o co chodzi), delikatnie poczernialy... Coś kiedyś czytałem, ze pleśń bez wilgoci nie może się rozwijac, więc jeśli są wysuszone konkretnie i są przechowywane w suchym miejscu to ta pleśń dalej żyje? Tylko teoretyzuje, jeśli jestem w błędzie to mnie z niego wyprowadźcię... ;-) Niestety, te białe malutkie plamki będzie ciężko zdrapać bo są rozłożone na całym kapeluszu, ale chyba w ostatecznosci będę zmuszony to zrobić...
  • 3129 / 26 / 0
Metabolity zostają, pleśń sama w sobie nie jest trująca, tylko własnie jej metabolity.
High, how are you?
  • 13 / / 0
A istnieje cos, co jest w stanie w jakims stopniu zneutralizowac te metabolity? Bo rozumiem, ze imbir ma na celu jedynie zagluszyc odruchy wymiotne... Moze ktos ma jeszcze jakies pomysly? Bo nie ma opcji, zebym ostatnie i jedyne łysiczki wyrzucil...
  • 3490 / 55 / 0
Raczej nie, przynajmneij nie bez laboratorium, wiedzy specjalistycznej. Albo żresz albo wyrzucasz.
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 79 / 2 / 0
Zerknij tu, trochę ciekawych informacji, poza tym pogrzeb sam w necie ;-)
Pleśń bywa cholernie trująca, więc nie warto ryzykować, jeśli jednak coś Ci odbije to wcinaj z wit. C.

http://zdrowiedladziecka.pl/archiwum-plesn.html
Uwaga! Użytkownik scout667 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 13 / / 0
Dziękuję, Dobranoc, grzyby idą do kosza... Zbyt duże ryzyko, żeby moja wątroba męczyła się przez tydzień z tymi skurwysynami. So sad. :'(
  • 61 / / 0
scout667 pisze:
Zerknij tu, trochę ciekawych informacji, poza tym pogrzeb sam w necie ;-)
Pleśń bywa cholernie trująca, więc nie warto ryzykować, jeśli jednak coś Ci odbije to wcinaj z wit. C.

http://zdrowiedladziecka.pl/archiwum-plesn.html

W linku podanym wyżej jest sugestia że witamina C niszczy pleśń.
"CODZIENNIE STOSUJ 500MG WITAMINY C !!! Jest to najłatwiejszy sposób na zneutralizowanie pleśni w naszym organizmie. Już 500mg dziennie wystarcza aby wątroba pracowała sprawnie i nie dochodziło do zatrzymania jej pracy przez pleśń. Witaminę C najprościej jest łykać, albo warto też wrzucać 1 tabletkę do gotowania ryżu, makaronu, co cukiernicy, do płatków zbożowych. Przechowywanie produktów psujących się, ale posypanych witaminą C zapobiega pleśni, a nie wymaga od nas szczególnego wysiłku."
Eksperymentowanie ze sposobami suszenia grzyba (papierowe ręczniki) skończyło się dla mnie w ten sposób, że 100 pieknego materiału poszła się iiiiieeeebać :wall:
około 30 grzybków udało mi się ocalić. nie noszą one widocznych oznak zapleśnienia ale kto wie. Zamierzam je spożyć. Wymoczę w soku cytrynowym przez parę godzin. Zrobię wywar, moze trochę nawet pogotuję.
Najbardziej interesuje mnie jednak co z tą witaminą C. Mam nadzieję że daje radę
  • 5299 / 104 / 0
Czy można jeść spleśniałe grzyby?

"Wszystkie grzyby są jadalne. Niektóre tylko raz"
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 920 / 162 / 0
50 łysic czarnych wybranych ze trawy uschlo na gazecie no i zjadłem je wiecie. w postaci herbatki sam grzyb po odcisnieciu na sitku poszedl precz (tam gdzie czasem lądują rybki gdy przestają byc potrzebne). pogły i wyprostowały. na koniec obsypałem to dextromorfanem w postaci tabletek i juz wogle wszysko pogłem...

podsumowując:

splesniałe grzyby łączne działają. słabiej, inaczej. ale lubie jak wyciagają syf takie czarne a takie zdrowe.

p.s. przez jakis czas (godzine moze dwie) czułem kłucie w okolicach serca raczej nie wkręt ;) choc niekoniecznie mialo to związek z samymi grzybami :)
ODPOWIEDZ
Newsy
Turcja: Całe miasto na haju po spaleniu 20 ton marihuany przez policję w centrum miasta

W tureckim mieście Lice 25 000 mieszkańców zostało nieumyślnie odurzonych dymem z marihuany po nieprofesjonalnej akcji spalania 20 ton marihuany. Sprawdź, co się wydarzyło.

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku

Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).