Varkus pisze:Nawet jeśli piję raz na pontyfikat?
biorę już 5 rok setaloft/ wcześniej zotral ale to nazwy firmowe więc kto jakie kupuje to nie ma znaczenia, ważne że to jedna i ta sama sertralina.
pierwszy miesiąc brania- dramat, jak każdy chciałam odłożyć, czułam się gorzej niż normalnie, na szczęście kuzynka kazała mi dalej brać i przetrzymałm ten straszny okres. Także wierzę że na początku jesteście przerażeni i że czujecie się jeszcze gorzej. ale fakt potem to minie... ale dajcie sobie z 2 miesiące...
kolejne lata rewelacja, cała fobia i obsesja zniknęła, zyję sobie elegancko tyle lat.
także polecam lek... ja brałam w 150 mg na noc
( by the way - lekarz kazał mi brac rano lek, ale czułam dziwną fazę, wiec stwierdzilam ze bede brac na noc, i tak biore już 5 lat - przypuszczam że mocne działanie leku jest w nocy jak śpię, coś tam się przetwarza przy okazji zapewne:P a rano mniej go czuję a jednocześnie mogę wszystko robić i czuję się zdrowo.Oczywiście to tylko mój przypadek - jak ktoś ma zalecone w dzień, i jak dobrze się z tym czuje, proszę się nie sugerować moim przypadkiem ; ))
obecnie chcę się leku pozbyć, nie wiem czy to dobry pomysł, wiadomo że się boję jak każdy, ale już mega długo jestem zdrowa, lekarz również mówi żebym sobie zeszła... zmniejszyłam do 100 mg zobaczymy co czas pokaże. Brałam bardzo dlugo lek, a naczytałam się że przy przewlekłym braniu jest gorzej odstawiać i jest więcej zagrożeń :/ we will see, miejmy nadzieję że będzie ok. na razie kilka dni przy mniejszej dawce i jest git.
Trzymam kciuki za każdego rozpoczynającego leczenie aby wam ten słaby "początek" szybko minął i abyście weszli w dobrą fazę bycia zdrowym, a tym co dokładają lek proszę o informowanie jak wam idzie, życzę wam też mega powodzeniA!!!
a propos alkoholu- nikogo nie namawiam, to bardzo indywidualna kwestia, ktoś może kipnąć po alko, ktoś nie. ja piłam normalnie jakbym nie brała leku, ale też znam kulturalne granice picia, więc trzymając się jakiejś granicy normalnej raczej nic nie powinno się stać.
SETA krk pozdro
Jestem 7 dzien. na sertrze 25mg,jutro dopiero 50mg. Ale mam pytanko. To normalne ze jestem jakis taki niezdrowo pobudzony od 3 dni? Budze sie rano z nasilonym lękiem o sprawy ktore mnie tej nerwicodepresji przygniataja i zaczyna mi walic serce,mam taki wewnetrzny mega niepokoj i zlosc ktorej jakby nie da sie rozladowac. Jestem teraz na urlopie zeby przetrwac skutki uboczne..czy to oznaka ze cos zaczyna dzialac i to pojebane pobudzenie minie? Bo przy tym sie skoncentrowac nie da na pracy,a biore to ssri zeby mi podnioslo nastroj i koncentracje bo wskutek dlugiego przewleklego stresu chyba jednak tej serotoniny ubylo i sama psychoterapia na ktora chodze juz pare miechow tego nie nadrobie lub zbyt dlugo to trwa (mimo ze ogolnie psychoterapia mi sporo tez juz dala). Sorry za brak znakow pl,pisze z koma i tak malo wygodnie. Dzieki za odpowiedzi.. pozdro.
Ale jezeli Twoim glownym problemem sa natrectwa, to radzilbym pogadac z doktorzyna o zmianie sertraliny na jakis SSRI nie wplywajacy tak silnie na uklad dopaminergiczny. Jako, ze profil dzialania jest taki sam, to nie bedzie trzeba czekac od nowa, tylko bedzie to kontynuacja dzialania.
Powiadacie, że dobra sprawa uświęca nawet hejting?? A ja Wam mówię: dobry hejting uświęca każdą sprawę.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/trafiloimsie.jpg)
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną
Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut_ekranu_z_2025-04-14_20-26-59.png)
TVN24: „Tak wpadł szaman-informatyk"
UWAGA: Uwaga artykuł z TVN24, który poniżej przedrukowujemy, jest raczej kiepskiej jakości, jednak publikujemy go z uwagi na fakt, że jako jeden z niewielu opisuje przypadek zatrzymania i represjonowania osoby najprawdopodobniej prowadzącej ceremonie z ayahuascą.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/chimpanzees-sharing-fruit.jpg)
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol
Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.