Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
361
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
330
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
193
19%

Liczba głosów: 1013

ODPOWIEDZ
  • 3955 / 147 / 0
potwierdzam, najebalem sie w sobote. w niedziele mialem ochote umrzec :<
  • 207 / 13 / 0
a w poniedzialek dzialanie teraputyczne Tobie wrocilo calkowicie juz ?
  • 185 / 3 / 0
Nie sądzę, mi wracało po 2-4 dniach, ale nie polecam zjazdu po ssri. Zjazd z etkatu to przy tym niebo.
  • 3955 / 147 / 0
tak jak kolega napisal, kilka dni wraca do normy.
  • 350 / 8 / 0
niestety wiem jak jest z kodą - mnie porobiło 450 mg i to ładnie.

ale w sumie szamam po 100 mg/dz od poniedziałku więc może jeszcze serta nie poblokowała mi - o ile wogóle blokuje działanie opio.

najgorsze to że asentre wysępiłem od doktorki gadając o depresji itp. (do opio sie nie przyznałem) a tak naprawdę to wziełem to gówno bo skręt fizyczny po kodzie to dla mnie pikuś po ponad 2 latach wystarczy laremid, klony i odczuwam tylko "gęsią skórkę" natomiast PSYCHICZNIE to jest masakra - po prostu po tak długim waleniu to bez kody jakby świat do góry nogami się odwrócił - totalnie sensu w niczym nie widzę - zwłaszcza, że na chorobowym siedze.

wg Was szamać tą asentre z myślą że dzisiaj to był wyskok czy nie ryć beretu gównem?

nie wiem czego ja oczekuje - może żeby ktoś napisał "szamaj dalej będzie działało" bo aktualnie to czuje się jak gówno, że tak się szybko złamałem i nie wiem czy ta kuracja ma sens...
  • 39 / 3 / 0
Zglaszam sie ponownie aby meldowac jak tam u mnie z odstawianiem sertraliny, oraz aby udzielic jakichs pozytecznycz rad.
Zauwazylem ze ostatnio pisza tu zupwlnie nowe osoby, ktore serdecznie pozdrawiam i mam nadzieje ze sie zaprzyjaznimy.
PIERWSZA RADA > Czytajcie to forum.
Ale od poczatku, i ciurkiem, po kolei wszystko a takze korzystajcie z podawanychh linkow do innych stron.
Ja przeczytalem to forum do okolo polowy bo potrzebne mi to bylo do podjecia decyzji czy leczys cie sertra i jak.
Potem zniknalem bo zajety bylem leczeniem sie i innymi sprawami. Jednak nauczylem sie z niego bardzo duzo.
Wiec zaczne je czytac od tego momentu w ktorym skonczylem.
Mysle, ze moi dawni czytalnicy tez beda zainteresowani moimi obecnymi losami jak ja ich.
DRUGA RADA > Piszecie pytania: czy mam przejsc z 50 na 100mg albo z 50 na 25. Odpowiedz > a po co sie tak narazac?! Czyz nie ma mozliwosci przejscia z 50 na 75? Albo z 50 na +- 40mg?
MELDUNEK O MNIE > W sierpniu zapytalem lek. psych. w Warszawie jak odstawiac a konkretnie jaka najmniejsza dawka sertraliny moze dzialac na organizm. Odpowiedzial, ze najmniejsza terapeutyczna to 50mg a na odwyku 25mg. Jednakze nauczony wczesniejszymi zlymi doswiadczeniami z odstawianiem fluo i duloxetyny postapilem z wrodzona sobie ostroznoscia: z 50 na okolo 40 tydzien, z 40 na okolo 33 tydzien i teraz jest juz 2 tyg na 25 i stwierdzam, ze mnie troche telepie. Wspomagam sie czasem relanium. Rade ze potem mam brac 25 mg co drugi dzien odrzucam i bede zmniejszal o mniejsza wartosci niz o polowe poprzedniej dawki czego i innym odradzam.
PYTANIA WLASNE DO FORUMOWICZOW > Co byscie mi poradzili w sytuacji. Od poniedzialku do piatku biore codziennie paracetamol wzmacniany kodeina, czasem tramadolem i ibuprofenem, gdyz inaczej nie mogl bym pracowac. W weekendy robie sobie odwyk od lekow ale tak to wyglada za kiedy sie okolo poludnia budze to jestem slaby , boli mnie glowa i do niczego sie nia nadaje. Wtedy zazywam dawke sertraliny i zwykly paracetamol plus czasem relanium. Pomaga ale srednio. Musze sie ostro motywowac zeby cokolwiek zrobic, bo nawet wypoczywanie srednio mi wychodzi.
Czego to moze byc objaw? Napewno zespolu odstawiennego sertraliny. A moze takza tych innych lekow ktore uzywam na co dzien w dzien powszedni? Mozliwe jest tez uzaleznienie od paracetamolu ktory uzywam juz od okolo 5 lat na okraglo prawie? Czy ktos cos wie albo mial podobnie?
Z gory dziekuje za wymiane mysli i pozdrawiam!
Uwaga! Użytkownik pan Szwejk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 207 / 13 / 0
mi osobiscie wejscie z 50mg na 100mg znacznie wzmocniło działanie ,na jakiej dawce byles ? jesli nie jestes do konca zdecydowany by odstawiac to proponowałbym Ci sprawdzic jak ewentualnie dziala wieksza dawka i zrezygnowac z tramadolu poniewaz on takze jest ssri i komplikuje wejscie pelnych efektow serty . potwierdzam to moimi doswiadczeniami z serta i opoidami , zwala na drugi dzien i 3 dni ladowania sie leku zpowrotem . ale jesli chcesz definitywnie odstawic to bardzo dobrze robisz delikatnie zmniejszajac dawke i doraznie benzo, ta procedura jest wskazana w wiekszosci przypadkow i wrazliwych organizmow . ogolnie sprawa ma sie tak im mniejsza dawka zejsciowa i dluzszy okres pomiedzy jej pomniejszaniem tym mniejsza zwalka lecz i tak ja odczuwasz bo zmniejszenia stezenia leku w organizmie nie da sie oszukac , ja osobiscie wole zejsc z leku z dnia na dzien wylaczyc sie na dwa tygodnie z wiekszymi side efektami niz bawic sie ponad miesiac z tendencja spadajaca w dzialaniu leku , z tego co widze , pracujesz wiec lepsza byla by 1 opcja , pozdrawiam ;)
  • 39 / 3 / 0
Najbardziej mnie martwi to, ze turbulencje z odstawieniem sertraliny odczuwam tylko rano zanim zezre paracetamol z koda i w weekendy gdy staram sie nie brac zadnych opio.
Co do tramadolu to mam go fure, bo kolega kiedys robil porzadki w mieszkaniu to mi dal dwie siatki roznych lekow. Ale unikam tramca jak ognia. Tylko w wyjatkowych wypadkach kiedy np. kuleje z bolu. Nie lubie go tez dlatego, ze dziala na mnie nie wczesniej niz po2-3 godzinach.
Martwi mnie jednak czy nie jestem juz lekko uzalezniony od opio. Dzisiaj juz wszystko zazylem, sertre, benzo, paracetamol i nadal do niczego sie nie nadaje a w dzien powszedni przeciwnie! Och! Wszystko bym zrobil.
Walcze nadal. Westerplatte sie trzyma!
Uwaga! Użytkownik pan Szwejk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 192 / 4 / 0
pan Szwejk pisze:
Czego to moze byc objaw? Napewno zespolu odstawiennego sertraliny.
ja podczas odstawiana sertry miałem takiego speeda, że zapomnij o spaniu w nocy, latałem i robiłem wszystko. Teraz zeszło i niestety objawy depresji i wycofania wróciły. Z drugiej strony ja nie jadłem nigdy benzo, bo mnie usypiają. Może tu szukac przyczyny?
Oddycham, bo jestem przesądny.
Obserwuje konwulsje idei i Pustkę, która śmieje się sama do siebie ...
  • 350 / 8 / 0
nie kumam - doktorka mnie zapewniała, że po asentrze żadnych objawów absty nie ma a tu widzę, że objawy są konkretne i do tego wszystko wraca do stanu poprzedniego jeśli chodzi o depreche, fobie itp.
więc to ssri widzę jest ok póki je w siebie pakujemy? tzn. maskuje tylko problem a nie leczy... to co zostaje - ryzykować i przerzucać się na coś innego albo ładować sertre do końca życia lol
ODPOWIEDZ
Newsy
Konopie w żelkach. Wszczęto dochodzenie

W Holandii w żelkach Haribo o smaku coli stwierdzono obecność konopi indyjskich. Kilka osób, w tym dzieci, zgłosiło dolegliwości po ich spożyciu. Sprawę bada holenderski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA).

Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.

1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.