Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1599 / 47 / 0
Mam pytanie do was słyszałem, że ten lek w organizmie człowieka jest w jakiś sposób przetwarzany do amfetaminy i metamfetaminy i czy te metabolity amfy i metamfy w jakimś stopniu docierają do mózgu czy nie ? Ten lek nie zalicza się do stymulantów tylko do MAO i moje pytanie jest takie co ten lek ma wspólnego z amfetaminą oprócz tego, że działa dopaminoenegicznie i zmniejsza anhedonię czy te metabolity takie jak amfetamina później docierają do mózgu bo jak by chyba docierały to ten lek by w jakimś stopniu wywoływał euforie.
  • 437 / 20 / 0
Powstaje LEWOamfetamina i LEWOmetamfetamina, które nie są tak, że tak powiem, mocne jak racematy. Poczytaj.
Ja natomiast mam inne pytanie. Kolega wyżej pisał o takim wyczynie jak dożylne podanie selegiliny. Cóż, też miałem zamiar to zrobić, wyprzedziłeś mnie ;) . To teraz trzeba iść krok dalej. A jakby tak zapodać dożylnie selegilinę i amfetaminę w jednej pompie? Sam miks amfetaminy z selegiliną przerabiałem, rzecz zdecydowanie warta próby z różnych względów - od potencjalizacji działania po neuroprotekcyjność. Ale jakby tak sobie podać jedno z drugim? Może ktoś już się odważył? Pytam, bo przecierając takie szlaki ostrożność jednak jest wskazana.
Jak się zdecyduję to oczywiście dam znać.
  • 2918 / 243 / 0
Szczerze odradzam. Kiedyś z ciekawości buszowałem po necie szukając dlaczego sele tak bardzo gryzie przy podaniu podjęzykowym, znalazłem info że jednym z wypełniaczy Seganu jest jakaś substancja całkowicie nierozpuszczalna w wodzie (tu wpisz sobie temperaturę jaką chcesz ;p), jakiś polimer czy inne gówno, które się trwale wiąże z chlorowodorkiem selegiliny (nie znam się aż tak na chemii, więc w razie czego poprawcie). Drobinki tego szitu są tak małe, że przechodzą nawet przez 1ccm filtru w pompce, o tym ze szluga już nie wspominam. Myślę, że trzeba by się zaopatrzyć w filtr x mikronów, może wtedy dałoby radę. Poza tym kolejny raz odradzam takie eksperymenty, tak naprawdę to na necie nie ma żadnych opisów podania tego iv, badań tym bardziej. Także CHUJ WIE jaki to ma wpływ na zdrowie, nie ma absolutnie żadnych badań na ten temat, intuicja po paru próbach podpowiada mi że bardzo niekorzystny, dlatego też zaprzestałem stosowania tej drogi podania i po raz trzeci ją odradzam.
Dawny nick: tur3k
  • 204 / 6 / 0
Reasumujac, do 10mg dziala tylko na dopamine?
  • 448 / 14 / 0
Nie ma czegoś takiego jak działanie na dopaminę. Do 10mg selegilina jest inhibitorem enzymu MAO-B, co ni mniej ni więcej oznacza, że osłabia działanie enzymu rozkładającego fenyloetyloaminę, dopaminę i serotoninę.
  • 20 / / 0
Mogę podczas kuracji seganem brać fenibut? Będzie działał dobrze? Czy są jakieś przeciwwskazania
  • 258 / 16 / 0
Możesz.
  • 204 / 6 / 0
Czy wlaczenie tyroksyny zminimalizuje pobudzenie fizyczne? Nie przypuszczam, ze to pobudzenie mialoby wynikac z dzialania noradrenaliny, wiec zbijanie cisnienia mija sie tu z celem. W poprzednich (p)odpowiedziach wyczytalem cos tyroksynie, pomoze?
  • 81 / 4 / 0
Jest szansa dostac to od lekarza nie mając parkinsona?
  • 226 / 35 / 0
Jak trafisz na otwartego lekarza/przekonasz go, ze np. w USA stosuja to jako antydepresant (wiem, ze plastrach, ale stosuja), w badaniach wykazuje dzialanie p-depresyjne (mozesz druknac takie badanie, liczac, ze lekarzyna potrafi po angielsku sklecic dwa zdania) albo trafi Ci sie dobra gadka, to moze. Ale ciezko ogolem.

Latwiej chyba dostac ten lek u prywaciarza, ale pewnosci tez nie ma
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

"Bardzo lubiłem amfetaminę". Znany muzyk o narkotykach

Kazik Staszewski opowiedział o swoim doświadczeniu z narkotykami. Muzyk sporo eksperymentował z używkami.