Trazodon – organiczny związek chemiczny z grupy triazolopirydyn[1], lek o działaniu przeciwdepresyjnym z grupy antagonistów receptorów serotoninowych 5-HT2 i antagonistów i inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny[w innych językach] (SARI)[2][3][4][5][6][7]. Lek ten wywiera również pewne działanie α-adrenolityczne poprzez blokowanie receptorów α1-adrenergicznych[8]. Stosowany jest w postaci chlorowodorku. Szczególnie przydatny jest w subpopulacji pacjentów chorych na depresję ze współwystępującą bezsennością, lękiem (ma działanie anksjolityczne) czy dysfunkcjami seksualnymi. Stosowany jest w monoterapii, w wyższych dawkach lub w leczeniu skojarzonym np. z lekami z grupy SSRI, aby zlikwidować ich skutki uboczne w postaci bezsenności lub PSSD.
ktoś ma jakieś info o trazodoni hydrochloridum -Trittico? a ja się z nim jakoś dziwacznie czasami bawię... i nawet nie wiem co mogę, a co nie.
Dodano strukturę + Wiki - 909
* może nasilać działanie środków zwiotczających mięśnie szkieletowe oraz lotnych środków znieczulających
* nasila działanie hipotensyjne pochodnych fenotiazyny
* podawanie łącznie z guanetydyną, prazosyną, hydralazyną lub pochodnymi fenotiazyny zwiększa ryzyko wystąpienia zaburzeń erekcji
* może zwiększać stężenie digoksyny i fenytoiny we krwi
* może nasilać działanie alkoholu, barbituranów oraz innych leków działających hamująco na o.u.n.
* nie zaleca się jednoczesnego stosowania trazodonu z inhibitorami MAO lub stosowania trazodonu w ciągu 2 tyg. od ich odstawienia
* nie zaleca się także podawania inhibitorów MAO w ciągu tygodnia po odstawieniu trazodonu
* donoszono o wahaniach czasu protrombinowego u pacjentów otrzymujących równocześnie warfarynę i trazodon
* stosowanie trazodonu w skojarzeniu z lekami z grupy benzodiazepin jest bezpieczne, należy jednak wziąć pod uwagę nasilenie działania uspokajającego.
* należy zachować ostrożność przy spożywaniu produktów zawierających sok z grejpfruta; większe ilości mogą spowodować interakcje z trazodonem
:-p
Słońce, jezioro, ich trzech, ale nas czworo...
antyk pisze: Za Wikipedią]
* może nasilać działanie środków zwiotczających mięśnie szkieletowe oraz lotnych środków znieczulających
* nasila działanie hipotensyjne pochodnych fenotiazyny
* podawanie łącznie z guanetydyną, prazosyną, hydralazyną lub pochodnymi fenotiazyny zwiększa ryzyko wystąpienia zaburzeń erekcji
* może zwiększać stężenie digoksyny i fenytoiny we krwi
* może nasilać działanie alkoholu, barbituranów oraz innych leków działających hamująco na o.u.n.
* nie zaleca się jednoczesnego stosowania trazodonu z inhibitorami MAO lub stosowania trazodonu w ciągu 2 tyg. od ich odstawienia
* nie zaleca się także podawania inhibitorów MAO w ciągu tygodnia po odstawieniu trazodonu
* donoszono o wahaniach czasu protrombinowego u pacjentów otrzymujących równocześnie warfarynę i trazodon
* stosowanie trazodonu w skojarzeniu z lekami z grupy benzodiazepin jest bezpieczne, należy jednak wziąć pod uwagę nasilenie działania uspokajającego.
* należy zachować ostrożność przy spożywaniu produktów zawierających sok z grejpfruta; większe ilości mogą spowodować interakcje z trazodonem
:-p
[/quote]
"PRZEDAWKOWANIE
Najważniejsze objawy przedawkowania trazodonu to: uczucie senności, utrata świadomości, nudności, wymioty, suchość błon śluzowych jamy ustnej, zaburzenia oddychania, drgawki lub zmiany w EKG.
W przypadku przedawkowania należy najszybciej jak to możliwe opróżnić żołądek pacjenta np. poprzez sprowokowanie wymiotów i niezwłocznie zasięgnąć porady lekarza, który może zalecić płukanie żołądka i zastosować leczenie objawowe z uzupełnieniem płynów ustrojowych. Nie jest znane specyficzne antidotum."
to mnie ciekawi
bawię się z nim wspaniale
Triticco to włoski lek antydepresyjny, o średnim działaniu takowym i słabą komponentą nasenną. Sam rzadko wystarcza, zazwyczaj podaje się go razem z innym lekiem antydepresyjnym. Podawany zazwyczaj przed spaniem z innymi lekarstwami. Najczęściej zaczyna się od 1/3 tabletki (stąd poniekąd nazwa - potrójny), by po tygodniu dorzucić kolejną i skończyć na ostatecznie całej tabletce.
Ja mam tego po uszy, oj się pobawisz kiciu :-p A lek faktycznie jest bezpieczny tylko nie wiem, czy jest sens bawienie się swoją gospodarką serotoninową taką słabizną, gdy tyle pięknych innych smakołyków na tym świecie.
Kochanie, czemu od razu z tym nie do mnie? ;-)
Triticco to włoski lek antydepresyjny, o średnim działaniu takowym i słabą komponentą nasenną. Sam rzadko wystarcza, zazwyczaj podaje się go razem z innym lekiem antydepresyjnym. Podawany zazwyczaj przed spaniem z innymi lekarstwami. Najczęściej zaczyna się od 1/3 tabletki (stąd poniekąd nazwa - potrójny), by po tygodniu dorzucić kolejną i skończyć na ostatecznie całej tabletce.
Ja mam tego po uszy, oj się pobawisz kiciu ]
Ech kochany, nie chciałam Ci zawracać głowy :)
Tyle, że ja już doszłam do dawki 900mg sam i z dodatkami
ostatnio już 900 zamontowałam, dopalałam całą noc, piłam i poszłam tańczyć... pamiętam wszystko, ale mocno odrealniona jakaś byłam i co dziwne, upić się nie mogłam. czułam alko, ale upić się nie upiłam... wstałam w sobotę raniutko, rześka jak skowronek, od rana piwo, MJ, a wieczorem przed następnym wyjściem dorzuciłam chyba 3 tabletki, tram i nie pamiętam czy coś jeszcze... pamiętam wszystko, a piłam dosyć dużo i też się upić nie mogłam...
działa całkiem dobrze i skutecznie usypia, co też jest dla mnie ważne, przy przymusowej odstawce mirtoru miałem dziwne skutki odstawienne połączone z pogorszeniem nastroju (jasne, prawo murphiego, kiedy coś się pierdoli w życiu osobistym jak na złość antydepresant się w aptekach skończył), ale nie tak ostre jak po paroksetynie (sajgon).
działanie antydepresyjne jest widoczne, bo nawet kiedy jest prawie ze wszystkim chujowo mam siłę żeby coś robić, a nie wpadam w doła, jak bywało wcześniej
nasennie też działa dobrze, po 2 godzinkach od zjedzenia tabletki potrafię spokojnie zasnąć, ale nie jest to jak przy mianserynie że muszę iść spać, bo nic sensownego nie zrobię
pozdrawiam, i polecam
btw. działanie leku zaczyna się dosyć szybko, bo już po paru dniach, co też jest wielkim plusem :)
mam jeszcze pytanie - czy trazodon osłabia (jak SSRI) czy wzmacnia (jak TLPD) serotoninogeniki?
Hyperreal extra Woodstock team '09
CHWAŁA KOGO!
Godom po ślonsku, jym kwasa, kurza ziele, zajebiiiiiiiiiście sie bawia - jestem okej? :D
dostałem dziś recepte na triticco mając do wyboru to lub mirtazapine. Co myślicie?
aha i mianseryne jeszcze miałem do wyboru. Ogólnie powodem wydania leku były przewlekłe kłopoty ze snem spowodowane piciem i tramem (tzn ich odstawieniem) i babka dała 1 op nasenu doraźnie i do wyboru te 3 leki. mało o nich wiedzxiałem i wybrałem trittico.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marsz-wyzwolenia-konopi-w-warszawie-28-05-2022-r-.jpg)
Zróbmy przykrość „gangom ze Wschodu” i zalegalizujmy marihuanę (na dobry początek)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/f5.large_.jpg)
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu
Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/wybory.jpg)
Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?
Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/profesor.jpg)
Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku
Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.