Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam. Nurtuje mnie pytanie. Będąc na imprezie znajomi namówili mnie na kreskę substancji psychoaktywnej. Chciałbym zapytać czy istnieje ryzyko zakażenia podczas "wciągania" z banknotu, który wyjąłem z bankomatu kilkanaście godzin wcześniej? Dodam, że z nikim się tym banknotem nie dzieliłem, używałem go jako jedyny i tylko raz "spróbowałem". Dodatkowo na skutek kataru następnego dnia po jakiś 30h od ciągłego wydmuchiwania zauważyłem swoją krew na papierze z podrażnionej śluzówki. Użyty banknot mam ze sobą i oglądałem go z każdej strony, żeby wykluczyć czy nie jest brudny od jakiejś krwi czy płynów i w tym temacie czysto
Proszę o odpowiedź czy jest się czym martwić i czy jest jakiekolwiek ryzyko zakażenia hiv/hcv skoro z nikim nie współdzieliłem ów banknotu.
Z tego co się orientuje ryzyko jest kiedy wspóldzieli się banknot czy słomkę, a tutaj?
  • 20 / 3 / 0
Myśle ze nie masz się czym martwić
  • 4 / 2 / 0
Jeżeli nie jesteś pewny, czy się nie zarazisz, to dla swojego spokoju psychicznego używaj własnej zwijki.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci

Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.

1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.

Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.