Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 129 / 199 / 0
Jeśli gdzieś się przede mną ukrył wątek poświęcony tylko i wyłącznie tej roślince to proszę o przeniesienie, bo zaśmiecać forum nie mam ochoty.

Jako że temat tej roślinki się regularnie pojawia w różnych miejscach ( doping mózgu, zioła nasenne i uspokajające) postanowiłam zgłębić temat równocześnie szprycując się w międzyczasie dużymi ilościami pysznego rumiankowego naparu...

Mamy dwa podstawowe gatunki rumianku:
-Rumianek pospolity – Matricaria chamomillae
Spoiler:
-Rumianek bezpromieniowy - Matricaria discoidea
Spoiler:
A teraz to co nas naprawdę interesuje, czyli główne składniki aktywne ( zwykły rumianek pospolity):

Kwiaty zawierają 0,3 - 1,3 % olejku eterycznego:
-chamazulen (6-18 %), -przypisuje się działanie przeciwalergiczne

-postazulen, prekursor azulenu, który wykazuje działanie przeciwzapalne, polegające na hamowaniu wyzwalania endogennej histaminy, pobudzaniu czynności układu siateczkowo-śródbłonkowego oraz fagocytarnej aktywności leukocytów

-alfa-bisabolol i jego tlenki (25 - 50%),
Spoiler:
Badania wykazały, że α-bisabolol i chamazulen mają silne działanie hamujące wzrost bakterii i grzybów. W przypadku tlenku bisabololu oraz spiroeteru działanie przeciwdrobnoustrojowe było znacznie słabszehttp://www.czytelniamedyczna.pl/4912,ru ... cznyc.html

-spiroeter, -hamuje wydzielanie histaminy (mediatora wyzwalającego reakcję alergiczną) oraz serotoniny i bradykininy (substancji wywołujących stany zapalne)

-beta - farnazen,- zawarty także w bazyli, gotu-cola i chmielu seskwiterpen, jeden z izomerów farnazenu,

-mircen
- występowanie : sosna, kminek, wawrzyn, koper, konopie, szałwia, estragon, imbir.
-słabo rozpuszczalny w wodzie, ale za to dobrze w etanolu, chloroformie i eterze.
-najobficiej występujący terpen w konopiach , przyspiesza przedostawanie się THC do mózgu; odpowiada za coutch-lock ( kanapowy haj ?)
-kadinen
-C15 H24, płynny związek terpenowy, znajdujący się w wielu olejkach eterycznych.
- działanie przeciwzapalne
Drugą grupę stanowią flawonoidy (związki roślinne o działaniu przeciwutleniaczy):
-apigenina, (4’,5,7-trihydroxyflavone)
- występowanie: pietruszka, seler, rozmaryn, oregano, tymianek, kolendra, bazylia, rumianek, szpinak, czerwone wino, goździki
-Hamuje aktywność 5- i 12-lipooksygenazy
-Hamuje syntezę prostaglandyn PGE2, hamuje aktywność enzymu cyklooksygenazy COX2
- substancja ta przyspiesza proces tworzenia się komórek nerwowych i wzmacnia połączenia nerwowe w mózgu, co może pozytywnie wpływać na funkcje zapamiętywania i uczenia się. (D'Or Institute for Research and Education, Federal University of Rio de Janeiro i Federal University of Bahia -Brazylia)
-wiąże się z receptorami estrogenowymi
-może powstrzymywać nowotwory piersi dzięki pozbawianiu komórek nowotworowych mechanizmu chroniącego je przed apoptozą( Ohio State University (OSU) )
-apigenina łączy się ze 160 proteinami w naszym organizmie
-jest silnym aktywatorem kanału jonowego TRPV4 który pobudza wzrost nowej chrząstki w stawach, naśladując efekt działania fizycznego ruchu który również w umiarkowanym zakresie aktywuje jej wzrost. Kanał jonowy zwany TRPV4 jest potencjalnym celem dla nowych terapii do leczenia choroby zwyrodnieniowej stawów w tym regeneracji chrząstki . Badania wykazały że zablokowanie kanału TRPV4 aktywuje zmiany zwyrodnieniowe w osteoartretyzmie .Apigenina również stymuluje neurogeneze i tworzenie nowych neronów (pamięć ,koncentracja). Apigenina ma działanie przeciwnowotworowe.
https://fitoterapeuta.wordpress.com/201 ... -stawowej/

-luteolina :
-antyoksydant
-zwiększa wydalanie moczu
-pełni funkcję aktywatora transporterów monoamin, szczegolnie serotoniny
-jest inhibitorem pde4
- hamuje rozwój reakcji zapalnej,obniżając poziom cytokin prozapalnych( szczególnie interleukiny 6 -IL6)
-poprawia pamięć przestrzenną
- bezpośrednio oddziałuje na tworzenie się LTP(Long-term potentation)który w gruncie rzeczy jest procesem polegającym za intensywniejszym przesyłaniu sygnałów pomiędzy neuronami. Zjawisko to jest uwarunkowane częstszym pobudzaniem synapsy – częściej używane połączenia stają się po prostu silniejsze. Mechanizm ten stanowi fundament takich funkcji jak uczenie się i zapamiętywanie.
- chroni synapsy nerwowe.
-hamowanie aktywacji mikrogleju
-występuje także w zielonej papryce,marchwi, pietruszce, selerze, tymianku, mniszku lekarskim, mięcie pieprzowej, rozmarynie, oregano i szałwii lekarskiej

-kwercetyna, -wykazuje działanie przeciwutleniające, zapobiegające agregacji płytek krwi (przeciwzakrzepowe) i przeciwzapalne. Związek ten hamuje aktywność enzymu - hialuronidazy, co objawia się uszczelnieniem naczyń krwionośnych i co za tym idzie - utrudnieniem bakteriom wniknięcia do tkanek organizmu.

- inne 7-glukozydy
- Rumianek zwiera m.in. 7-glukozydy: apigeniny (około 0,5%), tj. kosmosyna, luteoliny, kwercetyny, patuletyny, chryzosplenetyna (3,6,7,3’-tetrametylokwercetagetyna), chryzoeriol
http://www.panacea.pl/articles.php?id=143

Trzecią pochodne kumarynowe:

-umbeliferon (7-hydroksykumaryna)
– organiczny związek chemiczny, jedna z najczęściej spotykanych w przyrodzie kumaryn.
- występuje w wolnej postaci aglikonu.
-Posiada zdolność do absorpcji ultrafioletowej części promieniowania słonecznego, należy do substancji fotochronnych. Pochodne umbeliferonu mają zastosowanie w produkcji kosmetyków przeciwsłonecznych.
-Herniaryna i umbeliferon pochłaniają promienie UV dł. 280-315 nm)
- herniaryna.

ogólnie flawonoidy i związki kumarynowe zawarte w kwiatach działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, znosząc objawy kolki jelitowej. Dzięki temu rumianek przywraca prawidłową perystaltykę ( ruchy robaczkowe jelit), zapobiega wzdęciom i jest skutecznym środkiem wiatropędnym.

-Większość kumaryn działa też przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i uspokajająco.

W samych kwiatach występują:
- spirocykliczne poliacetyleny,
-cholina,
-karotenoidy,
-sole mineralne i śluz (do 17 %).

Więcej tekstów o rumianku jakby komuś było mało ...
Taki rodzaj bibliografii.
Pogrubiłam to co może być ważne z naszego specyficznego punktu widzenia :gun: :
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Obserwacje własne : na mnie mocny napar z rumianku ( 9-12g) działa elegancko uspokajająco i lekko nasennie, ładnie łagodzi przeróżne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego wywołane przeróżnymi eksperymentami.
W dużych ilościach na mój gust rzeczywiście czuć zbijanie serotoniny, co bywa czasem przydatne, choć w tym celu warto użyć gotowych ekstraktów jak choćby propagowany w tym celu urosept zawierający dodatkowe składniki i podbijające ten efekt.
Smakuje jak należy więc miło się pije.

Koniec referatu :yay: :yay: :yay:
Ciekawe czy ktoś przebrnie przez całość :nuts:
Doskonale komponuje się z innymi roślinkami których używam w celu sedacji, typu: melisa, passiflora, chmiel, kozłek lekarski, siwiec itd.

Edytowano tytuł - Berig
Wszystko co tu wypisuję zrodziło się w najgłębszych odmętach oceanu mej spaczonej wyobraźni...
Najprawdopodobniej podczas odwiedzin w krainie snów...
Wiara w prawdziwość moich słów może sugerować konieczność skonsultowania się z psychiatrą :-D
  • 1450 / 18 / 0
Piję prawie codziennie po 2-3 "tampony" z rumiankiem. Zniknęły mi zgagi i redukował się refluks.
I przychodzi czas, że odurzanie się alkoholem przestaje być interesowne

Pamiętaj człowieku młody- NIE ĆPAJ Z POWODU MODY
  • 3955 / 146 / 0
warto wspomniec, ze jezeli chodzi o torebkowe ziola to jedyna warta uwagi sprawdzone info - sprawdzalem rozne prujac torebki i w tych juz na oko jest najlepszy jakosciowo susz, te innych firm to w 99% syf.

btw, ostatnio wieczorami lubie popijac 'drinka' z rumianku, melisy i szalwi, delikatnie relaksuje i ulatwia zasypianie.
niedojebanie genetyczne
  • 766 / 133 / 6
@eso
Kumpel miał praktyki w Herbapolu Poznań, mówił mi, że do torebek lecą same ścinki, więc nie warto. 5 zł kosztuje torba 50g normalnego zioła do zaparzania i tylko takie ma sens.

Rumianek ma moc! Mocna herbata (4-5g) potrafi wyłączyć stymulanty prawie jak benzodiazepiny.

@Lilith123
Bardzo ładnie opisane, zmieniłem nieco tytuł. Dodam jeszcze trzy właściwości.
1) Apigenina działa agonistycznie na receptory adenozynowe - ten efekt jest jednym z elementów sedatywnego (oprócz wspomnianego - agonizm GABA-A BZD, aktywacja wychwytu zwrotnego monoamin)działania rumianku, wszak adenozyna to neurotransmiter hamujący. Można elegancko "wyłączyć" nim kawę dzięki temu. Źródło.
2) Apigenina wykazuje zdolność do blokowania receptora NMDA, co może być wykorzystane w terapii depresji i uzależnień, wywiera tą drogą także delikatny efekt uspokajający (o innym charakterze niż GABAerigczne uspokojenie). Źródło
3) Flawonoidy rumianku są słabymi antagonistami opioidowymi, blokującymi najsilniej MOR i KOR, natomiast DOR pomijalnie. Powinowactwo posiadają na tyle niskie, że ich znaczenie modulujące układ endoopioidowy jest nieznaczne. Źródło
Harm reduction i rozsądek sposobami na to, drogi użytkowniku substancji psychoaktywnych, byś cieszył się pełnią efektów swych specyfików przez całe życie.

ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
  • 3955 / 146 / 0
ma ktos wiedze o tym, ze rumianek ma dzialanie hamujace serotonine? ostatnio natrafilem gdzies na takie info.
niedojebanie genetyczne
  • 69 / 13 / 0
Rumianek zawiera chamazulen który hamuje histamine czyli receptor H1.Antyhistaminy hamują seroronine więc tak to prawda.
  • 59 / 5 / 0
Mam pytania do osób, które piły napary z rumianku pospolitego przy problemach ze zgagą, chorobą refluksową przełyku i nadmiarem produkcji kwasu żołądkowego - jak często i jak długo spożywaliście taką herbatkę? Lepsze/szybsze efekty przynosił napar mocny czy może ten słabszy? Czy mocny jest w ogóle wskazany przy tego typu problemach - może wręcz podrażnia, a więc szkodzi, zamiast pomagać? I ostatnie, najważniejsze pytania: jakie efekty przyniosła Wasza "kuracja"? Czy utrzymywały się one również po zaprzestaniu picia rumianku, a może wciąż go pijecie raz na jakiś czas, aby podtrzymać efekty? Jeżeli tak, to jak często przygotowujecie sobie taką herbatkę?

Jak dotąd o dobroczynnym wpływie rumianku pospolitego na układ trawienny napisały tylko dwie osoby - Lilith123 i C9H13N, a może ktoś jeszcze może się na ten temat wypowiedzieć? Chciałabym przede wszystkim poznać więcej szczegółów, a kwestie, które szczególnie mnie interesują, poruszyłam w pytaniach powyżej, dlatego byłabym bardzo wdzięczna za udzielenie mi tych kilku odpowiedzi.
  • 3955 / 146 / 0
uzywal ktos wyciagu alkoholowego z rumianku? wpadlo mi w rece troche takiego.
niedojebanie genetyczne
  • 2897 / 613 / 10
Wypiłem dzisiaj całkiem sporo naparu z rumianku, czuję się jak po małej dawce benzo, nieźle. Niestety na nerwicę pomaga mi w stopniu minimalnym. Zaraz zaparzę sobie mocniejszy napar.

Porownałbym ten stan sedacji do flubromazepamu, ale nadal nie odczułem mocniejszego działania na lęki. Niedługo kupię sobie melisę w liściach, zobaczymy jak z nią będzie.

Próbowałem też wapo, trochę mi się spaliło co utrudniło inhalację , ale nawet ok. Ładnie pachnie.
Hiperrealna propaganda w polskiej sieci
  • 9298 / 1806 / 2
Kur... Rumianku to ja wypilem xxx gr.
Niestety czasem zamiast uspokoic podbijal bezsennosc.
Zapewne ma to zwiazek z histamina i potasem.

Fajnie sie sprawdza jak nie cpamy czy na zjazd.
Tygodniowe stosowanie obniza histamine, tylko nie wiem czy nie opiera sie na majstrowaniu z potasem...
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
ODPOWIEDZ
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.

TVN24: „Tak wpadł szaman-informatyk"

UWAGA: Uwaga artykuł z TVN24, który poniżej przedrukowujemy, jest raczej kiepskiej jakości, jednak publikujemy go z uwagi na fakt, że jako jeden z niewielu opisuje przypadek zatrzymania i represjonowania osoby najprawdopodobniej prowadzącej ceremonie z ayahuascą.