Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 62 / 7 / 0
Słyszę co jakiś czas jak określane są osoby zażywające. Podobno to są 3 różne określenia …jestem ciekaw Waszych opinii jakie są Wasze opnie
Enjoy 🙂
  • 229 / 72 / 0
Czysta semantyka, ewentualnie mechanizm wyparcia. Nie ma IMO nic zlego w nazywaniu narkomanow narkomanami, grunt to nazywac rzeczy po imieniu. Inna sprawa ze ww. mechanizm iluzji i zaprzeczen lepszego prezentu niz te lamance semantyczne nie mogl chyba dostac. Nie jestem cpunem! Tylko osoba zazywajaca. Eee to jeszcze nie jest zle, jeszcze jest git. Poki swistak pali ze sreberka (alzheimer gratis), zamiast napierdalac po instalacji jak cpuny najgorsze to wszystko gra. Pozostaje tylko czekac az zafunduja nam okreslenie rownowazne z byciem czesciowo w ciazy, bo w kierunku takich absurdow ta nowomowa zmierza.
  • 3209 / 542 / 0
W sumie ciekawy pomysł podsunales, "osoba zażywająca" powinno wejść do ogólnego słownictwa tak naprzeciw obecnym oczekiwaniom politycznym.
Mowa nienawiści staje się już pase, jak niebawem wejdzie to w ogólne prawo EU to wciągajac kreske na ulicy jak ktoś Cie nazwie ćpunem to zadzwonisz pod 112 i mu zawiasy przyklepia za pogardliwe określenie.
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 62 / 7 / 0
Chodziło mi o coś innego. Ćpun określenie osoby która nie pracuje ćpa, kradnie , wynosi do lombardu, kłamie i robi wszystko by zdobyć i zażyć narkotyk. Jest poza ramami społecznymi i żyje według norm między ludzkich, wyobcowany, samotny, mocno zszargany psychicznie i fizycznie. Osoba zażywająca nie musi być uzależniona, pracuje, jest częścią społeczeństwa ( pełni w nim role )
  • 109 / 37 / 0
W sumie to synonimy po prostu. Chociaż ćpun kojarzy mi się z kimś już zabranym, bez niczego i skupiający się na dragach. Narkoman to osoba działająca w społeczeństwie ale potrzebująca się odurzać czymkolwiek. Uzależniony to po prostu osoba zażywająca konkretny narkotyk.
  • 229 / 72 / 0
15 grudnia 2024spokojnie07 pisze:
Osoba zażywająca nie musi być uzależniona, pracuje, jest częścią społeczeństwa ( pełni w nim role )
Czyli jest uzytkownikiem rekreacyjnym, badz jesli pomimo uzaleznienia funkcjonuje w miare normalnie, pracuje itd to mowimy o narkomanie wysoko funkcjonujacym.
  • 3245 / 617 / 0
Kluczem do określenia jest cały opis jaki temu nadamy, a w danej chwili to tylko podsumowanie jednym słowem, a nie bezpośrednia definicja.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 33 / 12 / 0
Jest jeszcze psychonauta, czyli ktoś kto niekoniecznie jest uzależniony, ale zażywa niektóre substancje psychoaktywne z grupy szeroko pojętych psychodelików w celu rozwoju umysłu.
  • 36 / 5 / 0
@Anatompuk

Grząski grunt. Jak dla mnie to dalej może być ćpun mimo ograniczenia się do psycho, takie osoby często dorobią do tego ideologię, uracjonalizowują to co robią, stawiają narkotyk w centrum wszechświata. Właśnie: narkotyk, taka osoba to dalej narkoman.

A różnica między trzema określeniami jak dla mnie sprowadza się do wydźwięku (lub jego braku) pejoratywnego i wynikającego zastosowania. Terapeuta nazwie cię chętniej uzależnionym, niż ćpunem, z punktu widzenia nauk można mówić o narkomanie itd. Oczywiście ramy nigdy nie są sztywne, ale tak to mnie więcej widzę i stosuję.
  • 690 / 154 / 0
1. Ćpun - to taki ze skłotu
2. Narkoman - wali najczęściej swoją ulubioną substancję
a) wysokofunkcjonujący: ogarnia wszystko;
b) po prostu narkoman: śpi do 11, czasami brakuje hajsu, różnie to jest, robota raz jest raz nima (tu ja się zaliczam, chociaż czasami przepoczwarzam się w wysokofunkcjonującego);
3. Uzależniony - poradził sobie z nałogiem, mitingi, sranie w banie, cipka też mu urosła, no ogólnie szacunek, pewnie już nie gadacie dawno bo zerwał z Tobą kontakt
ODPOWIEDZ
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).