Dział dostępny także bez rejestracji, gdzie szybko możesz otrzymać odpowiedź, gdy czas jest na wagę złota.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam
Zwracam się do was z prośba o pomoc
Dzieje się to wszystko około 6lat
Paliłem dużo marihuany, po pewnym czasie zauważyłem, że odczuwam ból gardła, problem z połykaniem śliny. Najbardziej przy wodospadzie/wiadrze
To było straszne, nie mogłem nic powiedzieć, sprawiało mi to trudność wręcz mnie wykręcało. Działo się to tak podczas palenia, tylko. Papierosy także paliłem od młodego wieku. Po pewnej imprezowej nocy której dobrze nie wspominam w których był grany alkohol/marihuana/pierwszy raz feta. To było moja druga styczność z wciąganiem, kolejnego dnia w godzinach wieczornych zaczalem odczuwać ucisk w gardle jakbym miał się udusić. Dopiero po trzech dniach się uspokoiłem, noce były nie przespane.
Od tamtego czasu odczuwałem cały czas ból, odbijanie, kulkę w gardle. Po paru miesiącach odkryłem, że to refluks żołądkowo przełykowy. Biorę leki do dzisiaj, była lekka poprawa natomiast gdy tylko zapaliłem papierosa bądź coś więcej wracało. Paliłem tylko pod wpływem alkoholu na trzezwo odczuwałem za duży ból. Zdarzało się jeszcze pare razy zażyć używki psychoaktywne poprzez nos. Spływ był koszmarny, natomiast nie za każdym razem. Teraz zdecydowanie mniej pale, papierosy także. Zdarza mi się tytoń do alkoholu lecz kolejnego dnia poranek jest straszny, mam tak przesuszone pokaleczone gardło, odbija mi się flegma i to dopiero po dłuższym czasie uda się ja wypluć. Może nie do końca zrozumiecie ten wpis ale chce się dowiedzieć jak osoby z choroba refluksu radzą sobie z używkami? Bierzecie leki, macie jakieś sposoby na powstrzymanie bólu?
Nie proponujcie żadnego manti, śmiesznych tabletek to nic nie pomaga.
Dziękuje za wszelkie wypowiedzi z góry.
Pozdrawiam
  • 248 / 84 / 0
Ja się zmagam z refluksem od 3/4 lat. Jedyne tabletki jakie przyjmowałam to Prokit, który chuja dał, także mogę się jak najbardziej podpiąć pod tym pytaniem, bo bywa to uciążliwe.
Ja mam jeszcze coś takiego, że często tracę głos z bólu gardła jak jestem w ciągu ;/
Uwaga! Użytkownik nieoszukujsiee nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 308 / 53 / 3
Z refluksem zmagam się od dzieciństwa. Jeśli chodzi o moje porady takie, żeby nie było dyskomfortu w codziennym życiu: nie przejadać się, starać się jeść lekkostrawne rzeczy (stanowczo odradzam fastfoody, słodycze, a także kakao i gorzką czekoladę), nie pić napojów gazowanych (cola, sprite itp.) ani soków, a także unikać cytrusów, pomidorów oraz ostrego. Według niektórych osób również jabłka i ich przetwory nie pomagają. Ja nie mam problemu z samym owocem, ale jakiekolwiek musy czy szczególnie wypieki to przepis na mdłości. Ogólnie w kwestii diety mi najlepiej było na diecie z dużą ilością warzyw i średnią owoców, normalnie tłuszczów i białka, ale nisko cukier (zero słodyczy, cukru, dżemów, miodów itp.), a także mało fastfoodów. Problemem takiej diety jest to, że trzeba mieć do niej solidną psychikę, bo trzymanie się jej jest serio trudne. Jednak z doświadczenia wiem, że jak sobie odpuszczę jej trzymanie to znowu będzie źle, a tego nie chcę. Ogólnie to jak wykrywałem nawrót to naprawiałem dietę, bo zwykle od niej miałem nawroty, i zaczynałem kurację IPP, które mi pomagały. Niestety papierosy, cygara, marihuana i inne rzeczy do palenia pogarszają zgagę. Ogólnie po zjedzeniu posiłku (jakoś godzinka do dwóch) nie powinno się leżeć, pochylać się ani uprawiać sportu. Leżenie i schylanie się pomaga treści pokarmowej wracać do przełyku, a wysiłek fizyczny osłabia stopień zaciśnięcia dolnego zwieracza przełyku. Polecam też spanie na podwyższeniu, pod lekkim kątem, by głowa była lekko nad nogami. Nie wpływa to negatywnie na komfort snu, a bardzo pomaga, bo przełyk i żołądek nie znajdują się w linii płaskiej, a lekko ukośnej. Jeśli będzie wam niedobrze zasypiając to połóżcie się na lewym boku i ewentualnie skulcie się. Są też rzeczy, które dla niektórych są obojętne, a innym dodają problemów, lecz to już kwestia indywidualna. Znam ludzi z refluksem, którzy jedzą kabanosy i fastfoody i dają sobie normalnie radę, a jak ja zjem jakiegoś dużego fast fooda np. frytkebab lub najem się kabanosów to przez kolejne 2-3 godziny rzygać się chce. Jeśli jednak będziecie w sytuacji, że jedyne co będziecie mogli zjeść będzie niezdrowe to bierzcie rzeczy z dużą ilością warzyw, ale nie pomidorów (np. zwykłe rollo zamiast frytrollo, sałatka zamiast frytek do burgera) i z sosem łagodnym lub czosnkowym, byle nie ostrym, ale nie obawiajcie się, że jeden burger czy kebab zniszczy wam żołądek (nie po to się wychodzi ze znajomymi na fastfoody żeby nie jeść :) ), a ze słodkich to najlepiej bez czekolady, jakieś żelki, biszkopty czy herbatniki. Do picia najlepsza jest woda niegazowana, ale jak dla mnie jakieś napoje niegazowane słodzone słodzikami też mogą być. Polecam też pójść do gastrologa, by omówić stosowanie leków. Jeśli chodzi o używki to nie mam dużego doświadczenia, ale palenie, alkohol oraz dex mi mocno utrudniały życie. Ogólnie radzę uważać na wszystkie używki, które będą w waszym żołądku.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Konopie w żelkach. Wszczęto dochodzenie

W Holandii w żelkach Haribo o smaku coli stwierdzono obecność konopi indyjskich. Kilka osób, w tym dzieci, zgłosiło dolegliwości po ich spożyciu. Sprawę bada holenderski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA).

Wysokie Mazowieckie: Matka znalazła narkotyki u 39-letniego syna i powiadomiła policję

67-letnia mieszkanka powiatu wysokomazowieckiego zawiadomiła policję o znalezieniu podejrzanych substancji w pokoju i ubraniach swojego 39-letniego syna. Funkcjonariusze z wydziału kryminalnego zabezpieczyli narkotyki i przedstawili mężczyźnie zarzuty.

1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.