Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 17 / / 0
Ktoś podzieli się wiedzą jak wpisany jest tramadol. Tzn rp: tramal 100mg /ml 96 ml ds. 3x 1. Tak jest poprawnie?
  • 38 / / 0
Mam takie pytanie, jeżeli mam znajomą magister farmacji to mogę do niej podbijać o selalginine. Bo mój konował pisze tylko SSRI SNRI i na nic innego się nie zdobędzie, a nic a nic mi to nie pomaga.
  • 12465 / 2423 / 0
Podbić możesz, ale możesz nie dostać z kilku powodów. Ja bym zostawił sobie tą znajomość na naprawdę czarną godzinę : )
  • 2924 / 243 / 0
radekgej pisze:
Mam takie pytanie, jeżeli mam znajomą magister farmacji to mogę do niej podbijać o selalginine.
Nie wiem czy mgr farmacji może w jakiś sposób (np zagrożenia zdrowia czy inna okoliczność wyjątkowa) wydać dany lek, jeśli tak to poproś o jedną pakę, jak się będzie kończyć to idź z nią do tego lekarza co chodzisz i powiedz że byłeś prywatnie i ci to wypisał a nie masz na kolejną wizytę stówki. Selegilina jest stosowana nie tylko w chorobie parkinsona ale także w depresji (w większych dawkach), więc niech nie pierdoli głupot tylko wypisuje ;) Ja też miałem sytuację że chodziłem do psychiatryczki której sam przydałby się lekarz i napierdalała mi coraz większe dawki SSRI a ja się coraz gorzej czułem, w końcu powiedziałem jej co o niej myślę i obserwując jej opad szczęki pod ziemię wyszedłem z gabinetu i się tam więcej nie pojawiłem. Leczę się teraz prywatnie i jest dobrze. Może gdybym trafił na kogoś bardziej ogarniętego to nie musiałbym płacić za wizyty, no ale wyszło jak wyszło.
Dawny nick: tur3k
  • 502 / 40 / 0
tur3k pisze:
Nie wiem czy mgr farmacji może w jakiś sposób (np zagrożenia zdrowia czy inna okoliczność wyjątkowa) wydać dany lek
Może i nazywa się to recepta farmaceutyczna, o ile się nie mylę to może coś takiego zrobić jedynie mgr farmacji, technik już nie, tutaj nieco więcej info: http://www.mz.gov.pl/leki/zasady-wydawa ... ceutyczna/
  • 419 / 44 / 0
Juz pisalem gdzies, tak mozna w aptece w naglych przypadkach albo mniej naglych przekonywujac farmaceute dostac wypisana recepte farmaceutyczna, tak kilka razy kupilem tramal i alpre. Wtedy potrzeba podac swoje dane, dowod itp.
Z tym, ze ostatnio udalo mi sie kupic np. Dorete bez wypisywania recepty na miejscu, podawania danych czy czegokolwiek. Czyzby system kontroli byl slaby.
  • 2924 / 243 / 0
Wg tego co jest napisane na stronie:
W przypadku nagłego zagrożenia zdrowia lub życia kierownik apteki może wydać bez recepty lekarskiej produkt leczniczy zastrzeżony do wydawania na receptę w najmniejszym terapeutycznym opakowaniu (z wyłączeniem środków odurzających, substancji psychotropowych i prekursorów grupy I-R).
Substancje psychotropowe to głównie grupa IV-P, w której jest sporo benzosów, (patrz cytat niżej) więc teoretycznie osoba ci to wydająca (mowa o alprze) złamała prawo farmaceutyczne nie wypisując takowej recepty. Z tramadolem akurat jest luz, nie ma go w żadnej z grup. Ja raz "wysępiłem" rolki 5mg z deklaracją że na drugi dzień doniosę reckę (wtedy naprawdę potrzebowałem, a do rodzinnego nie mogłem się dorwać), a że znają mnie w tej aptece dobrze (częste pogaduchy jak nikogo nie ma) to problemu nie było, "sprzedali" to opakowanie na drugi dzień :P

Tak przy okazji:
Substancje psychotropowe grupy IV-P to substancje o istotnych zastosowaniach medycznych i małym potencjale nadużywania
Substancje psychotropowe grupy I-P to substancje o braku zastosowań medycznych i o dużym potencjale nadużywania
Powodzenia w nadużywaniu NBOME czy DOx-ów %-D
Dawny nick: tur3k
  • 68 / 4 / 0
Za ch*ja nie moge zrozumieć jak są numerowane te recepty. Bardzo proszę o napisanie jaki jest numer recepty PRZED i PO tym poniżej
[ external image ]
  • 858 / 50 / 0
bukareszt pisze:
rrd z tego co mi wiadomo nawet jako osoba prywatna musisz okazać dokument tożsamości, nie zdziwiłbym się, jakby do przedrostka dr potrzeba pokazać dyplom, czy coś.

pierdolicie kocopoły, wczoraj poszdłem do punktu z pieczątkam i powiedziałem, że potrzebuję pieczątke do fiilmu bo studiuję w łódzkiej filmówce. 15 minut i mam pieczątkę doktora :D
  • 45 / 1 / 0
ramtram pisze:
Ktoś podzieli się wiedzą jak wpisany jest tramadol. Tzn rp: tramal 100mg /ml 96 ml ds. 3x 1. Tak jest poprawnie?

Poltram krople doustne
1 opakowanie 96ml
d.s. 2x10 wciśniec pompki
Odpłatność na B/30%/100%.
Zablokowany
Newsy
Medyczna marihuana. Przerwa tolerancyjna – prosty sposób, by konopie znów działały lepiej

Choć powszechnie uważa się, że jeśli dawka przestaje działać, należy ją zwiększyć – nie zawsze jest to właściwe podejście. U niektórych osób większa dawka działa wręcz odwrotnie, ponieważ ich organizm rozwinął zbyt wysoką tolerancję. Zwiększanie dawki może osłabić działanie terapeutyczne i zwiększyć koszty leczenia. Przerwa tolerancyjna (tzw. tolerance break) oraz zmniejszenie dawek po jej zakończeniu może zwiększyć korzyści terapeutyczne i obniżyć potrzebne ilości konopi nawet o 60%.

Do 3 gramów marihuany bez recepty? Poszło pismo z Sejmu do rządu

Legalizacja posiadania marihuany na własny użytek w ilości do 3 gramów - taka propozycja wpłynęła do sejmowej Komisji do spraw petycji. - Obowiązujące przepisy penalizują za posiadanie nawet niewielkiej ilości marihuany. Nie odpowiadają one współczesnym realiom społecznym i ustaleniom naukowym - argumentuje autor.

Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję

W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.