uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 34 / / 0
prosze mnie nie doosylac do wyszukiwarki bo szukalem i nie znalazlem wystarczajacych odpowiedzi

czy nadaje sie taki growbox : 40 wysokosci, szerekosc 30, dlugosc 50

taki dlugi i niski

czy da rade zrobic w nim SOG na 9 roslinek ( 8*20W swietlowek)?

2 ytanie dotyczy mojej poprzedniej uprawy, z ktorej zostala juz tylko 1 roslina; rosnie ona wolniej niz powinna, mam nadal fotoperiod 18/6 po 4 tygodniach, kiedy powienineem zmienic na 12/12 ?
Uwaga! Użytkownik eloelo5 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 228 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: zork »
heh na 9 roslin, to jest za mala powierzchnia i jest za nisko, jakbys mial z metr(wysokosci) do dyspozycji bylo by ok(w miare), hmm 0.15m^2 to roslinka, dwie, te 8 swietlowek wystarczy, pomysl o wentylacji
  • 34 / / 0
Nieprzeczytany post autor: eloelo5 »
tak o wentylacji pomyslalem, ale wlasnie cos takeigo wyczytalem:

"W typowym SOG'u klony zasadzone sa w gęstości 9 roślin na stopę kwadratową (tzn. 0.1m kwadratowego)"
Uwaga! Użytkownik eloelo5 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 645 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Fubar »
[quote="eloelo5"]
tak o wentylacji pomyslalem, ale wlasnie cos takeigo wyczytalem]

Tyle, że taki sog o którym mowa to: metoda uprawy komercyjnej na duża skalę: - klony nie rośliny z nasion. Jak bediesz miał 50 m2 tej samej odmiany: i bedziesz chciał w ciagu roku uzyskać jak najwiecej zbiorów // ile sie da..// to Ta metoda bedzie Cie zainteresowac.
Włókna azbestowe mogą być komplementarne do nici DNA.
  • 34 / / 0
aha dzieki; ale zrobilem juz tego growboxa to jest sens to robic? ile mniejwicej plonow z tego bedzie?

pozdrawiam
  • 645 / 3 / 0
eloelo5 pisze:
aha dzieki; ale zrobilem juz tego growboxa to jest sens to robic?
Uprawiać w tym boxie? Tak a czemu nie?
eloelo5 pisze:
ile mniejwicej plonow z tego bedzie?

pozdrawiam
plon? LST - licz na coś miedzy 60 a 80 g : 80 w porywach:- jakbys miał 150W HPS nieco wiecej.
  • 34 / / 0
dzieki za pomoc:)
  • 52 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mustang »
eloelo5 pisze:
40 wysokosci
Fubar pisze:
plon? LST - licz na coś miedzy 60 a 80 g : 80 w porywach:- jakbys miał 150W HPS nieco wiecej.
Można używać HPS'a na tak małą wysokość? Nie popali roślinek? A jeśli można 150w to czy moge użyć 250w na boxa [ external image ] [40/30/90]
Aha i ile sztuk mogl bym uprawiać w takim boxie? jakich technik urzywać żeby starczyło te max 90cm boxa ( minus lampa i doniczki.. zostaje mało na rośline)
i ile gram moge się spodziewac... (jestem początkujący indoorowiec:)

Sry za wyciąganie starego tematu.. ale przeczesywałem forum i własnie mam podobny problem.
Uwaga! Użytkownik mustang nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 361 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Darksouled »
mam wlasnie takiego boxa i miesci sie jedna roslinka, ale 2 by sie dalo upchnąć. a hps wiekszy niz 150 nie ma sensu pomysl skoro daje sie 600w hpsa na 1m^2 to na 0.12m^2 by ci akurat hps 70W styknol albo 5/6 swietlowek
  • 645 / 3 / 0
mustang pisze:

Można używać HPS'a na tak małą wysokość? Nie popali roślinek?
O ile nie dopuścisz do tego aby szczyty doszły zbyt blisko lampy]
A jeśli można 150w to czy moge użyć 250w na boxa http://img265.imageshack.us/img265/1157 ... x5aq.jpg[b][40/30/90][/b]
[/quote]

masz 0.12 m2 - wystarczyło by 100W HPS
150W - jest wypas: - dobra wentylacja się szykuje.
A 250W to przegięcie.// piekarnik//

Licz, że 400 HPS w/m2 to minimum
600 to okolice optimum.
A wszystko więcej już nie daje wielkiego wzrostu plonu z powierzchni a za to powoduje problemy z chłodzeniem.

No.. to pewne przybliżenie: bo lampy roznej mocy maja inna wydajnosć i tak prosto tego się nie da liczyć: ale.

Przy 100W HPS masz w takim boxie:
833 w/m2 – teoretycznie już wypas :
przy 150W
1250 W/m2 czyli 2X optimum ;)

nie ma sensu przekraczać pewnej ilości mocy na m2 ponieważ: nie przekłada się to na plony: w taki sposób – że 2x więcej światła = 2 x większy plon.
Największą różnice zobaczyłbyś pomiędzy 300W/m2 a 600w/m2 potem: może i cos tam jeszcze to daje: Ale- jest coraz więcej problemów z temperatura.

Po prostu lepiej jest dać:
Np.: 0.25 m2 i lampę 150W niż 0.12 i lampę 150W.
Masz więcej miejsca: mniej przejmujesz się wentylacją:
I pomimo tej samej mocy wyciągniesz większe plony.
mustang pisze:
Aha i ile sztuk mogl bym uprawiać w takim boxie? jakich technik urzywać żeby starczyło te max 90cm boxa ( minus lampa i doniczki.. zostaje mało na rośline)
i ile gram moge się spodziewac... (jestem początkujący indoorowiec]

ja wiem?
Może jedna + LST / pewnie kupisz femi? - nie znoszę femi.. ale przy takiej wielkości pomieszczenia ... i nastawieniu się jedynie zapewne na zbieranie doświadczeń/
2 rośliny wejdą luzem : i tak będziesz je skubal i prowadził na płasko.

Można i wcisnąć i 4 : nie femi: - powalczyć trochę dłużej: wyprodukować trochę darmowych nasion na out: / męskie potem poza boxa: - /

Co do plonu: IMO – skoro masz 0.12 m2 – jak byś nie kombinował to z tej powierzchni nie przekroczysz:50g –: // wczesniej komus podawałem bardziej optymistyczną wersje przy podobnej pow: -- ale... to raczej: dobre checi://

A przy dobrym prowadzeniu – jak zapoznasz się z obrazkowymi instrukcjami: scrog i LST / ta druga metoda uprawy jest o wiele łatwiejsza/ może ze 40. –

teraz: następny sposób przybliżonego szacowania plonów:

teoretycznie maksymalne możliwe plony to 1g/wat mocy HPS
[[ teeeoretycznie bo wywodzi się to z komercyjnego SOG gdzie klony mogą dawać 0.5g/wat/miesiąc: wiec 2 miesiące kwitnienia -- 8 tygodni - = 1g/wat mocy]]

A --> praktycznie ludzie się bardzo cieszą z 0.7 g/W
Przy czym powierzchnia także się liczy:
Zwiększając moc oświetlenia zwiększasz plony: ale: .. na powierzchni 0.12 m2 zmieści się tyle ile się zmieści: - tego nie przeskoczysz:

mustang pisze:
Sry za wyciąganie starego tematu.. ale przeczesywałem forum i własnie mam podobny problem.
nie ma sprawy:
przeszukaj wszelkie możliwe dostępne instrukcje uprawy w necie:
Polecam www.haszysz.com - opisy LST:
Dodatkowo: poszukaj schematów budowy odbłyśników typu bat wing :
Chłodzonych opraw z szyba ochronną / nie konieczne ale nie szkodzi/

I nie przeginaj z mocą oświetlenia: nie ma to sensu: prąd także sporo kosztuje: a wentylacja : wcale nie musi hałasować jak odrzutowiec ;>
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.

To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.